Overstappen van bankrekening

Rap van bank veranderen? Het is tegenwoordig mogelijk en meestal erg aantrekkelijk, omdat je zo namelijk veel geld kunt besparen.

Alle banken hebben een gratis overstapservice, zodat al jouw bankzaken netjes overgezet worden naar een andere bank. Banken hebben de vervelende gewoonte om regelmatig hun tarieven te verhogen. Echter, heb je vast geen behoefte om van bank te veranderen voor een paar schamele centen. Toch kan het behoorlijk in je voordeel werken om van bank te switchen.

Bij het alleen openen van een spaarrekening bij een andere bank, is de overstapservice niet nodig. Je blijft bij je eigen bank bankieren en je haalt bij een andere bank een hogere spaarrente.

Bij het overzetten van een aantal bankzaken tegelijk, geeft de nieuwe bank soms een welkomstpremie. Ook bij het beleggen zijn banken maar al te graag bereid om met een welkomstpremie jouw beleggingen over te nemen.

Spaargeld overzetten naar andere bank: wel of niet doen?

De spaarrente is overal erg laag, maar toch laten sommigen veel spaarrente liggen door niet naar een andere bank over te stappen die meer rente geeft. Ook kiezen voor een spaardeposito met veel hogere spaarrente zou een goed beslissing kunnen zijn voor spaarders. 

Volgens het CBS hebben we in Nederland in de eerste helft van 2020 samen zo’n 385 miljard euro gespaard.

Vergelijk bankrekeningen

Een betaalrekening helpt je om je financiën op orde te krijgen en te houden. Er zijn een aantal zaken waar je wel op moet letten bij het kiezen van jouw bank:

  • Is het online bankieren of via de app gebruiksvriendelijk?
  • Wat kost deze bankrekening
  • Wat kost een extra pas?
  • Wat kost het om rood te staan?
  • Wat kost geld opnemen buiten Europa?

Onthoud dat de goedkoopste banken zeker niet altijd de voordeligste zijn! 

Wat kost de meest eenvoudige betaalrekening?

Voor een betaalrekening, een pinpas,  internetbankieren of bankieren via de app, rekenen de goedkoopste grotere banken zoals ABN Amro, ING en Rabo, allen rond de €1,50 per maand. Bij het aanvragen van een tweede pinpas zal je echter verschillen in kosten opmerken tussen deze banken. 

Rood staan

Dat is wel een issue! De rente wordt per maand of kwartaal in rekening gebracht en is erg hoog: 12,9% bij de drie grootbanken, rond de 10-12% bij de andere banken.  

Bij Knab kan je voor 5% rente net zoveel rood staan, als je geld op je spaarrekening hebt staan. Een voordelige oplossing, indien je dus wat spaargeld hebt.

Pinnen in het buitenland

Je reist binnen Europa en betaalt en pint met je bankpas: dit is overal gratis, zolang je maar euro’s pint. Buiten Europa echter, kost geld opnemen helaas geld. 

Sommige banken laten je een vast bedrag per transactie betalen (€2,25), anderen laten je een vast bedrag plus een koersopslag betalen. Als je vaak buiten Europa reist, biedt Knab misschien een oplossing: je betaalt slechts 0,5%, voor alleen koersopslag. Bij de jonge bank N26 is pinnen wereldwijd gratis.

Creditcards kosten bijna overal tussen de €15 en € 23 per jaar, behalve bij Knab; daar is je creditcard gratis. 

You May Also Like
Marketingmix 1

Marketingmix

De marketingmix is de oplossing om een bepaalde doelgroep, of meerdere doelgroepen te bereiken. Door het combineren van diverse…