Debitcards vergelijken

Je uitgaven goed beheren en niet de fout in gaan? Een geweldig handige oplossing is dan de debitcard, ook wel prepaid creditcard genoemd. Je kunt je uitgaven goed in de gaten houden en ook online en in het buitenland is het een fijn en veilig betaalmiddel.

Hoe werkt het?

Om je debitcard te gebruiken, zul je er vooraf geld op moeten storten en dat noemen we simpelweg ‘opladen’. Dit kan door middel van iDeal: het betreffende bedrag wordt van jouw bankrekening afgeschreven en bijgeschreven op je debitcard. Wanneer het geld dat erop is gestort uitgegeven is, kun je geen aankopen meer doen met de card. Je zult eerst weer geld moeten storten.

Je kunt zo nooit meer geld uitgeven dan dat je aan saldo op je card hebt staan. Een fijn gevoel voor de ‘big spenders’ onder ons.

Aan een debitcard is meestal snel te komen, omdat er immers geen BKR toetsing plaatsvindt. Met debit cards kun je echter niet altijd betalen bij benzinestations, ook als borg voor autohuur wordt deze card niet geaccepteerd. 

Welke debitcard is geschikt voor jou?

Welke het wordt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Let op de eisen die jij aan jouw debitcard stelt. We hebben een aantal prepaid creditcards met elkaar vergeleken om je een beter idee te geven van de mogelijkheden.

Bunq Metal

Bij elke Bunq rekening zit een gratis debitcard. Wil je echt iets speciaals? Dan is er de Metal Mastercard van Bunq. Die krijg je zodra je 12 maanden (bij Bunq SuperGreen of Business SuperGreen) of 24 maanden (bij Bunq Premium of Business) vooruitbetaalt.

Premium
Business
SuperGreen
Business Supergreen
Kosten per jaar€95,88€203,88
Kosten debitcardgratisgratis
Metal Mastercardgratis bij 24 maanden vooruitbetalinggratis bij 12 maanden vooruitbetaling
Bunq Travel

Heb je liever een goedkopere debitcard, dan heeft Bunq ook een ‘niet groene’ card waarvan de jaarbijdrage gratis is. We hebben het dan over de Bunq Travel MasterCard, van welke de eenmalige aanschafkosten €9,99 zijn. Betaal je met deze card buiten de eurozone, dan wordt er geen wisselkoers opslag in rekening gebracht.

N26

De N26 Prepaid Mastercard heeft ook geen jaarbijdrage, maar je betaalt met deze card wel een wisselkoersopslag van 1,70% als je buiten de eurozone shopt.

Viabuy

De jaarbijdrage van de Viabuy Prepaid MasterCard is €19,90 en de wisselkoersopslag is 2,75%. Je kunt dan weer wel gratis geld storten, iets wat je niet van de meeste andere cards kunt zeggen.

Alles op een rijtje

Eenmalige kostenKosten per jaarGeld stortenGeld opnemenOpslag vreemde valuta
Bunq Metalgratis€95,88 of €203,88gratis10 gratis, daarna €0,99geen
Bunq Travelcard€9,99geengratis€0,99geen
N26gratisgratisgratisniet mogelijkgeen
Viabuy€50€19,90gratis€52,75%

Waar gebruik ik de debitcard voor?

Je kunt ervoor kiezen om, voordat je op vakantie of op zakenreis gaat, een bepaald bedrag op jouw kaart te zetten. Op deze manier hoef je in het buitenland niet bij te storten.

In de Apple Appstore of in de Google Playstore kun je er online in-app aankopen mee doen, maar je kunt er ook mee betalen bij diverse webwinkels. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat Nederlanders producten bestellen bij buitenlandse webwinkels. iDeal wordt daar niet geaccepteerd, want dat is een puur Nederlands betaalmiddel. In de meeste gevallen is de veiligste manier van betalen dan via een debit- of creditcard. Je vult eenvoudig de gegevens van de card bij de webwinkel in. Het verschuldigde bedrag van de bestelling wordt automatisch van het saldo dat op jouw card staat afgeschreven.

Voordelen van een debitcard

Het is enorm handig om een debitcard in je bezit te hebben, de belangrijkste voordelen zetten we hieronder voor je op een rij:

  • Met een debitcard kun je niet rood staan 
  • Je uitgavenpatroon wordt duidelijker en je zult wellicht verstandiger met geld omgaan
  • Er vindt geen BKR-toetsing plaats
  • Makkelijk om online mee te shoppen
  • In de Apple Store en de Google Playstore kunnen app-kosten simpel worden betaald
  • Ideaal voor op reis
  • Een veilig betaalmiddel

Wie kan gebruik maken van een debitcard?

Iedereen kan gebruik maken van een prepaid card. Bij het aanvragen van een gewone creditcard lopen veel mensen tegen de nodige problemen aan. Wanneer je een BKR notering hebt, wordt jouw aanvraag subiet afgewezen. Je kunt met een gewone creditcard immers rood staan en dus kun je zomaar meer schuld opbouwen. Met een prepaid kredietkaart is dit simpelweg niet mogelijk. 

Hoe aan te vragen

Weet je precies welke debitcard je graag wil hebben, dan kun je deze online aanvragen. De online aanvraag van een prepaid creditcard kost niet al te veel tijd. Je hoeft immers niet al jouw persoonlijke informatie in te vullen, zoals je dat bij een ‘gewone’ creditcard wel moet doen. Het is voor de aanbieder van de card niet relevant hoeveel je verdient en je hoeft dat dus ook niet door te geven. Hierdoor is de online aanvraag binnen slechts een paar minuten geregeld.

You May Also Like
De Visa creditcard 1

De Visa creditcard

Zoals je vast wel weet, zijn er tegenwoordig ontzettend veel verschillende creditcards beschikbaar. Voordat je er eentje kiest,…