Beste creditcard voor vliegen en reizen

Beheers jij de kunst om heel goedkoop of soms zelfs gratis te reizen met bijvoorbeeld gespaarde Air Miles? Dan ben je een echte ‘travel hacker’ en pas je de regels van credit card- en luchtvaartmaatschappijen zeer goed toe op jezelf.

Dit idee komt oorspronkelijk uit de V.S. en bestaat al tientallen jaren; als je doorhebt hoe het werkt, kan je zowaar een gratis reis bij elkaar sparen! 

In Nederland kan je bijvoorbeeld met de Flying Blue American Express Gold Card punten sparen om te kunnen vliegen met Air France en KLM. Je kan soms ook een behoorlijke welkomstbonus in Air Miles ontvangen, of een gratis aankoopverzekering en een uitgebreide reis- en annuleringsverzekering. Het addertje onder het gras is echter dat de card jou het eerste jaar €85 kost, maar vanaf het tweede jaar €170.

Op welke punten let ik nog meer bij het kiezen van een ‘vlieg-creditcard’?

1) De wisselkoersopslag

2) De bestedingsruimte

3) De kosten bij pinnen 

4) De aan de kaart gekoppelde reisverzekeringen

Wat is de beste creditcard voor vliegen?

Tegenwoordig is een credit card onmisbaar en al helemaal voor het boeken van vliegreizen! Er zijn verschillende creditcards, allemaal met verschillende voorwaarden. Het is dus best lastig om te zeggen welke voor jou de beste zal zijn. Het ligt vooral aan je reisgedrag. Lees verder om te zien wat American Express, Mastercard en Visa jou kunnen bieden.

De American Express Silver en Gold Card

De Flying Blue-American Express Silver Card is het eerste jaar gratis en daarna €75 per jaar. De Flying Blue-American Express Gold Card kost het eerste jaar €85 en het jaar daarop €170. Je krijgt een welkomstbonus in de vorm van behoorlijk wat bonusmiles als je de eerste maanden een aantal keren koopt met de Silver of Gold Card. Het bedrag dat je moet uitgeven en het aantal bonusmiles verandert vaak. Je krijgt wel Air Miles voor elke euro die je met deze creditcards betaalt, ook bij het aankopen van tickets van KLM en Air France levert dit via de card weer extra Air Miles op. Bij de Silver Card heb je automatisch een reisongevallen-, reisongemakken- en aankoopverzekering. Bij de Gold Card heb je een nog annuleringsverzekering extra.

Mastercard Gold

De Mastercard Gold kost €32 per jaar en heeft alle voordelen van een goldcard, met zijn limiet van €5.000 per maand. De card heeft een lage koersopslag voor vreemde valuta. Als je jouw reis met deze card betaalt, ben je verzekerd voor reisongevallen en je souvenirs zijn een jaar lang beschermd tegen verlies en schade!

Visa World Card Gold

De Visa World Card Gold is iets duurder: het eerste jaar €36,50, daarna €55. Deze creditcard heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als de Mastercard Gold. Je krijgt er ook een uitgebreide reisverzekering bij.

Creditcard SNS

Overweeg je om de standaard creditcard van je bank te kiezen, dan ben je goed af bij SNS. Deze creditcard rekent geen koersopslag en je betaalt bij iedere opname een bedrag van slechts 15 cent. Deze creditcard kost je als SNS-klant elk jaar maar €15,75, de card is wel wat duurder bij het pinnen. Voor jongeren en studenten kost de card €11,25 per jaar.

Meteen weer opzeggen

Wil je een creditcard echt alleen voor je reis gebruiken en daarna niet meer, dan kun je hem eventueel meteen weer annuleren. Als je binnen één jaar opzegt, moet je echter wel het welkomstgeschenk of de welkomstbonus teruggeven.

Je kan tegen het einde van het gratis jaar vaak ook gratis op een goedkopere card overgaan bij dezelfde creditcard maatschappij. Of je stopt een jaar en gaat er het jaar daarop weer mee verder. Air Miles blijven toch zeker 20 maanden geldig. 

Soms zijn bepaalde kaarten pas voordelig als je enorm veel vliegt.

Wat kan je met de gespaarde Air Miles?

Er zijn elke maand aanbiedingen van KLM en Air France waarvoor je jouw gespaarde Air Miles kunt gebruiken. Ook kun je er andere producten voor krijgen via de Flying Blue store. Je kunt de Air Miles daarnaast aan een goed doel schenken.

Het is mogelijk om de kaart, met een opzegtermijn van 30 dagen, op te zeggen. Air Miles blijven 20 maanden geldig. Je zou, met tussenpozen van een jaar, de kaart steeds opnieuw kunnen aanvragen, de bonus miles opnieuw kunnen incasseren en de kaart een jaar kunnen gebruiken.

Extra spaarmogelijkheden buiten je creditcard om

Wist je dat er nog een aantal andere leuke mogelijkheden zijn om voor Air Miles te sparen?

  • Als je op een toffe plek bent geweest en dit op Tripadvisor beoordeelt, krijg je hier Air Miles voor
  • Koppel je Flying Blue kaart aan je PayPal account en je spaart Air Miles
  • Als je bij bijvoorbeeld op Bol.com, Ikea, Zalando of Albelli iets koopt, krijg je extra Air Miles via Flying Blue
  • Jumbo accepteert Flying Blue – American Express, dus neem je kaart mee als je daar boodschappen doet

Misschien wil je nu zelf gaan ‘travel hacken’? Succes met het bij elkaar sparen van je volgende (gratis?) reis!

You May Also Like
Viabuy prepaid card 3

Viabuy prepaid card

De Viabuy prepaid Mastercard is een geweldig alternatief voor een échte standaard creditcard. Het werkt immers op dezelfde…