De vele mogelijkheden van een zakelijke bankrekening 1

De vele mogelijkheden van een zakelijke bankrekening

Ben jij ondernemer en ga je binnenkort een zakelijke rekening openen? Er worden door onze banken behoorlijk uiteenlopende rekeningen aangeboden. Als ondernemer is het belangrijk om te begrijpen wat de verschillende banken precies aanbieden en tegen welke kosten. Wij zullen je een eindje op weg helpen met wat nuttige, algemene informatie over zakelijke bankrekeningen. 

Kleine ondernemers

Als je niet al te veel transacties per jaar doet, althans minder dan 1000, dan kan je in ieder geval bij een tweetal banken een voordelige zakelijke rekening openen. Kleine ondernemers doen gemiddeld maar 160 transacties per jaar, en daar hoef je bij deze banken dan niets extra voor te betalen. Je betaalt slechts de pakketkosten en dus geen transactiekosten. Dat zou voor de zzp’er en kleine ondernemer wellicht aantrekkelijk kunnen zijn.

Grote ondernemers

De grotere ondernemers moeten het echter met de zogeheten ‘grootbanken’ doen. Deze bieden vergelijkbare pakketten aan, met prijzen die niet veel van elkaar afwijken. De mogelijkheden die deze banken aanbieden zijn behoorlijk uitgebreid: Onder meer een zakelijk krediet, meerdere rekeninghouders of gebruikers, contant geld storten, creditcards en multi valuta rekeningen. 

Stel dat je veel zaken doet met het Verenigd Koninkrijk of de VS, dan kan het erg handig zijn om een rekening in zowel Euro, als Britse Ponden of Dollars te hebben.

Als je een fysieke winkel hebt, of nog andere speciale eisen, kan je ook niet om een zakelijke rekening bij de ‘grootbanken’ heen. 

De bankkosten

Om gebruik te kunnen maken van een rekening met bankpas en internetbankieren, heb je maandelijkse, kwartaal- of jaarlijkse kosten. 

Variabele kosten

Buiten deze vaste kosten moet je ook rekening houden met eventuele variabele kosten, deze hangen af van het aantal transacties die er plaatsvinden op jouw zakelijke rekening. Een transactie kan een bijschrijving, afschrijving, automatische incasso of acceptgiro betaling zijn. 

Gratis zakelijke rekening

Er bestaan ook banken die het op een andere manier aanpakken: Ze bieden jou een gratis zakelijke rekening aan inclusief een gratis debitcard en gratis transacties. Er is echter een ‘maar’; Je betaalt wel voor geldopnames via de pinautomaat, zo’n twee euro per keer en als je in het buitenland wil pinnen, betaal je rond de 1.7% koersopslag. 

Vergelijk pas vanaf het tweede jaar

Verder is het slim om de bankkosten pas in het tweede jaar te vergelijken, niet het eerste jaar, omdat het eerste jaar vaak aantrekkelijk is vanwege de starterskortingen. Zo wordt er bijvoorbeeld korting op boekhoudpakketten aangeboden, een gratis creditcard met speciale starters limiet, of worden er de eerste zes maanden geen kosten berekend.

Op de rente van een zakelijke rekening hoef je niet echt te letten. De rentes zijn vandaag de dag zo laag, dat de rente opbrengsten slechts een paar cent verschillen per bank. 

Niet zomaar rood

Wat ook niet onbelangrijk is om te weten: Bij geen enkele bank kun je zomaar rood staan op je zakelijke bankrekening. Dat is vaak alleen mogelijk voor MKB bedrijven die al wat langer een rekening hebben lopen. Een bank weet dan wat er op die zakelijke rekening wordt bij- en afgeschreven en kan zo bepalen of het veilig is om het betreffende bedrijf toestemming te geven om rood te kunnen staan. Aan rood staan zitten altijd kosten verbonden, dit geldt voor iedere bank.

Een duurzame of niet-duurzame zakelijke rekening

Er bestaan ook duurzame zakelijke rekeningen. Deze zijn wel wat duurder dan de niet-duurzame rekeningen. Hier staat echter wel tegenover dat je bijdraagt aan een groenere en een eerlijkere wereld. Voor de ene persoon kan dit een must zijn, voor de andere persoon is een duurzame bankrekening wellicht overbodig. 

Hoe vraag je een zakelijke rekening aan? 

Bij de ene bank moet je de aanvraag per post opsturen en word je na een aantal werkdagen teruggebeld door een medewerker om samen een aantal gegevens door te nemen. In sommige gevallen verzoeken ze je ook nog om naar een kantoor te komen, om het aanvragen van de zakelijke rekening verder af te handelen. Er zijn gelukkig ook een aantal banken waar je ‘gewoon’ online de aanvraag kan doen. 

Een vooruitstrevende bank of een traditionele bank?

Ben je opzoek naar een daadwerkelijk vernieuwende bank? Zonder gebruik van kantoren en zonder wachtrijen? Er zijn een paar banken die qua technologie, privacy en innovatie vooroplopen. Deze banken zijn vooral gericht op smartphone gebruik, je kan in hun app de zaken regelen en instellen en je kan alles real time volgen.

Een aantal banken willen je graag een alternatief bieden voor traditioneel en ouderwets bankieren en leggen daarom de nadruk op modern, snel en effectief bankzaken doen. 

Conclusie

Jij bent degene die beslist welke bank het beste bij jou en jouw onderneming past. Misschien ben je een jonge, snelle ondernemer die onderweg met z’n mobieltje alles regelt. Maar het kan ook zijn dat je niet heel graag via een app bankiert en het op prijs stelt als je enigszins persoonlijke aandacht krijgt en af en toe hulp kan vragen aan een bankmedewerker. Er bestaat voor iedereen een passende oplossing.

You May Also Like
Beste creditcard voor sparen (en besparen) 6

Beste creditcard voor sparen (en besparen)

Table of Contents Reward creditcardsGespaarde punten of contante beloningenWat zijn cashback creditcards?Vast bedragVerschillende tarievenRoterende categorieënHoe cashback creditcards vergelijken?Nederlandse…
Wat is een start-up?

Wat is een start-up?

Table of Contents Waarom wordt het woord ‘start-up’ toch zoveel gebruikt?Scale-upsVan start-up naar scale-upHoe financieer je een start-up?Wat…