Wat is heffingskorting?

Iedereen die in Nederland belastingplichtig is, heeft recht op de algemene heffingskorting. Heffingskorting is een korting op jouw inkomstenbelasting plus premie volksverzekeringen, en is daarmee een directe korting op de te betalen belasting. Er bestaan diverse typen heffingskortingen.

Zelfs wanneer je niet in loondienst bent, heb je toch recht op de algemene heffingskorting. Dit is dus een fiscaal voordeel dat óók voor ondernemers geldt. Maar de hoogte van dit fiscale voordeel is sinds 2014 wel afhankelijk van jouw inkomen, dus als jij ongeveer twee keer meer dan modaal verdient, dan zou dit voordeel mogelijkerwijs tot nul gereduceerd zijn.

Bij personen die in loondienst zijn, berekent de Belastingdienst vaak van tevoren al de algemene heffingskorting. Als jij echter een freelancer, zzp’er of andere kleine zelfstandige bent, dan zal deze algemene heffingskorting via jouw aangifte inkomstenbelasting verrekend worden. In dit geval krijg jij dus als zelfstandige pas achteraf een gedeelte van jouw inkomstenbelasting retour.

De algemene heffingskorting in 2020

In 2020 geldt dat het bedrag dat jij aan algemene heffingskorting kan ontvangen afhangt van je leeftijd, de hoogte van jouw inkomen en of jij wel het hele jaar in Nederland hebt gewoond.

De korting zal lager zijn des te hoger jouw inkomen uitvalt. De algemene heffingskorting bedraagt in 2020 maximaal €2.711. Als jij over een inkomen van meer dan €20.711 beschikt, dan zal de algemene heffingskorting afgebouwd worden. Bij een belastbaar inkomen van meer dan €68.507 zal de algemene heffingskorting helemaal vervallen.

In het geval van een fiscaal partnerschap is het mogelijk dat de minstverdienende partner ook op de uitbetaling van (een restant van) de algemene heffingskorting aanspraak kan maken. Dit is echter een regeling die in 2023 zal vervallen. Deze inkomensafhankelijke combinatiekorting geldt daarnaast voor alleenstaande ouders die de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar dragen, waarbij het kind op jouw woonadres ingeschreven moet staan.

Arbeidskorting

Dan is er nog de arbeidskorting: een extra belastingvoordeel die in het geval van een zzp’er over de winst uit de onderneming berekend wordt. Deze korting is in het leven geroepen om het inkomen uit arbeid te stimuleren, en deze inkomensafhankelijke korting zal maximaal €3.399 bedragen.

Voor de algehele berekening van de mogelijke heffingskorting gebruik je de winst vóór de ondernemersaftrek. Je hebt dan de fiscale voordelen voor jouw bedrijf, zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb winstvrijstelling en eventuele andere mogelijke aftrekposten allemaal al verrekend. Dit bedrag pas je vervolgens toe bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Conclusie

Ook als zzp’er of andere kleine zelfstandige kom jij voor diverse aftrekposten en heffingskortingen in aanmerking. In 2020 hoef je als zzp’er over een winst tot €29.185 geen belasting meer te betalen.

Dit alles is overigens enkel het geval als jij aan een aantal voorwaarden van de Belastingdienst voldoet, zoals het minimum werk-urencriterium van 1.225 uur. Je zult in dit geval nog wel een bedrag aan inkomstenbelasting moeten betalen, maar krijgt dit vervolgens via een aantal heffingskortingen terug waardoor je toch nog heel fijn op nul uitkomt!

You May Also Like
Wat is SV loon? 2

Wat is SV loon?

Het SV-loon wordt door het UWV gebruikt om de hoogte van jouw dagloon vast te stellen. Een uitkering…