Mobiel pinapparaat

In Nederland betalen we amper nog contant.

Ben jij een kleine zelfstandige? Hoe vaak gebeurt het jou dan dat je kleinere bedragen moet accepteren? 

Of je nu een praktijk hebt, een pop-up store, of een marktkraam; het zit er dik in dat je op locatie een pinautomaat nodig hebt. Een mobiel pinapparaat is dan vaak een perfecte oplossing.

Pinapparaat huren of kopen?

Maar voor welk pinapparaat kies je dan? Er zijn diverse mogelijkheden en het is goed dat je er eentje kiest die goed bij jou past. Het is – helemaal als je de pinautomaat vaak gebruikt – vaak voordeliger om er eentje te kopen dan te huren. 

Misschien vind je het echter fijner om niet meteen te kopen. Je kunt natuurlijk ook eerst proberen of de pinautomaat je bevalt en later kijken of je er toch liever eentje wil aanschaffen.

Het is nogal een jungle, en daarom willen wij je graag helpen bij het maken van je keuze. We zullen je in dit artikel op de voor- en nadelen wijzen van een mobiel pinapparaat.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een mobiele pinautomaat?

Wat moet je mee laten wegen in je keuze voor een bepaald type pinapparaat? 

Aantal transacties

Het hangt mede af van het aantal transacties dat je verwacht. Er zijn leveranciers die hier speciale bundels voor aanbieden: de bedragen variëren van €0,05 tot €0,30 per transactie.

Verwacht je jouw mobiele pinapparaat niet vaak nodig te hebben voor (grote) betalingen? Kijk dan naar aanbieders die een percentage van het transactiebedrag rekenen. Let wel op wat de kosten zijn wanneer je opeens wel meer transacties krijgt te verwerken. 

Servicecontract

De ene aanbieder biedt zijn klanten meer service dan de ander: soms is het mogelijk om een servicecontract af te sluiten. Dat is een veilig gevoel als je echt niet zonder kan en je pinautomaat er plotseling mee ophoudt. Je krijgt dan gewoon een nieuwe, of je krijgt zolang een vervangend exemplaar.

Welke betaalmethode?

Heb je al nagedacht over welke betaalmethoden je gaat accepteren? Vooral onder de jongeren zijn Apple Pay en Google enorm populair. 

Neem de tijd om hierover na te denken, zodat je goed kunt bepalen welke van deze diensten voor jouw bedrijf van belang kunnen zijn.

Netwerk

Let ook altijd op of er op je werkplek een mobiel netwerk of wifi aanwezig is. Check voor wifi de reikwijdte van het signaal en of de verbinding stabiel is. Als je bereik hebt met je telefoon, zal je pinapparaat ook gewoon werken.

Welke pinapparaten zijn er?

Er zijn pinautomaten in allerlei soorten en maten, maar je wil natuurlijk weten welk exemplaar het voordeligst is voor jou. Dit hangt helemaal af van jouw type bedrijf: de prijzen kunnen uiteenlopen van €15 tot €300. 

Weinig transacties met een hoge waarde

We zien goedkope pinautomaten voor bedrijven met bijvoorbeeld weinig transacties met een waarde boven de €15. Je zit hier niet vast aan een contract-, onderhouds- of abonnementskosten. De kosten per transactie zijn wat hoger, gemiddeld zo’n €0,14 per transactie.

Veel transacties met een lage waarde

Heb je juist veel transacties met een lage waarde? Dan is het handiger om een lager percentage over het transactiebedrag te betalen: rond de 0,95%. De eenmalige aanschafkosten voor deze exemplaren ligt rond de €30. 

Soms kunnen er ook nog kosten berekend worden voor geld dat je overmaakt naar je eigen rekening. 

Met printer

Een automaat met printer is een heel erg handig, maar zeker ook een behoorlijk prijzige aanschaf. De kosten kunnen wel rond de €250 liggen, terwijl de kosten van overboekingen en percentages van transacties gelijk blijven.

Voor onderweg

Er zijn ook exemplaren speciaal voor gebruikers die veel onderweg zijn, zoals marktkooplieden. De prijzen liggen rond de €130 en voor de transactiekosten wordt ongeveer 0,95% in rekening gebracht.

Doorgaans geldt: hoe hoger de vaste lasten, hoe lager de transactiekosten. 

Een goed alternatief zou een bundel kunnen zijn waarmee je een percentage over het afgerekende bedrag betaalt.

Houd simpelweg altijd rekening met de volgende kosten:

  • Aanschafkosten 
  • Administratiekosten
  • Abonnementskosten (maandelijks of jaarlijks)
  • Kosten voor een servicecontract (denk aan reparaties en omruilservice)
  • Transactiekosten

Los van deze kosten heb je natuurlijk nog de bijkomende kosten voor je wifi-verbinding of voor het gebruik van het mobiele netwerk en je hebt natuurlijk een sim kaart nodig.

Conclusie 

Een pinapparaat is een must voor jouw bedrijf en een extra service naar je klanten toe. Als je je bedrijf vaker verplaatsen moet of klanten thuis bezoekt, heb je gewoon een mobiel pinapparaat nodig.

Een mobiel pinapparaat is echter niet voor iedere ondernemer nuttig.

Maakt het in jouw geval niet uit of je werkt met een vast of een mobiel pinapparaat? Laat dan de kosten meetellen. 

Voor iemand die vanuit een vaste plek werkt, heeft een vast pinapparaat  wellicht meer voordelen.

You May Also Like
Quick ratio 1

Quick ratio

Het is voor elk bedrijf simpelweg van levensbelang om over voldoende liquiditeit te beschikken. Wil jij graag de…