Bankrekening vergelijken

In Nederland heeft iedereen een bankrekening. De term betaalrekening is misschien nog beter, want een bankrekening kan ook een spaarrekening zijn.

De kosten van een bankrekening kunnen ongemerkt flink oplopen. Daarom is het slim om eens goed te kijken naar de kosten van je huidige rekening. De laatste jaren zijn er een heel aantal nieuwe banken bijgekomen die voordelige of zelfs gratis bankrekeningen aanbieden.

Welke bankrekening kan ik het beste kiezen? Dat is voor ons lastig te zeggen, want voor iedereen ligt dit natuurlijk anders. Alleen jij weet wat voor jou van groot belang is; misschien reis je veel buiten Europa, of juist helemaal niet. Heb je een partner aan wie je een extra kaart geeft, of beheer je je rekening misschien liever alleen? Je kunt een groot belang hechten aan een milieuvriendelijke rekening, maar het kan ook zijn dat je alleen op de kosten let. Bepaal dus eerst voor jezelf wat jij zoekt in een bankrekening.

Betaalrekening kiezen, waar houd je rekening mee?

Er worden echter zo ontzettend veel verschillende rekeningen aangeboden, dat we door alle bijkomende details soms het zicht erop verliezen. Waar moet je nu vooral op letten bij het kiezen van een bankrekening? Het is natuurlijk goed om te weten of de bank niet in verkeerde dingen investeert. 

Maar de kosten kunnen voor jou doorslaggevend zijn en wellicht de mogelijkheden die de betreffende bank jou biedt. 

Je wil waarschijnlijk ook weten of je rood mag staan, hoeveel dat kost en of je rente krijgt over je saldo. Verder is het van groot belang om op de jaarlijkse kosten te letten, want die liggen ontzettend ver uit elkaar bij de verschillende banken. We zullen je hieronder een aantal voorbeelden geven.

De jaarlijkse kosten van een bankrekening

De jaarlijkse kosten variëren van €0 (bij Revolut bijvoorbeeld) tot €60 bij Triodos en Knab, tot maar liefst €203,88 bij Bunq Premium Supergreen. Met deze laatste rekening ben je dan wel heel groen bezig. De tussenliggende banken rekenen tussen de €20 en €30. ABN is hierin iets goedkoper en vraagt €18,60 per jaar voor een rekening.

Een tweede pas

De prijzen van een tweede pas kunnen behoorlijk variëren. Regiobank is hierin de goedkoopste, voor €7,47 heb je er eentje. SNS bank rekent ook een lager bedrag dan de andere banken, namelijk €9 voor een tweede pas. Bij de meeste banken ligt de prijs rond de €20, met een uitschieter van €36 bij Triodos.

Rood staan en rente

Bij rood staan is Knab het voordeligst, ze berekenen ‘slechts’ 5%, terwijl de meeste banken tussen de 9 en 9,9% rekenen.

Rente op saldo is bij alle banken onwaarschijnlijk laag; het varieert van 0 to 0,01%. Maar toch, als je saldo hoog is, kan het een puntje zijn waarop je wil letten.

Beste bankrekening voor duurzaam bankieren

Bunq Premium Supergreen

Kosten per jaar: €203,88
Rente: 0%

Bij de mobiele bankrekening van Bunq Premium Supergreen plant je een boom voor iedere 100 euro die je uitgeeft met een betaalpas. Het aantal bomen dat je hebt “verdiend” is prominent zichtbaar in de app. Je krijgt er aankoopbescherming en verlengde garantie bij. Er is wel een ‘maar’: de prijs voor deze rekening per jaar is vrij fors.

Naast het groene aspect biedt dit pakket nog meer voordelen. Zo zijn er de integratie met Zapier, kan je automatisch BTW op een aparte rekening parkeren en automatische exports. Voor de veeleisende gebruikers is dit pakket uniek, want geen enkele bank biedt zoveel technologische functies.

ASN

Wil je toch erg graag duurzaam bankieren, maar goedkoper? Dan is de bankrekening van ASN wellicht iets voor jou. Je steunt automatisch milieuvriendelijke organisaties, voor slechts €22,80 per jaar. Volgens diverse tests zou ASN ook nog eens een erg klantvriendelijke bank zijn. 

Triodos

Ook Triodos is opgericht vanuit duurzaamheidsdenken en kost €60 per jaar.

Beste betaalrekening voor wie buiten de eurozone reist

Er zijn een aantal aanbieders die zeer aantrekkelijk zijn voor veelal jonge reizigers en zakenmensen. Let ook hier goed op de jaarlijkse kosten van deze rekeningen, deze kunnen enorm variëren.

Revolut Standaard

De Revolut Standaard bijvoorbeeld is een gratis mobiele betaalrekening voor wie vaak reist of veel betalingen doet buiten de eurozone. Je kunt kosteloos 29 valuta beheren in de app en je krijgt een of meerdere virtuele creditcards. Geld opnemen tot €200 per maand is kosteloos; daarna betaal je 2%.

Monese Simple

Bij de gratis, mobiele Monese Simple betaalrekening krijg je kosteloos een debit-Mastercard en lage wisselkoerskosten. 

N26 Metal card

Met de N26 Metal card, deze kaart is serieus van metaal, kun je wereldwijd kosteloos geld opnemen. Je krijgt een luxe digitale bankrekening met uitgebreide reisverzekering, waardoor je voorrang krijgt bij de klantenservice. De kosten zijn wel erg hoog, namelijk €202,80 per jaar.

N26 You

De Engelstalige mobiele N26 You bankrekening geeft jou buiten een reisverzekering, ook de mogelijkheid om altijd gratis te betalen en geld op te nemen in vreemde valuta. Deze rekening kost jou €118,80 per jaar.

Transferwise Grenzeloos

Transferwise Grenzeloos is een gratis online betaalrekening waarmee je betalingen kunt doen en geld kunt ontvangen in meer dan 40 muntsoorten. Bij deze rekening krijg je een gratis debit Mastercard. De kosten voor geld wisselen zijn gebaseerd op de gemiddelde wisselkoers van de andere banken. Let op, want daarbovenop komt nog een vergoeding van 0,24% tot 3,69%.

Knab Plus

Kosten per jaar: €60 – Actie: eerste 3 maanden gratis en €50 voor overstappers
Rente: 0,01%

Knab Plus is een zeer uitgebreid pakket voor €5 per maand. Je krijgt voor dat bedrag maximaal 5 rekeningen met een betaalpas. Daarnaast krijg je een onbeperkt aantal spaarrekeningen en een gratis creditcard. Je kunt daarvoor kiezen tussen de Knab Mastercard of een American Express creditcard.

Bunq Premium

Kosten per jaar: €95,88
Rente: 0%

Bunq is een van de meest bekende neo-banken van dit moment. Met een uitgebreid pakket aan functies en de mogelijkheid om voordelig internationaal te betalen via TransferWise is dit een fijn pakket.

N26 Standard

Kosten per jaar: €0
Rente: 0%

Stel je niet teveel eisen aan je bank? Dan is N26 misschien wel iets voor je. Deze Duitse bank valt onder het deposite-garantiestelsel van de Duitse overheid waardoor je saldo tot €100.000 gedekt is.

Je krijgt bij deze gratis rekening een Mastercard debitcard of een Maestro-kaart waar je mee kunt betalen, twee sub-accounts (Spaces) en gratis betalen in alle valuta. Contant geld opnemen is met deze rekening alleen mogelijk in de eurozone.

N26 You

Kosten per jaar: €119,88
Rente: 0%

Vergelijkbaar met de N26 Standard bankrekening, maar dan inclusief reisverzekering inclusief wintersportdekking. Ook krijg je bij deze rekening meer N26 Spaces ter beschikking. Deze 10 sub-rekeningen zijn handig om potjes te maken voor grote uitgaven.

Daarnaast is het mogelijk om 10 Shared Spaces te gebruiken, iets wat bij de gratis N26-rekening niet kan.

N26 Metal

Kosten per jaar: €202,80
Rente: 0%

De meest uitgebreide rekening van N26 is de N26 Metal. Je krijgt bij deze bankrekening een metalen bankpas van 18 gram die verkrijgbaar is in 3 kleuren. Zwart, zilver of rosé-goud.

Daarnaast is de reisverzekering uitgebreid en heb je een directe telefoonlijn met de klantenservice mocht je vragen hebben.

Bankrekening openen

Het openen van een bankrekening was vroeger een lastig klusje. Je moest daarvoor naar het kantoor van de bank en was daar al snel een uurtje mee kwijt.

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe internet-banken zoals N26 en Revolut, die het aanmeldproces een heel stuk simpeler hebben gemaakt.

Ook nieuwe banken als Bunq en Knab hebben het openen van een bankrekening een stuk eenvoudiger gemaakt dan de traditionele grootbanken.

Wil je een Nederlandse bankrekening openen, dan heb je een adres in Nederland nodig. Je moet minstens 18 jaar oud zijn en een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen. Er zal ook gevraagd worden om je burgerservicenummer (BSN).

Rekening openen via app

De meeste nieuwe banken gebruiken een app om je aanmelding te ontvangen. Aanmelden via de website is dan niet mogelijk.