Prepaid creditcards (debit cards) 1

Prepaid creditcards (debit cards)

Ben jij al bekend met de prepaid creditcard, die ook wel ‘debit card’ wordt genoemd? Best een fijn betaalmiddel; je maakt een bepaald bedrag over op deze card en vervolgens kun je het saldo op de card uitgeven. Niet meer dan dat en dat kan je simpelweg een veilig gevoel geven, om welke reden dan ook. Geen saldo meer? Dan wordt het tijd om op te waarderen, of om even stil te staan bij wat je hebt uitgegeven en waaraan.

Je kunt met deze oplaadbare cards bij veel hotels, restaurants en winkels betalen, ook in het buitenland. Het is een prima alternatief voor je pinpas of creditcard, maar wellicht ook een handige aanvulling op deze betaalmiddelen.

Houd de controle

Vooral als je iemand bent die het welbekende ‘gat in z’n hand’ heeft, kan de debit card erg nuttig zijn. Je houdt namelijk meer controle over je uitgaven; je stelt jezelf een limiet doordat je niet rood kunt staan. Je wordt je als eigenaar van een debit card bewuster van je budget en leert er op een goede manier mee om te gaan. Als je vaker in de schulden hebt gezeten, kan een debit card je helpen met het ontwikkelen van zelfdiscipline als het om geld gaat.

De grote banken geven tegenwoordig ook deze kaarten uit, daaraan kun je zien dat de populariteit ervan enorm toeneemt. Voor jongeren is het een ideale manier om in het buitenland een card tot hun beschikking te hebben. Mocht de nood aan de man zijn, kunnen ouders zo à la minute geld overmaken naar de betreffende card.

De voordelen van een debit card

Stel dat je jouw pinpas kwijt raakt, waardoor je geen geld tot je beschikking hebt en eventueel bepaalde betalingen niet kunt

afronden. Dan is het super handig om een extra betaalmiddel te hebben. Een prepaid creditcard kan je dan de oplossing bieden. 

Er zitten diverse voordelen aan een debit card. Wij hebben ze voor jou op rij gezet:

  • Makkelijk te gebruiken voor het boeken van vluchten of hotels, in plaats van een credit card
  • Je hoeft niet jouw jaarinkomen door te geven aan de debit card maatschappij
  • Je kunt niet rood komen te staan; rente betalen voor een negatief saldo is dus verleden tijd
  • Je kunt pinnen met de debit card
  • Het creëert bewustwording van je uitgavenpatroon

De nadelen van een debitcard

Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat er geen addertje onder het gras zit…

Een nadeel van het opladen van een debitcard, is dat je veelal een extra toeslag betaalt. Per kaart verschillen de percentages van deze toeslag. Als je dus geld wil overmaken op jouw card of geld ermee wil pinnen, ga je akkoord met deze soms behoorlijke kosten.

Verder kan de jaarlijkse bijdrage verschillen en zo ook de wisselkoersopslagen, sommige cards kunnen daarnaast aanschafkosten hebben. Let goed op al deze punten voordat je er een aanschaft.

Verschillende cards

De diverse debit cards hebben best wat verschillen onderling, het is aan jou om te beslissen welke card het beste bij jou past.

Viabuy card

Bij de Viabuy card bijvoorbeeld, hoef je niet eens een ID te overleggen, waardoor je anoniemer bent dan bij de andere debit cards. Binnen 24 uur heb je ‘m; bij de andere cards moet je langer wachten. De jaarlijkse kosten en de wisselkoersopslag van de Viabuy card liggen wel weer hoger dan bijvoorbeeld de cards van N26 YOU, Money2Go en de Your Mastercard. 

Met de Viabuy krijg je een IBAN rekeningnummer, speciaal voor je card. Dit is uniek in vergelijking met de concurrenten. Je kunt wereldwijd kosteloos betalen en gratis opwaarderen via jouw IBAN. Maar, de aanschafkosten zijn helaas behoorlijk; € 69,90. Je krijgt dan wel een gratis tweede kaart. Bij N26 YOU, Money2Go en Your Mastercard zijn er helemaal geen aanschafkosten en kun je ook kosteloos betalen. 

N26

Opwaarderen kost bij Money2Go 2 tot 4% van het bedrag en bij Your Mastercard €0,95 per keer. De premium Mastercard van N26 is er een zonder verborgen kosten; geld opnemen is met deze card gratis, zelfs in alle valuta’s. Je krijgt er diverse verzekeringen bij, zoals een uitgebreide reisverzekering. In de handige N26 app heb je recht op kortingen, exclusieve deals en kun je snel geld overmaken.

Het beheren van jouw budget

Als je meer betaalmogelijkheden hebt, kun je je inkomsten en uitgaven splitsen en verdelen over meerdere kaarten. Door het strategisch gebruiken van deze cards, kun je zeker wat geld besparen. Misschien wil je je debit card gebruiken voor als je in het buitenland bent, om controle te houden over bijvoorbeeld je vakantiebudget. Of houd je ‘m liever voor noodgevallen paraat en betaal je met je pinpas? Het is aan jou!

You May Also Like
Wat is een bv? 6

Wat is een bv?

Table of Contents De bvHoe een bv op te richtenDe voor- en nadelen van de bv rechtsvormDe structuur…
Overstappen van bankrekening 7

Overstappen van bankrekening

Table of Contents Spaargeld overzetten naar andere bank: wel of niet doen?Vergelijk bankrekeningenWat kost de meest eenvoudige betaalrekening?Rood…
BTW op vliegtickets? 8

BTW op vliegtickets?

Table of Contents Accijns op kerosineVliegtickets in je administratieRutte wil vliegtaksWat zou een vliegticket kosten mét belastingen? Het…