Spaarrekeningen vergelijken

Tegenwoordig levert een spaarrekening maar weinig rente op. Het is dan ook de moeite waard om een aantal online spaarrekeningen op rente en voorwaarden te checken: de belangrijkste verschillen schuilen namelijk in deze twee factoren. Hoe meer voorwaarden, des te hoger is vaak de rente. De ene spaarrekening geeft geen rente, de andere misschien 0,2%.

Je kunt in principe elke betaalrekening gebruiken als tegenrekening, tenzij dat door de bank anders vermeld wordt. Banken onderling verschillen nauwelijks in veiligheid. Iedere spaarder wordt gedekt door De Nederlandsche Bank, dat is de nationale toezichthouder.

Hoe open ik een online spaarrekening?

Vandaag de dag kunnen we stellen dat we meestal online een spaarrekening openen. Het aantal bankfilialen in Nederland is namelijk drastisch gedaald en blijft nog steeds dalen. Een online spaarrekening is erg makkelijk te openen, je vult je gegevens in en je dient je wettelijk te identificeren door middel van bijvoorbeeld je paspoort.

Vervolgens geef je een tegenrekening op, die tegenrekening is meestal jouw gewone bankrekening. Op het moment dat je geld overmaakt naar je spaarrekening, wordt deze geactiveerd en begin je met sparen. 

Let wel op het volgende: je spaarsaldo wordt gewaarborgd tot €100.000. Mocht de bank failliet gaan, dan ben je ervan verzekerd dat je het spaargeld terug krijgt, tot aan dat maximumbedrag. Alles wat je gespaard hebt boven de €100.000 verlies je dus.

Overstappen naar een nieuwe bank 

Als je onverhoopt wil overstappen naar een nieuwe bank omdat deze voor jou betere spaarvoorwaarden heeft, dan kan je een nieuwe betaalrekening openen en daar je spaarrekening(en) aan vast hangen. Je hebt wel altijd een tegenrekening nodig. Veel mensen vinden overstappen naar een andere bank te veel gedoe. Er zitten vaak wat haken en ogen aan… Gelukkig hebben alle banken een eenvoudige overstapservice, deze service vraag je gratis aan bij je nieuwe bank. Sommige banken bieden extra hulp in de vorm van de overstaphulp.

Echter, zolang consumenten hun rekeningnummer niet kunnen meenemen, blijft overstappen naar een andere bank best een hoop gedoe. De Consumentenbond pleit al langer voor nummerbehoud. Zij vinden het daarnaast beter als zowel de overstapservice als de overstaphulp geïntegreerd worden en bij alle banken mogelijk zijn.

De overstapservice regelt voor jou het automatisch doorstorten van bijschrijvingen, de afschrijving van automatische incasso’s, hypotheek en verzekering van oude bank. Er wordt ook na 12 maanden een herinnering van beëindiging van de overstapservice gestuurd.

Er zijn echter een aantal belangrijke taken die je zelf dient te regelen 

 • Download zelf je periodieke overboekingen en bij- en afschrijvingen
 • Je dient je rekeningnummer door te geven aan uitkerende instanties 
 • Incassomaatregelen regel je zelf
 • Informeer ook eventuele buitenlandse incassanten
 • Voeg alle namen en rekeningnummers toe aan het adresboek van de nieuwe betaalrekening
 • Informeer iedereen over je nieuwe rekeningnummer

Bij de meeste banken verloopt de aanvraag van de overstapservice nog via papier. Bij sommige banken kan de aanvraag van de overstapservice digitaal geregeld worden. Bij een enkele bank loopt de aanvraag via de App.

De voordelen van sparen 

Sparen is jezelf veilig stellen, zo kun je toekomstige uitgaven opvangen. Het kan gaan om onverwachte uitgaven, zoals het aanschaffen van een nieuwe wasmachine, mocht de oude er plotseling mee ophouden. Het kan ook gaan om sparen voor een droomvakantie. De rente zorgt er, in principe voor dat je meer overhoudt dan wat je inlegt. Maar je moet ook op de inflatie letten. Als deze hoger is dan de rente, dan wordt je spaargeld juist minder waard.

De nadelen van sparen

Een spaarrekening levert je vaak minder geld op dan je misschien had verwacht, ook moet je vanaf een bepaald spaarbedrag belasting gaan betalen. De spaarrente is de afgelopen jaren flink gedaald. Als de inflatie hoger is dan de rente, dan wordt je spaargeld dus minder waard. Daarnaast wordt je spaarsaldo gewaarborgd door De Nederlandsche Bank tot ‘slechts’ €100.000.

Welke spaarvormen zijn er?

Als je veel spaargeld hebt, kan je overwegen een beleggingsrekening te openen. Sparen levert namelijk vaak minder op dan beleggen op langere termijn. 

We kennen meerdere spaarvormen, de meest bekende zijn: 

 • Sparen voor kinderen
 • Vrij opneembaar sparen
 • Depositosparen
 • Groensparen
 • Zakelijk sparen 
 • Banksparen

Hoe beoordeel ik wat voor mij de beste manier van sparen is?

Welke spaarrekening de meest geschikte is en of je wel of niet moet sparen, hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijke situatie. Vraag jezelf af wat je spaardoel is en welke wensen je hebt. Het is vooral belangrijk om te bedenken wanneer je weer over je spaargeld wilt kunnen beschikken.

Je kan bijvoorbeeld voor depositosparen kiezen als je je geld een tijdje kunt missen. Dan zet je je geld voor een bepaalde tijd vast, in ruil daarvoor krijg je een hogere rente. Als je behoorlijk wat spaargeld hebt, kan het een goed idee zijn om eerst je hypotheek af te lossen en daarna te gaan sparen. Als je een geldlening hebt lopen, kan je beter niet sparen omdat de rente van de lening meestal hoger ligt. Los liever eerst je lening af. Sta je rood, dan is het om dezelfde reden ook niet verstandig om te sparen.

Je kan natuurlijk altijd hulp aan een adviseur vragen.

Is sparen wel veilig?

Sparen is veilig, in ieder geval tot €100.000. Maak je geen zorgen om je gegevens: die zijn beschermd.

Spaar echter nooit meer dan €100.000 bij één bank, spreid je geld over meerdere rekeningen bij verschillende banken. Er zijn banken die tot één moederbedrijf behoren. Ook al heb je je geld dan verdeeld over twee spaarrekeningen, als ze tot hetzelfde moederbedrijf horen, moet je je saldo bij beide banken bij elkaar optellen.

De garantie van €100.000 geldt per rekeninghouder. Als je met z’n tweeën bent en je een gezamenlijke spaarrekening hebt, dan wordt het dus €200.000.

You May Also Like
Factuur voorbeeld 4

Factuur voorbeeld

Als je net begint met je bedrijfje, kan het maken van facturen misschien lastig lijken. Maar als je…