Prepaid creditcards (debit cards)

Ben jij al bekend met de prepaid creditcard, die ook wel ‘debit card’ wordt genoemd? Best een fijn betaalmiddel; je maakt een bepaald bedrag over op deze card en vervolgens kun je het saldo op de card uitgeven. Niet meer dan dat en dat kan je simpelweg een veilig gevoel geven, om welke reden dan ook. Geen saldo meer? Dan wordt het tijd om op te waarderen, of om even stil te staan bij wat je hebt uitgegeven en waaraan.

Je kunt met deze oplaadbare cards bij veel hotels, restaurants en winkels betalen, ook in het buitenland. Het is een prima alternatief voor je pinpas of creditcard, maar tegelijk ook een handige aanvulling op deze betaalmiddelen.

Houd de controle

Als je iemand bent die het welbekende “gat in z’n hand” heeft, kan de debit card erg nuttig zijn. Je houdt namelijk meer controle over je uitgaven; je stelt jezelf een limiet doordat je niet rood kunt staan. Je wordt je als eigenaar van een prepaid creditcard bewuster van je budget en leert er op een goede manier mee om te gaan. Als je vaker in de schulden hebt gezeten, kan een debit card je helpen met het ontwikkelen van zelfdiscipline als het om geld gaat.

De grote banken geven tegenwoordig ook deze kaarten uit, daaraan kun je zien dat de populariteit ervan enorm toeneemt. Voor jongeren is het een ideale manier om in het buitenland een card tot hun beschikking te hebben. Mocht de nood aan de man zijn, kunnen ouders zo à la minute geld overmaken naar de betreffende card.

Prepaid Creditcard

Wat is een creditcard? Eigenlijk precies wat de naam zegt, het is een betaalkaart waarmee je op krediet kunt kopen (credit). Bij de meeste credit cards in Nederland wordt het bedrag dat je gedurende de maand hebt uitgegeven één keer per maand van je bankrekening afgeschreven. Je begint de maand daarop weer op nul.

Feitelijk zak je met elke uitgave die je doet verder in het rood. Je krijgt dus krediet van de bank. Hierbij is de bestedingslimiet afhankelijk van je inkomen. Heb je geen inkomen, bijvoorbeeld omdat je studeert? Als student krijg je soms een creditcard, maar de bereidheid van banken om dit te doen neemt steeds verder af.

Met een prepaid creditcard heb je dit probleem niet. De bank geeft je namelijk geen krediet, maar je kunt alleen uitgeven wat er op je kaart of rekening staat. Feitelijk klopt de naam prepaid creditcard dan ook niet.

Debit Card

Een debit card is de officiële naam voor een prepaid creditcard. Je krijgt zoals gezegd geen krediet maar gebruikt het geld op je rekening of het geld wat je naar je debitcard hebt overgemaakt. Dit is eigenlijk het tegenovergesteld van credit. Met andere woorden: debit.

De voordelen van een debit card

Stel dat je jouw pinpas kwijt raakt, waardoor je geen geld tot je beschikking hebt en eventueel bepaalde betalingen niet kunt afronden. Dan is het handig om een extra betaalmiddel te hebben. Een prepaid creditcard kan je dan de oplossing bieden. 

Er zitten diverse voordelen aan een debit card. Wij hebben ze voor jou op rij gezet:

  • Makkelijk te gebruiken voor het boeken van vluchten of hotels, in plaats van een credit card
  • Je hoeft niet jouw jaarinkomen door te geven aan de debit card maatschappij
  • Je kunt niet rood komen te staan; rente betalen voor een negatief saldo is dus verleden tijd
  • Je kunt pinnen met de debit card
  • Het creëert bewustwording van je uitgavenpatroon

De nadelen van een debit card

Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat er geen addertje onder het gras zit…

Een nadeel van het opladen van een debitcard, is dat je veelal een extra toeslag betaalt. Per kaart verschillen de percentages van deze toeslag. Als je dus geld wil overmaken op jouw card of geld ermee wil pinnen, ga je akkoord met deze soms behoorlijke kosten.

Verder kan de jaarlijkse bijdrage verschillen en zo ook de wisselkoersopslagen, sommige cards kunnen daarnaast aanschafkosten hebben. Let goed op al deze punten voordat je er een aanschaft.

Verschillende cards

De diverse debit cards hebben best wat verschillen onderling, het is aan jou om te beslissen welke card het beste bij jou past.

Viabuy card

Bij de Viabuy card bijvoorbeeld, hoef je niet eens een ID te overleggen, waardoor je anoniemer bent dan bij de andere debit cards. Binnen 24 uur heb je ‘m; bij de andere cards moet je langer wachten. De jaarlijkse kosten en de wisselkoersopslag van de Viabuy card liggen wel weer hoger dan bijvoorbeeld de cards van N26 YOU, Money2Go en de Your Mastercard. Je leest er alles over in onze Viabuy Mastercard review.

Met de Viabuy krijg je een IBAN rekeningnummer, speciaal voor je card. Dit is uniek in vergelijking met de concurrenten. Je kunt wereldwijd kosteloos betalen en gratis opwaarderen via jouw IBAN. Maar, de aanschafkosten zijn helaas behoorlijk; € 69,90. Je krijgt dan wel een gratis tweede kaart. Bij N26 YOU, Money2Go en Your Mastercard zijn er helemaal geen aanschafkosten en kun je ook kosteloos betalen. 

N26

De premium Mastercard van N26 is er een zonder verborgen kosten; geld opnemen is met deze card gratis, zelfs in alle valuta’s. Je krijgt er diverse verzekeringen bij, zoals een uitgebreide reisverzekering. In de handige N26 app heb je recht op kortingen, exclusieve deals en kun je snel geld overmaken. N26 heeft meerdere rekening en kaarten. Lees meer over alle N26 debit cards.

Bunq Travel Card

Ook Bunq heeft met de Travel Card een goede prepaid creditcard in huis.

Het beheren van je budget

Als je meer betaalmogelijkheden hebt, kun je je inkomsten en uitgaven splitsen en verdelen over meerdere kaarten. Door het strategisch gebruiken van deze cards, kun je zeker wat geld besparen. Misschien wil je je debit card gebruiken voor als je in het buitenland bent, om controle te houden over bijvoorbeeld je vakantiebudget. Of houd je ‘m liever voor noodgevallen paraat en betaal je met je pinpas? Het is aan jou!

You May Also Like