Kosten Koper (KK)

Ben je al volop huizen aan het bezichtigen of misschien zelfs al bezig met de aankoop van een huis? Dan heb je vast wel eens van de term ‘kosten koper’ gehoord, afgekort k.k.

Wat betekent deze term nu precies? Kosten koper, dat zijn de kosten die je – helaas – zal moeten maken om eigenaar van een al bestaande woning te worden. 

Deze kosten koper bestaan uit onder andere notariskosten en overdrachtsbelasting voor de hypotheekakte en de eigendomsakte. 

Voor starters wordt er tijdelijk geen overdrachtsbelasting berekend, voor doorstromers 2% en voor beleggers 8%.

Gemiddeld ben je ongeveer vijf à zes procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper.

Wat valt onder kosten koper?

Onder de kosten koper vallen officieel maar twee kostenposten:

 • Overdrachtsbelasting
 • Notariskosten (voor eigendomsakte en inschrijving Kadaster). Je legt met een transportakte de overdracht van de woning naar de nieuwe eigenaar officieel vast.

Voor alle duidelijkheid; bij de aankoop van een woning komen er nog veel meer kosten bij kijken dan alleen de kosten koper. Je betaalt ook:

 • Kosten voor het taxeren van de woning
 • Kosten voor een bouwkundig rapport
 • Makelaarskosten
 • Notariskosten voor de hypotheekakte
 • Kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten voor het aanvragen van bankgarantie
 • Advieskosten voor je hypotheekadviseur
 • Afsluitkosten voor je hypotheek

Wat is het kosten koper percentage?

Het kosten koper percentage is gemiddeld 5 tot 6% van de aankoopprijs van de woning. De exacte hoogte hangt af van de hoogte van de aankoopkosten en financieringskosten. 

Iedereen in een bepaalde categorie betaalt in Nederland hetzelfde percentage aan overdrachtsbelasting. We onderscheiden drie categorieën: voor starters geldt 0%, voor doorstromers 2% en voor beleggers 8%. De NHG-kosten zijn voor iedereen gelijk. 

Tip: vraag voor de makelaarskosten, het advies van jouw hypotheekadviseur en voor de notaris een paar offertes aan, zo kun je vergelijken. Hier gelden namelijk geen vaste prijzen. 

Zijn kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Ja en nee, voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar, voor een deel niet:

Aftrekbare kosten zijn:

 • Overdrachtsbelasting
 • Kosten eigendomsakte, bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster

Ook bemiddelingskosten voor de aankoop van een woning, zoals makelaarsprovisie zijn aftrekbaar, maar die vallen niet onder de k.k.

Niet aftrekbare kosten zijn:

 • Kosten hypotheekakte, bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster

Ook kosten voor het aanvragen van de NHG, het afsluiten van de hypotheek en de bemiddeling hiervan en de taxatiekosten die je betaalt om een hypotheek te krijgen, zijn niet aftrekbaar, maar vallen niet onder de k.k.

Als ik een nieuwbouwwoning koop, heb ik dan kosten koper?

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n), je hebt dan geen kosten koper.

Bij ‘vrij op naam’ zijn de bijkomende kosten van de verkoop al in de koopprijs verwerkt óf betaalt de verkoper alle kosten: de notariskosten voor de leveringsakte en voor inschrijving bij het Kadaster. 

Als koper betaal je ‘slechts’ de bijkomende kosten voor het afsluiten van je hypotheek: de taxatiekosten, advieskosten en afsluitkosten voor jouw hypotheek en notariskosten voor je hypotheekakte. 

Het totaal van deze kosten is ongeveer 2 tot 3% van de koopsom van de nieuwbouwwoning.

Let op: er kunnen soms nog aankoopkosten bij komen, zoals een bouwtechnische keuring en een aankoopmakelaar.

Hoeveel is kosten koper in 2021?

De hoogte van de overdrachtsbelasting wordt elk jaar weer opnieuw door de overheid bepaald. In 2021 betaal je als je 35 jaar of ouder bent 2% overdrachtsbelasting over de aankoopprijs van de woning. Maar dit geldt alleen als je zelf in de woning gaat wonen. Koop je een woning als belegging of om te verhuren, dan betaal je maar liefst 8% overdrachtsbelasting.

In 2021 betaal je als starter (tussen de 18 en 35 jaar oud), zoals eerder gezegd, geen overdrachtsbelasting als je een woning koopt waar je zelf in gaat wonen. 

Vanaf 1 april 2020 komt daar wel de voorwaarde bij dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000.

Kosten koper berekenen

We willen de k.k. nog even voor jou duidelijk maken door middel van een voorbeeldberekening:

Stel je koopt een woning van €300.000.

 • De overdrachtsbelasting is 2%, €6000 dus van deze koopsom (als je geen starter bent)
 • Je betaalt gemiddeld €500 aan notariskosten

Je betaalt dan in totaal €6.500 euro aan kosten koper.

Conclusie

Bij de aankoop van een woning die al bestaat, kom je niet onder de kosten koper uit. Het gaat hier om vastgestelde percentages van overdrachtsbelasting en de notariskosten (voor eigendomsakte en inschrijving Kadaster). Het totaal van deze kosten is ongeveer 5 tot 6% van de koopsom van de woning.

De aankoop van een nieuwbouwwoning echter, gebeurt ‘vrij op naam’. Hier zijn de bijkomende kosten van de verkoop al in de aankoopprijs verwerkt, d.w.z. de notariskosten voor de eigendomsakte en voor inschrijving bij het Kadaster. Het totaal van deze kosten is ongeveer 2 tot 3% van de koopsom van de nieuwbouwwoning.

You May Also Like