Bankrekening vergelijken

In Nederland heeft iedereen een bankrekening. De term betaalrekening is misschien nog beter, want een bankrekening kan ook een spaarrekening zijn.

De kosten van een bankrekening kunnen ongemerkt flink oplopen. Daarom is het slim om eens goed te kijken naar de kosten van je huidige rekening. De laatste jaren zijn er een heel aantal nieuwe banken bijgekomen die voordelige of zelfs gratis bankrekeningen aanbieden.

Welke bankrekening kan ik het beste kiezen? Dat is voor iedereen natuurlijk anders. Alleen jij weet wat voor jou van groot belang is; misschien reis je veel buiten Europa, of juist helemaal niet. Heb je een partner aan wie je een extra kaart geeft, of beheer je je rekening misschien liever alleen? Je kunt een groot belang hechten aan een milieuvriendelijke rekening, maar het kan ook zijn dat je alleen op de kosten let. Bepaal dus eerst voor jezelf wat jij zoekt in een bankrekening.

Betaalrekening kiezen, waar houd je rekening mee?

Er worden echter zo ontzettend veel verschillende rekeningen aangeboden, dat we door alle bijkomende details soms het zicht erop verliezen. Waar moet je nu vooral op letten bij het kiezen van een bankrekening? Het is natuurlijk goed om te weten of de bank niet in verkeerde dingen investeert. 

Maar de kosten kunnen voor jou doorslaggevend zijn en wellicht de mogelijkheden die de betreffende bank jou biedt. 

Je wil waarschijnlijk ook weten of je rood mag staan, hoeveel dat kost en of je rente krijgt over je saldo. Verder is het van groot belang om op de jaarlijkse kosten te letten, want die liggen ontzettend ver uit elkaar bij de verschillende banken. We zullen je hieronder een aantal voorbeelden geven.

Onze keuze

Knab Plus

Kosten per jaar: €60 – Actie: eerste 3 maanden gratis en €50 voor overstappers
Rente: 0,01%

Knab Plus is een zeer uitgebreid pakket voor een vast bedrag van €5 per maand. Je krijgt voor dat bedrag maximaal 5 rekeningen met een betaalpas. Daarnaast krijg je een onbeperkt aantal spaarrekeningen én een gratis creditcard. Je kunt daarvoor kiezen tussen de Knab Mastercard of een American Express creditcard.

Bunq Premium

Kosten per jaar: €95,88
Rente: 0%

Bunq is een van de meest bekende neo-banken van dit moment. Met een uitgebreid pakket aan functies en de mogelijkheid om voordelig internationaal te betalen via TransferWise is dit een fijn pakket.

Bunq Premium Supergreen

Kosten per jaar: €203,88
Rente: 0%

Bij de mobiele bankrekening van Bunq Premium Supergreen plant je een boom voor iedere 100 euro die je uitgeeft met een betaalpas. Het aantal bomen dat je hebt “verdiend” is prominent zichtbaar in de app. Je krijgt er aankoopbescherming en verlengde garantie bij. Er is wel een ‘maar’: de prijs voor deze rekening per jaar is vrij fors.

Naast het groene aspect biedt dit pakket nog meer voordelen. Zo zijn er de integratie met Zapier, kan je automatisch BTW op een aparte rekening parkeren en automatische exports. Voor de veeleisende gebruikers is dit pakket uniek, want geen enkele bank biedt zoveel technologische functies.

Meer info

Back to basics

ABN Amro Basispakket Betalen

Kosten per jaar: €20,40
Rente: 0%

Heb je weinig eisen en wil je vooral een goedkope betaalrekening? Dan is dit dé rekening voor jou. Eén rekening met één pinpas tegen een scherpe prijs. Wil je een extra rekening of pinpas? Dan betaal je extra en lopen de kosten snel op. Ook een creditcard kost extra.

Je kunt deze bankrekening volledige online openen. Ook heb je met de gratis app Grip een digitaal kasboekje om je uitgaven te kunnen volgen en plannen.

Voor reizen buiten Europa

Binnen de eurozone is betalen bij vrijwel alle banken gratis. Ga je echter verder op reis? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Dat heeft te maken met de koersopslag die veel banken hanteren. Simpel gezegd zijn dit de kosten die de bank rekent voor het wisselen van jouw euro’s naar bijvoorbeeld dollars. Bij de Rabobank ligt deze opslag op 1,2%, terwijl Knab slechts 0,5% rekent.

Wil je contant geld opnemen? Dan komt er bij de Rabobank nog eens €3,50 bovenop. Dat zorgt er voor dat $100 uit de ATM in Amerika trekken bij de Rabobank €4,55 kost, terwijl het bij Knab slechts €0,44 kost. Ruim 10x duurder dus!

Knab Plus

Kosten per jaar: €60 – Actie: eerste 3 maanden gratis en €50 voor overstappers
Rente: 0,01%

Knab Plus is een zeer uitgebreid pakket voor een vast bedrag van €5 per maand. Je krijgt voor dat bedrag maximaal 5 rekeningen met een betaalpas. Daarnaast krijg je een onbeperkt aantal spaarrekeningen én een gratis creditcard. Je kunt daarvoor kiezen tussen de Knab Mastercard of een American Express creditcard.

N26 Bankrekening

Kosten per jaar: €0
Rente: 0%

Stel je niet teveel eisen aan je bank? Dan is N26 misschien wel iets voor je. Deze Duitse bank valt onder het deposite-garantiestelsel van de Duitse overheid waardoor je saldo tot €100.000 gedekt is.

Je krijgt bij deze gratis rekening een Mastercard debitcard of een Maestro-kaart waar je mee kunt betalen, twee sub-accounts (Spaces) en gratis betalen in alle valuta. Contant geld opnemen is met deze rekening alleen mogelijk in de eurozone.

Transferwise Grenzeloos

Kosten per jaar: €0
Rente: 0%

Transferwise Grenzeloos is een gratis online betaalrekening waarmee je betalingen kunt doen en geld kunt ontvangen in meer dan 40 muntsoorten. Bij deze rekening krijg je een gratis debit Mastercard. De kosten voor geld wisselen zijn gebaseerd op de gemiddelde wisselkoers van de andere banken. Let op, want daarbovenop komt nog een vergoeding van 0,24% tot 3,69%.

De jaarlijkse kosten van een bankrekening

De jaarlijkse kosten variëren van €0 (bij N26 bijvoorbeeld) tot €60 bij Triodos en Knab, tot maar liefst €203,88 bij Bunq Premium Supergreen. Met deze laatste rekening ben je dan wel heel groen bezig. De tussenliggende banken rekenen tussen de €20 en €30.

Een tweede pas

De prijzen van een tweede pas kunnen behoorlijk variëren. Regiobank is hierin de goedkoopste, voor €7,47 heb je er eentje. SNS bank rekent ook een lager bedrag dan de andere banken, namelijk €9 voor een tweede pas. Bij de meeste banken ligt de prijs rond de €20, met een uitschieter van €36 bij Triodos.

Rood staan en rente

Bij rood staan is Knab het voordeligst, ze berekenen ‘slechts’ 5%, terwijl de meeste banken tussen de 9 en 9,9% rekenen.

Rente op saldo is bij alle banken onwaarschijnlijk laag; het varieert van 0 to 0,01%.

ASN

Wil je toch erg graag duurzaam bankieren, maar goedkoper? Dan is de bankrekening van ASN wellicht iets voor jou. Je steunt automatisch milieuvriendelijke organisaties, voor slechts €22,80 per jaar. Volgens diverse tests zou ASN ook nog eens een erg klantvriendelijke bank zijn. 

Triodos

Ook Triodos is opgericht vanuit duurzaamheidsdenken en kost €60 per jaar.

Beste betaalrekening voor wie buiten de eurozone reist

Er zijn een aantal aanbieders die zeer aantrekkelijk zijn voor veelal jonge reizigers en zakenmensen. Let ook hier goed op de jaarlijkse kosten van deze rekeningen, deze kunnen enorm variëren.

Revolut Standaard

De Revolut Standaard bijvoorbeeld is een gratis mobiele betaalrekening voor wie vaak reist of veel betalingen doet buiten de eurozone. Je kunt kosteloos 29 valuta beheren in de app en je krijgt een of meerdere virtuele creditcards. Geld opnemen tot €200 per maand is kosteloos; daarna betaal je 2%.

Monese Simple

Bij de gratis, mobiele Monese Simple betaalrekening krijg je kosteloos een debit-Mastercard en lage wisselkoerskosten. 

N26 You

Kosten per jaar: €119,88
Rente: 0%

Vergelijkbaar met de N26 Standard bankrekening, maar dan inclusief reisverzekering inclusief wintersportdekking. Ook krijg je bij deze rekening meer N26 Spaces ter beschikking. Deze 10 sub-rekeningen zijn handig om potjes te maken voor grote uitgaven. Daarnaast is het mogelijk om 10 Shared Spaces te gebruiken, iets wat bij de gratis N26-rekening niet kan.

N26 Metal

Kosten per jaar: €202,80
Rente: 0%

De meest uitgebreide rekening van N26 is de N26 Metal. Je krijgt bij deze bankrekening een metalen bankpas van 18 gram die verkrijgbaar is in 3 kleuren. Zwart, zilver of rosé-goud. Daarnaast is de reisverzekering uitgebreid en heb je een directe telefoonlijn met de klantenservice mocht je vragen hebben.

Bankrekening openen

Het openen van een bankrekening was vroeger een flinke klus. Je moest daarvoor naar het kantoor van de bank en was daar al snel een uurtje mee kwijt.

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe banken zoals Knab en Bunq die het aanmeldproces een heel stuk simpeler hebben gemaakt.

Ook nieuwe internet-banken als N26 hebben het openen van een bankrekening een stuk eenvoudiger gemaakt dan de traditionele grootbanken.

Wil je een Nederlandse bankrekening openen, dan heb je een adres in Nederland nodig. Je moet minstens 18 jaar oud zijn en een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen. Er zal ook gevraagd worden om je burgerservicenummer (BSN). Ben je nog geen 18? Dan heb je de toestemming van je ouders nodig.

Rekening openen via app

De meeste nieuwe banken gebruiken een app om je aanmelding te ontvangen. Aanmelden via de website is dan niet mogelijk.