Koopwoningen ruim 90.000 euro duurder in slechts twee jaar tijd

De huizenprijzen blijven maar stijgen in Nederland, maar dit jaar was de groei toch wel opmerkelijk. De verwachte prijsstijging in 2021 is gemiddeld 14,4%; dit betekent een bijna dubbele stijging vergeleken met het jaar ervoor. Ook in 2022 blijft de groei hoog, waarbij er naar verwachting nog 11,5% bijkomt. Hieruit kunnen we concluderen dat in een periode van twee jaar tijd een gemiddeld gekocht huis zo’n 28% duurder wordt. Dat zou een prijsstijging betekenen van ruim 90.000 euro.

Voor starters is dat geen geweldig nieuws, omdat het zelfs bij de huidige lage rente betekent dat bij een dergelijk bedrag, de koper – die dit bedrag hypothecair financiert – voor de komende dertig jaar ongeveer 300 euro hogere bruto maandlasten heeft.

Stijgingen in de verschillende regio’s

Flevoland was de provincie waar de vorige jaren de koopwoningen het snelst stegen in prijs. Voor dit jaar wordt er een stijging verwacht van 20% en het jaar erop plus 15%. In de COROP-regio Oost-Groningen zijn de prijzen ook hard gegroeid, namelijk met 18%. In Groot-Amsterdam verwacht men de laagste stijging, maar alsnog eentje van 12%.

Waarom de huizenprijzen voornamelijk sterk stijgen daar waar het prijsniveau nog wat lager ligt? Dat heeft te maken met het hoge prijsniveau in de meest gewilde regio’s, bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam. Daar stegen de prijzen eerder ook al flink.

Daling in 2022

Begin dit jaar hoefden kopers tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting af te staan. Sinds april dit jaar hoeft dat niet meer bij de koop van huizen tot 400.000 euro. Daarom zijn veel aankopen over de jaarwisseling heen getild. Onder meer hierdoor, wordt er verwacht dat er dit jaar toch nog veel transacties zullen plaatsvinden, zelfs al is het aantal te koop staande woningen flink gedaald. Er wordt voor dit jaar uitgegaan van 231.000 verkopen, waar dat er in 2020 236.000 waren. Door het schaarse aanbod verwachten we het volgende jaar veel minder transacties, namelijk 211.000.

You May Also Like