Bunq duikt in hypotheken

Het gaat hard bij Bunq. Na eerst het bankwezen opgeschud te hebben komen ze nu de hypotheekwereld wakker maken.

De eerste 100 miljoen aan transacties staat inmiddels op de balans, zo meldt oprichter Ali Niknam. Voor de hypotheek-tak werkt Bunq samen met Nationale Nederlanden. Of beter gezegd met een van de dochters van Nationale Nederlanden Investment Partners (NNIP), Venn Hypotheken. Venn is verantwoordelijk voor de selectie.

Bunq stelt hierbij de eis dat maximaal twee derde van alle hypotheken onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) valt. De hypotheken hebben een maximale waarde van €310.000. Daarnaast stelt Bunq de eis dat maximaal 80% van de woning gefinancierd wordt.

Een duidelijk risicomijdend profiel dus. Bunq heeft tot nu toe altijd het geld van de rekeninghouders bij de Europese Centrale Bank op een speciale rekening voor banken gestort. Echter lopen de kosten van zo’n bankrekening inmiddels zo hard op dat het voor Bunq bijna noodzakelijk is geworden om iets te doen met het geld wat ze in beheer hebben. Je betaalt namelijk rente aan de ECB voor zo’n rekening. In het geval van Bunq was dat vorig jaar bijna 1,3 miljoen Euro.

Bunq is een kleine bank en hoewel ze elk jaar verdubbelen is de bank nog steeds niet winstgevend. Het is dan ook opmerkelijk dat ze van de Europese toezichthouders toch toestemming hebben gekregen om hypotheken aan te gaan bieden.

You May Also Like