Tenaamstelling rekening

Bij het overmaken van geld heb je naast het rekeningnummer ook de naam van de rekeninghouder nodig. Dit is de naam waaronder alle particulieren en zakelijke rekeninghouders bij de bank bekend zijn. Privérekeningen staan altijd op naam.

Verplicht tenaamstelling rekening invullen

Bij een overschrijving naar een bankrekening is het vaak verplicht om de tenaamstelling in te vullen. De tenaamstelling van je bankrekening is gelijk aan de rekeninghouder en de naam die op je betaalpasje staat.

Tenaamstelling rekening meerdere personen

De tenaamstelling van privérekeningen staan doorgaans op naam van één of twee personen. Bijvoorbeeld wanneer je echtgenoot mederekeninghouder is. Je kunt dan allebei over de rekening beschikken. De rekeninghouders hebben in zo’n geval vaak allebei een betaalpas met daarop hun eigen naam. Laat je hierdoor niet op het verkeerde been zetten: de tenaamstelling van zulke gezamenlijke rekeningen is wel degelijk op beide aanvragers.

Tenaamstelling rekeninghouder zakelijke rekeningen

Bij een zakelijke rekening is de tenaamstelling de bedrijfsnaam, dat is immer de eigenaar van een zakelijke rekening. Zakelijke rekeningen hebben dus altijd de tenaamstelling van het bedrijf.

Op deze manier kan de Belastingdienst makkelijk controleren wie de begunstigde is van een transactie.

Bankrekening zonder tenaamstelling

Er bestaan zakelijke rekeningen die alleen een nummer hebben. Je kunt je voorstellen dat dit door de overheid niet als wenselijk wordt gezien. In Nederland komen zo’n soort rekeningnummer niet voor, in belastingparadijzen nog wel.

Je bedoelt tenaamstelling?

Niet alleen je bankrekening kent een tenaamstelling. Het rekeningnummer is altijd gekoppeld aan een naam. Wel zo fijn voor de Belastingdienst. Als je bijvoorbeeld een machtiging invult moet de tenaamstelling duidelijk zijn. De zakelijke rekening waarmee een bedrijf de doorlopende machtiging uitvoert is een goede checken om te zien of je geld naar het juiste bedrijf gaat.

Nieuwe eigenaar van gebruikt motorvoertuig

Koop je een gebruikte auto, motor of ander voertuig? Dan zul je waarschijnlijk naar een postkantoor gaan om deze op naam te zetten. De tenaamstelling van het voertuig wijzigt, net zoals de eigenaar verandert. Vaak op dezelfde datum, maar het kan ook zijn dat de datum van tenaamstelling enkele dagen eerder of later is. De tenaamstelling van het voertuig staat op het kentekenbewijs. Dat is handig voor het innen van belasting, wat iedere transactie op je bankrekening is door de tenaamstelling rekening een bron van algemene informatie voor de Belastingdienst.

Tenaamstelling op kentekenbewijs

Zodra je de nieuwe kentekencard ontvangt staat daar jouw naam op, net zoals de naam op uw bankpas of bankafschrift. Handig om te weten: de tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de tenaamstellingscode krijg je direct, het tweede deel van de tenaamstellingscode zit bij de bevestiging tenaamstelling en het kentekenbewijs (kentekencard) die het RDW verstuurt.

Zakelijk

De eigenaar van een zakelijke auto is eveneens vaak de bedrijfsnaam. Zo’n onderneming, de rekeninghouder zakelijke rekening, is niet heel anders dan een particuliere rekeninghouder als het gaat om de tenaamstelling.

Kentekencard en Belastingdienst

Dankzij de tenaamstelling weet de Belastingdienst ook wie de nieuwe eigenaar van een gebruikt motorvoertuig is. Belasting betalen dus. Je adresgegevens zijn bekend en je zult een paar dagen na de wijziging wat blauwe brieven op de deurmat vinden. Een bekend verhaal voor de meeste particulieren.

Machtiging automatische incasso

Na de overschrijving van het voertuig krijg je naast de kentekencard vaak ook een machtiging. Daarmee kan je betalingen automatisch van je rekening laten afschrijven. Invullen, terugsturen en het de automatische incasso is gepiept! Van je verzekering krijg je dan nog een aangehechte groene machtigingskaart, waar ook weer de tenaamstelling op staat. Net als op het kentekenbewijs dus.

You May Also Like