Grijs kenteken

Wat is een grijs kenteken

Een auto met een grijs kenteken is een auto die een belastingvoordeel met zich meebrengt. Dit voordeel krijg je enkel als jij als zodanig geregistreerd staat bij de RDW. De meeste vrachtwagens en bestelauto’s beschikken over een grijs kenteken. Het grijze kenteken is te herkennen aan het nummerbord. Deze is in tegenstelling tot vroeger gewoon geel, waarbij de eerste letter met een B of een V begint.

Grijs kenteken privé, zakelijk of particulier rijden? En met welke bijtelling?

Veel ondernemers en ZZP’ers rijden in een bestelauto, iets wat ook wel met een grijs kenteken rondrijden genoemd wordt. Zo’n grijs kenteken levert namelijk allerlei fiscale voordelen op; zo kan je de toegevoegde waarde van de BPM terugvragen die jij bijvoorbeeld bij de aanschaf van een bestelbus betaalt.

Een ander voordeel is dat de wegenbelasting een stuk lager ligt bij een grijs kenteken auto. Al deze voordelen kunnen jou direct veel geld besparen, want alleen die aanschafwaarde van de auto bestaat namelijk al voor bijna één derde uit BPM. Helaas kan niet iedereen profiteren van deze financiële voordelen. Het hangt er bijvoorbeeld van af of jij een auto met een grijs kenteken als privé, zakelijk of particulier kan aanmerken.

Om dit te verduidelijken lichten we hieronder de mogelijkheden even kort toe:

  • Privé – Wil jij jouw auto liever niet in de zaak opnemen? Houd deze dan ‘privé’, want als je een ondernemer bent is het mogelijk om je vermogen en bezittingen van de zaak te scheiden.
  • Zakelijk – Het valt onder jouw zakelijke vermogen als jij een ondernemer bent en vermogen of bezittingen in de zaak opneemt.
  • Particulier – Jij hebt geen mogelijkheid om te kiezen of iets zakelijk of privé is, aangezien jij geen ondernemer bent.

Grijs kenteken privé

Als ondernemer is het mogelijk om een bedrijfsauto met grijs kenteken als privévermogen aan te merken. De overheid wil met het grijs kenteken namelijk alle ondernemers voordeel aanbieden, dus ook wanneer zij hun auto liever niet als zakelijk vermogen willen of kunnen onderbrengen.

Om een grijs kenteken te kunnen verkrijgen, moet de Belastingdienst de auto van de ondernemer namelijk als een bestelauto aanmerken. Het maakt hierbij niet uit of jij jouw bestelwagen met grijs kenteken privé wilt houden, of als zakelijk vermogen wenst aan te merken.

De overheid biedt een ondernemer zonder meer voordeel aan. Dus wanneer jij als ZZP’er privé een bestelauto aanschaft, dan kun je toch nog gebruik maken van de BPM vrijstelling, BTW aftrek bij de aankoop èn een korting op de MRB nuttigen.

Er bestaan echter wel voorwaarden:

  • Je moet absoluut als ondernemer geregistreerd zijn en voor de omzetbelasting beschikken over een geldig BTW nummer.
  • Er geldt tevens de regel dat minimaal 10% van je jaarlijks gereden kilometers zakelijk gerelateerd moeten zijn.
  • De auto moet op jouw naam of op de bedrijfsnaam geregistreerd zijn.
  • Jouw  bestelauto moet voldoen aan de specifieke wettelijk eisen voor bestelauto’s.

Wanneer je gebruik maakt van deze regeling is het belangrijk om te weten dat je 5 jaar lang door de fiscus gevolgd zal worden. De overheid zal in deze periode toetsen of jij al jouw verplichtingen omtrent een grijs kenteken wel nakomt. Er bestaan dan ook drie situaties waarbij je alsnog de (rest) BPM moet terugbetalen: als je binnen deze 5-jarige periode je auto aan een particulier verkoopt, het minder dan 10% zakelijk gaat gebruiken of de bestelauto niet meer aan de richtlijnen voldoet. Indien jij binnen die 5 jaar met ondernemen stopt, vervalt deze BPM vrijstelling uiteraard ook.

Grijs kenteken zakelijk

In plaats van een grijs kenteken als privé aan te merken, kan deze auto alsook als beroepsvermogen opgegeven worden. De auto wordt dan in de onderneming gebracht en in de boekhouding ervan op de balans geplaatst. Het directe voordeel hiervan is dat jij jouw bestelauto kan afschrijven. Verder kunnen er naast deze afschrijvingskosten, allerlei andere gerelateerde kosten zoals onderhouds- en brandstofkosten in de boeken geschreven worden. Het daaraan verbonden fiscale voordeel is dat jouw winst door al deze kosten lager zal worden en jij dus minder belasting hoeft te betalen.

Als jij met je bestelauto jaarlijks minder dan 500 km privé rijdt, dan is het zeker aantrekkelijk om de auto op de zaak te registreren, want je hoeft dan namelijk geen bijtelling te betalen. Je moet in dit geval wel een sluitende kilometeradministratie bijhouden, of je kan een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ bij de belastingdienst aanvragen om deze administratie te laten vervallen.

Zo’n bijtelling kan soms financieel nadelig uitpakken, waardoor een auto met grijs kenteken in dit geval toch liever als privé wordt aangemerkt.

Indien jij toch besluit de auto zakelijk te kopen, dan is er het grote voordeel dat je gebruik kan maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit geldt namelijk niet voor een privé aankoop. Deze KIA levert gelijk al een belastingvoordeel van 28% op ten opzichte van de investering (tot een maximum bedrag van € 15.687).

Grijs kenteken particulier

Als jij een particulier bent, dan betaal je meestal het tarief voor particulieren, dus is het niet mogelijk om voor de financiële voordelen van een grijs kenteken in aanmerking te komen. Er bestaat in sommige gevallen wel een lager tarief voor een bestelauto die speciaal ingericht is voor het vervoer van een mindervalide. Er moet in dat geval aangetoond worden dat zij voor vervoer afhankelijk zijn van zo’n aangepaste bestelauto.

Als particulier mag je uiteraard wel een bestelwagen kopen, maar je kan hierbij gewoonweg niet gebruik maken van de voordelen van een grijs kenteken.

Bijtelling grijs kenteken

De bijtelling op een bestelauto is veelal hetzelfde als die van een standaard personenauto, namelijk 22% van zijn gehele catalogusprijs, dit is inclusief de BPM. Bij deze bijtelling kan overigens rekening gehouden worden met de CO2 uitstoot van de bedrijfsauto. Voor een elektrische auto geldt een bijtelling van slechts 4%. 

In de tabel hieronder zijn de bijtellingen voor een grijs kenteken auto tot en met 2020 af te lezen:

Deze bovenstaande bijtellingspercentages zijn vastgesteld door de Rijksoverheid en zijn afkomstig uit de zogenoemde Autobrief II.

Hoe je BPM terug kan vragen

De betaalde BPM kun je door middel van een formulier bij de belastingdienst terugvragen. Het formulier is zelf te downloaden of kan alsook direct per post worden toegestuurd, wanneer de registratie van de desbetreffende auto door de RDW bij de belastingdienst is gemeld. Nadat jij dit formulier ingevuld en verzonden hebt, krijg je het BPM bedrag veelal binnen een maand op jouw rekening gestort. De motorrijtuigenbelasting zal vanaf dat moment eveneens worden verlaagd.

Indien je besloten hebt om van een particulier een bestelauto over te nemen, die nog niet als een grijs kenteken geregistreerd staat, dan moet jij hiervoor een nieuw kenteken aanvragen door deze auto opnieuw bij de RDW als een bedrijfswagen te registreren.

Om te achterhalen welk soort kenteken of constructie voor jou als ondernemer of ZZP’er het voordeligst uitpakt, is het aan te raden deze vraag aan jouw accountant of administratiekantoor voor te leggen. Zij kunnen dit namelijk precies voor jou uitrekenen.

2 comments
  1. Beste lezer, wat nu als ik de bedrijfswagen wil exporteren. Ik heb er een gekocht 3 mnd geleden. Nu wil een vriend in het buitenland deze overnemen. Dit zou voor mij goed uitkomen. Wat gebeurd er dan met de bpm. Ik heb de auto op privé vermogen staan. Graag hoor ik van u.

    1. Hi Doris,
      je kunt onder voorwaarden een gedeelte van de BPM terugvragen bij de Belastingdienst als je deze ook hebt betaald. Je kunt bij de RDW checken of er BPM op je auto zit. Hier vind je alle info over de teruggave van BPM.
      gr Edward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *