Het belang van een goed pensioen

Een goed pensioen was nooit een luxe, maar in de snel veranderende wereld van nu is het meer dan ooit noodzakelijk om je oude dag goed te regelen. De vergrijzing loopt nog steeds verder op, waardoor de overheidsuitgaven de pan uit rijzen.

Neem daarom je pensioen in eigen hand en zorg dat dit goed geregeld is, vóór bezuinigingen ervoor zorgen dat je gedwongen bent te werken tot je 80 bent. Tenzij je leeft om te werken natuurlijk. Als je gaat nadenken over je pensioen, houdt dan rekening met de onderstaande factoren en pas je plan daarop aan.

Je kunt bovendien steeds meer zelf organiseren. Stel, je pensioenkapitaal komt vrij. Je kunt daarmee zelf een pensioen aankopen, gebaseerd op je eisen, wensen en dromen.

Hogere levensverwachting

De levensverwachting stijgt steeds verder. Sinds 1950 is de levensverwachting van 71 naar 81 jaar gestegen. Dit terwijl de gangbare pensioenleeftijd in al die jaren maar marginaal gestegen is en voor veel werkenden nog steeds rond de 65 ligt. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat wanneer de duur van een pensioen van 6 jaar naar 16 jaar groeit, dit uitdagingen met zich meebrengt.

Vergrijzing

Uiteindelijk zullen de pensioenen moeten worden opgebracht door de werkende beroepsbevolking. Door de vergrijzing wordt het aantal werkende mensen steeds kleiner, terwijl het deel van de bevolking dat van een welverdiend pensioen geniet steeds groter wordt. Op dit moment wordt 1 gepensioneerde onderhouden door 7 harde werkers. De verwachting is dat deze verhouding naar 1 op 4 daalt in 2050.

Of dit houdbaar is? De kans daarop lijkt klein. Nog meer reden om zelf je pensioen te regelen, want daarmee houdt je de controle. Over de inleg, maar ook over de mogelijkheden die je later hebt om een eigen invulling te geven aan de periode waarin je dat pensioen ontvangt.

Inflatie

We hebben recent gezien hoe onvoorspelbaar inflatie kan zijn. In een korte tijd schoot de inflatie razendsnel omhoog, als reactie op de inval van Oekraïne. In drie jaar tijd is je Euro bijna 20% minder waard geworden. Niemand had dit voorspeld, maar de gevolgen voelen we allemaal nog dagelijks in onze portemonnee. Als je werkt heb je misschien een loonsverhoging gehad, maar als je een pensioen hebt is het niet zo logisch dat de hoogte meebeweegt met de inflatie. Iets om goed over na te denken dus.

Kosten van levensonderhoud

Niet alleen inflatie kan een flinke bom onder je plannen zijn. Ook de stijgende kosten van levensonderhoud kunnen roet in het eten gooien. Ben je van plan na je pensioen lekker te gaan roken? De stijgende accijnzen op tabak kunnen die plannen behoorlijk in de war schoppen.

Ook andere, gezondere hobbies kunnen onhaalbaar blijken. Denk aan reizen, waarbij benzine steeds duurder wordt en ook vliegen steeds meer wordt ontmoedigd. Zo heeft iedereen een unieke situatie waardoor het onmogelijk is om een algemeen advies te geven, behalve dat je je goed moet inlezen in de verschillende mogelijkheden en risico’s.