De inkoopwaarde van de omzet (IWO)

Iedere ondernemer of zzp’er weet natuurlijk wel wat omzet inhoudt. Dit zijn namelijk al die bedragen die jij aan klanten factureert die ervoor zorgen dat er bij jou geld binnenkomt. Deze bedragen zijn overigens exclusief btw.

Het is daarnaast ook goed om te weten wat de inkoopwaarde van de omzet (IWO) inhoudt. Deze IWO is het bedrag dat je betaald hebt voor de artikelen die jij in een bepaalde periode verkocht hebt. Het wordt soms ook wel de inkoopwaarde van de afzet genoemd.

Waarom is het belangrijk om dit te weten?

Welnu, als jij veel kosten maakt om jouw diensten of producten te kunnen verkopen, dan is het van groot belang dat jij weet wat je kostprijs van deze omzet precies is. Als jij jouw producten bijvoorbeeld te duur inkoopt en daarna voor een te lage prijs verkoopt, dan kan je in problemen komen. Want als je meer kosten maakt dan het bedrag dat jij aan jouw klant factureert, dan blijft er voor jou weinig over!

De consumentenomzet berekenen

De consumentenomzet is dat bedrag wat jij van jouw klant ontvangt door de verkoop van je producten en/of diensten. Deze consumentenomzet is inclusief btw.

Nu jij de consumentenprijs weet, dan kan je tevens de verkoopprijs ervan berekenen door het te

delen door het btw percentage. Bij het hoge btw tarief deel jij die consumentenprijs door 1,21, en bij het lage btw tarief kan jij de consumentenprijs door 1,09 delen.

  consumentenprijs × 100

Verkoopprijs   =    ————————————————   x 100

100 + btw tarief

De omzet kan jij hierna heel simpel als volgt berekenen:

Omzet   =   afzet   ×   verkoopprijs product

De inkoopwaarde van de omzet berekenen

Je noemt het aantal producten dat jij verkocht hebt afzet. De inkoopwaarde van deze verkochte artikelen is het volledige bedrag dat je hebt betaald voor al die verkochte artikelen. Dit wordt de inkoopwaarde van de omzet genoemd.

Inkoopwaarde van de omzet   =   afzet   ×   inkoopprijs product (of een dienst)

Deze inkoopwaarde van de omzet (IWO) heb je tevens nodig om jouw brutowinst te kunnen bereken. Om de inkoopwaarde van jouw omzet te berekenen heb jij de volgende gegevens nodig:

  • de waarde van jouw beginvoorraad
  • de waarde van jouw inkopen
  • de waarde van jouw eindvoorraad

Plus let op! Want die inkoopwaarde is ook altijd exclusief btw. Je kan de inkoopwaarde van de omzet op de volgende manier berekenen:

De waarde van je beginvoorraad

De waarde van je inkopen +

————————————————

= Jouw totaal beschikbare voorraad

De waarde van je eindvoorraad –

————————————————

= Jouw inkoopwaarde van de omzet

Verder is het nog handig om het volgende te vermelden:

Jouw inkoopkosten zijn alle kosten om als ondernemer of zzp’er een product te bestellen of te laten leveren etc. De inkoopprijs is wat jij hierbij per ieder exemplaar als inkoopprijs moet betalen.

Jouw brutowinstmarge is wat er over overblijft als jij je omzet met je kostprijs verlaagt. Hiervan worden je overige kosten betaald en wat er vervolgens overblijft is jouw winst. Het is behoorlijk branche- en productspecifiek om te weten welke brutowinstmarge gezond is voor jouw bedrijf.

You May Also Like