Wat kost een boekhouder?

Iedere ondernemer, zzp’er of DGA is wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden is zodoende iets dat absoluut gedaan moet worden, of jij dit nu wel of niet leuk vindt. Met jouw boekhouding bewijs jij namelijk (met name aan de Belastingdienst) wat er financieel precies in jouw bedrijf heeft plaatsgevonden.

Een boekhouder inschakelen

Jij hoeft niet verplicht een boekhouder in te schakelen, dus als je dat wenst kan jij jouw hele boekhouding ook zelf doen. Dat kan soms handig zijn, want die kosten van een boekhouder kunnen behoorlijk oplopen. Wanneer jij zelf jouw boekhouding doet kan je dus wel wat geld besparen, maar als jij vervolgens fiscale voordelen misloopt, omdat je niet op de hoogte bent van fiscale regels, dan heb jij jezelf natuurlijk wel een beetje bij de poot.

Veel zzp’er proberen zodoende geld te besparen door een gedeelte van de boekhouding zelf te doen. Moderne boekhoudprogramma’s zijn op dit moment zo behulpzaam dat zelfs iedere ondernemer zonder enige boekhoudkennis hiermee kan werken. Houd er bij dit alles wel rekening mee dat er een bewaartermijn van 7 jaar geldt voor jouw boekhouding!

Een boekhouder kan zichzelf snel terugverdienen

Veel zzp’ers factureren tevens zelf om kosten te besparen en schakelen de boekhouder enkel in voor controle en/of belastingaangiftes. Bij een complexe boekhouding zal een boekhouder zichzelf echter snel terugverdienen.

Die boekhouder kan bepaalde zaken ook heel handig automatiseren. Denk bijvoorbeeld maar aan de salarisadministratie of andere zaken die voor een ondernemer behoorlijk tijdrovend kunnen zijn om zelf op te zetten.

Soms is het uitbesteden van een (gedeelte van een) boekhouding ook heel lonend, want in de tijd dat jij als ‘ondeskundige’ de boekhouding doet, kan je namelijk wel heel deskundig binnen jouw eigen bedrijf met al jouw expertise geld verdienen. Jij bent hier namelijk gegarandeerd beter in dan je eigen boekhouding doen.

Het geld dat jij binnen jouw eigen bedrijf verdient, kan je vervolgens gebruiken om een boekhouder of accountant te betalen. Dit kan veel tijd en tevens stress besparen, want die boekhouder van je behoedt jou voor fouten en mogelijke problemen bij aangiftes.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een boekhouder?

Dit zijn de gemiddelde kosten van een boekhouder en accountant: het gemiddelde uurtarief van een boekhouder bedraagt € 60,- per uur, en het gemiddelde uurtarief van een accountant is € 90,- per uur. Gemiddeld zal het maandbedrag dat aan boekhouding uitgegeven wordt zo tussen de € 75,- en € 135,- bedragen. Dit zijn allemaal bedragen ex btw (21%).

Wil jij een boekhouder inschakelen? Vraag dan zeker vrijblijvend 3 offertes aan van boekhouders in jouw omgeving. Het uurtarief van een boekhouder die al een paar jaartjes ervaring heeft, ligt gemiddeld rond de € 60,-. Een boekhouder die net gestart is kost ongeveer € 40,- tot € 45,- per uur.

Een behoorlijk ervaren boekhouder kost jou al snel zo’n € 80,- per uur. Het inschakelen van een accountant kost vaak meer dan een boekhouder, want zo’n accountant moet namelijk aan allerlei wettelijke eisen voldoen om zich accountant te mogen noemen. 

Liever een boekhouder dan accountant als zzp’er?

De boekhouding van een zzp’er is over het algemeen vaak vrij eenvoudig,  dus volstaat veelal het inhuren van een boekhouder die de btw aangiftes (per kwartaal of per jaar) voor jou verricht, plus de aangifte inkomstenbelasting voor jouw verzorgt. Een boekhouder heeft daarvoor voldoende kennis in huis.

Een accountant is veel gespecialiseerder, en die kennis is enkel nodig als er sprake is van redelijk ingewikkelde financiële situaties of als jouw onderneming groter groeit. Maar let op: een aangifte die door een accountant verzorgd is, wordt door de Belastingdienst een flink stuk serieuzer genomen.

Een boekhouder zoeken en kiezen

Voordat jij op zoek gaat naar een boekhouder en er één uitkiest, is het dus van vitaal belang om te weten wat jij wilt en verwachten kan. Zet zodoende eerst alles voor jezelf een op een rijtje en weet vervolgens wat een boekhouder allemaal voor jou kan betekenen.

Je kunt een boekhouder per uur inschakelen, maar de laatste jaren bieden steeds meer boekhouders en administratiekantoren hun diensten heel modern per maand aan. Je neemt in dat geval een soort abonnement op een ‘boekhoudservice’ en betaalt vervolgens een vast bedrag per maand. Op deze wijze weet je exact welke kosten jij verwachten kunt én ben je op deze wijze ook meestal goedkoper uit dan wanneer je per uur een boekhouder inhuurt.

Wanneer jij er klaar voor bent om op zoek te gaan naar een betrouwbare boekhouder of accountant, dan is het aan te raden eerst eens binnen jouw eigen netwerk te informeren. Wie weet kan één van hen jou wel iemand aanraden. Verder kun je nagaan of deze boekhouder of accountant bij de volgende beroepsinstituten aangesloten zijn: boekhouders bij het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF), en accountants bij het Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Alleen op deze manier kan jij er zeker van zijn dat je in zee gaat met iemand die wettelijk erkend plus vakbekwaam is. Bovendien zijn de verbonden boekhouders verplicht om zich jaarlijks te scholen en zich tegen hun beroepsaansprakelijkheid te verzekeren.

Minder belasting betalen

Als laatste valt er nog te vermelden dat de kosten die jij voor een boekhouder of accountant maakt, maar eveneens voor een boekhoudpakket, af zijn te trekken van de opbrengsten van jouw bedrijf.

Deze administratieve kosten vallen namelijk onder zakelijke kosten. Door deze zakelijke kosten af te trekken, verlaag je jouw winst. Hierdoor betaal jij minder belasting. En dat laatste is iets dat iedereen graag wil!

You May Also Like
Kapitaalmarktrente 2

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente is de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en de rente op kredieten…