Beste creditcard voor sparen (en besparen)

Hoewel in het buitenland creditcards bijzonder populair zijn, gebruiken de meeste mensen in Nederland bij al hun aankopen een pinpas, wat ook wel een ‘debetkaart’ genoemd wordt. Dat lijkt heel logisch, want veel Nederlandse winkels accepteren zo’n creditcard ook überhaupt niet.

Het kan desondanks toch soms aantrekkelijk zijn om juist wél bij het shoppen een creditcard te gebruiken. Sommige creditcardmaatschappijen bieden namelijk interessante loyaliteits- of spaarprogramma’s aan waarmee je kunt sparen.

Reward creditcards

De beloningen die creditcardmaatschappijen veelal verstrekken, worden ook wel ‘rewards’ genoemd. Dit zijn een soort pseudo-valuta en heten ook wel ‘punten’ of ‘miles’. Deze hebben echter niet echt een waarde totdat jij ze inwisselt. De beloningsprogramma’s kunnen bij sommige creditcards behoorlijk gecompliceerd zijn, terwijl andere gelukkig super simpel werken.

Sommige creditcard liefhebbers geven de voorkeur aan die gecompliceerde systemen en gebruiken deze om de waarde die ze uit de kaarten kunnen halen te maximaliseren. Andere mensen houden het liever eenvoudig met beloningsprogramma’s waarbij ze zich niet al te veel zorgen hoeven te maken over de specifieke details.

Gespaarde punten of contante beloningen

Al deze gespaarde punten kunnen in veel gevallen snel oplopen. Daarnaast, als je toch al bezig bent om jouw geld uit te geven, waarom zou je er dan niet voor kiezen om hier ook gelijk mee te sparen?

En nu we het toch over sparen hebben: er bestaat in de creditcard wereld ook een ander fijn bespaar mechanisme: de cashback!

Wat zijn cashback creditcards?

Cashback is de meest flexibele van alle creditcard beloningen. In plaats van punten of miles, waarbij je nog moet bedenken hoe je die in kunt wisselen, krijg je bij een cashback gewoon echte euro’s in handen die je voor van alles kunt gebruiken.

Afhankelijk van de creditcard die je gebruikt en waar jij deze gebruikt, verdien je contante beloningen van een aantal procenten over het bedrag van elke transactie. Sommige kaarten betalen één vast tarief voor elke aankoop, terwijl andere kaarten hogere tarieven betalen in specifieke categorieën en een lager tarief voor al het andere.

Cashback creditcards bieden kortom de meest bruikbare en flexibele beloningsvaluta die er is: contant geld. En ook al zijn de beste cashback creditcards waarschijnlijk niet zo hip als een miles creditcard met unieke reisbeloningen, het is wel een heel praktische creditcard met een fijne bespaarfunctie.

Cashback creditcards bestaan er in drie basistypen die bepalen hoe jij jouw geldbeloningen verzamelt.

Vast bedrag

Cashback cards met een vast tarief geven jou een vast percentage aan contant geld retour, ongeacht wat jij met de kaart koopt. Een goede maatstaf hierbij is 1,5% cashback op alles. Maar er bestaan ook kaarten die jou 2% of zelfs meer teruggeven.

Verschillende tarieven

Cards met verschillende tarieven verdienen voor jou een hoger tarief in specifieke bestedingscategorieën, zoals boodschappen of autobrandstof, en meestal 1% voor al het andere. Bij sommige creditcards kan je zelfs kiezen welke categorieën de hogere beloningen opleveren.

Roterende categorieën

Creditcards met een roterende bonuscategorie bieden een hoge cashback rente, doorgaans 5%, in specifieke categorieën die periodiek kunnen veranderen, wat meestal per drie maanden gaat. Alle andere aankopen verdienen 1%. Je moet deze bonuscategorieën veelal elk kwartaal online ‘aanmelden’ of ‘activeren’.

Hoe cashback creditcards vergelijken?

Welk type cashback creditcard voor jou het meest geschikt is, hangt uiteraard af van hoe jij jouw geld uitgeeft. Als jij veel in bepaalde categorieën uitgeeft, zoals benzine of boodschappen, overweeg dan een creditcard met verschillende cashback tarieven. Als jij er liever niet eraan herinnerd wilt worden welke bonuscategorieën er op jouw creditcard van toepassing zijn, kies dan voor een cashback card met een vast tarief.

Nederlandse cashback en andere rewards creditcards

Hieronder vind je een lijstje met een aantal interessante Nederlandse cashback en rewards creditcards:

EuroClix Mastercard

Laten we beginnen met de EuroClix Mastercard, die volgens de aanbieder zelf dé cashback creditcard van Nederland is. Je krijgt bij deze card op al je aankopen 0,25% korting. Die korting ontvang je overigens wel in de vorm van Clix, waarbij je voor iedere €10 die je besteedt 2 Clix ontvangt. Ook wordt er door EuroClix iedere maand nog eens 10.000 Clix verloot onder de personen die in de voorgaande maand hun kaart gebruikt hebben!

Bijenkorf card

De Bijenkorf Card is in drie versies verkrijgbaar: Silver, Diamond en Black Diamond. Wanneer jij regelmatig bij de Bijenkorf shopt, dan is deze creditcard zeker het overwegen waard. Je kunt hiermee tot wel 2 punten per euro sparen als je direct bij de Bijenkorf shopt. Bij andere winkels is dit in het gunstigste geval een punt voor iedere gespendeerde 5 euro. Voor elke punt krijg je vervolgens €0,025 aan shoptegoed die jij bij de Bijenkorf kunt besteden.

Flying Blue American Express card

Met een Flying Blue creditcard van American Express kan je niet alleen altijd veilig en simpel betalen, maar je kunt bovendien bij elke aankoop gratis miles sparen. Dit is heel fijn als je van reizen houdt, want je kunt hiermee niet alleen flinke kortingen op vliegtickets van KLM of Air France krijgen, maar de miles kunnen ook voor het boeken van een huurauto of hotel gebruikt worden.

Wat is voor jou de beste creditcard voor sparen?

Rewards creditcards kunnen jou helpen het meeste uit jouw dagelijkse uitgaven te halen. Als jij in staat bent om verantwoord jouw geld via een creditcard uit te geven, waarom zou jij jezelf dan niet belonen met extra rewards die je gratis verdient bij alle aankopen die je toch al doet!

Het belangrijkste wat je dan moet beslissen is voor welk type reward creditcard jij zou willen gaan. Eén met cashback, spaarpunten of miles? Er bestaat niet een enkele ‘beste’ reward card, maar voor iedereen geldt daarentegen wel hetzelfde: alles wat je gratis in het leven kan meepakken, is altijd vrij aangenaam!

You May Also Like