Zakelijke bankrekeningen vergelijken 1

Zakelijke bankrekeningen vergelijken

Wil jij serieus en zakelijk overkomen? Veel kleine ondernemers als zzp’ers en VOF’s kiezen juist daarom voor een zakelijke bankrekening, hoewel dit voor hen wettelijk niet verplicht is. De Belastingdienst accepteert het zonder meer als er een privérekening gebruikt wordt om facturen te betalen. Ook de inkomsten uit jouw bedrijf mag je laten overmaken naar je privé rekening. Het scheiden van de privé- en zakelijke geldstromen is namelijk niet verplicht. 

Zorg er wel voor dat de facturen op naam staan van je onderneming, je moet immers kunnen bewijzen dat al die uitgaven strikt zakelijk zijn. Maar misschien is een goede zakelijke rekening toch wel handig? 

In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van een zakelijke rekening bespreken.

Voordelen openen zakelijke rekening

Het oogt voor je klanten en leveranciers natuurlijk een stuk professioneler als je een zakelijke rekening hebt. Met een zakelijke bankrekening laat je zien dat jouw onderneming meer is dan slechts een bijbaan en word je veelal toch serieuzer genomen. Het geeft je ook een beter overzicht in je uitgaven en inkomsten. Handig is het niet altijd als privé- en zakelijke geldstromen door elkaar lopen. Bij belastingcontroles zal je dan ook al je privé gegevens moeten prijsgeven. Dat kan natuurlijk heel vervelend zijn. Als je je boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder of accountant, dan kan een bedrijfsrekening een vereiste zijn. 

Waar kies jij voor: een extra privé rekening of een zakelijke rekening?

Je zou natuurlijk een extra privé rekening kunnen overwegen, in plaats van een zakelijke rekening. Je kunt dan toch je privé transacties van de zakelijke scheiden. Niet elke bank gaat hiermee akkoord echter. 

Een zakelijke account heeft ook zo zijn voordelen, je koppelt de account makkelijk aan jouw boekhoudprogramma en als er wel eens voor hoge bedragen getankt wordt, kan de belastingdienst je vragen om bewijs. Je moet jezelf kunnen identificeren als afnemer en dat kan alleen met een pas waar de bedrijfsnaam op staat.

Wanneer ben je verplicht een zakelijke rekening te openen?

Als je geen eenmanszaak of V.O.F. opricht maar een B.V. (Besloten Vennootschap), dan ben je verplicht een zakelijke bankrekening te openen. Jij wordt hier namelijk niet gezien als de rechtspersoon, maar de B.V. In tegenstelling tot een eenmanszaak of V.O.F. waar de oprichter automatisch ook de rechtspersoon is en dus volledig aansprakelijk. 

Wil je automatische incasso’s kunnen versturen, dan heb je zeker een zakelijke rekening nodig. Ook als je bedrijf met iDeal werkt. Heb je dus een webshop, dan kom je niet onder een zakelijke rekening uit.

Online bedrijfsrekeningen voor zzp’ers

De kleinere banken zoals Knab, Bunq en de nieuwe Europese bank N26 kunnen zeer aantrekkelijk zijn voor zzp’ers. Vele kleine ondernemers kiezen toch nog voor de Rabobank, ING of ABN Amro, omdat ze daar al privé bankieren en bekend zijn met hun werkwijze. 

Waarom kiezen voor een kleinere bank?

Wij zullen je vertellen waarom wij denken dat de kleinere banken interessant kunnen zijn voor kleine ondernemers.

Bunq

Laten we beginnen bij de bank Bunq, voor €9,99 per maand heb je al een zakelijke rekening. Je kunt hier ook een rekening voor je V.O.F. openen of eentje voor een stichting of vereniging. Via de app en online zijn al jouw bankzaken snel geregeld.

Knab

Bij Knab Zakelijk heb je een zakelijke rekening voor dezelfde prijs als bij Bunq. Knab biedt elk jaar de eerste duizend transacties gratis, daarna betaal je €0,10 per transactie. Ook de creditcard is het eerste jaar gratis. De rekening is makkelijk te koppelen aan de meeste boekhoudprogramma’s.

N26

Ook bij N26 regel je alles kostenloos via je mobiele telefoon. Instellingen en limieten aanpassen is heel makkelijk en het pakket is gratis! Je krijgt er zelfs een Mastercard bij. Het gratis pakket heeft daarnaast geen minimum looptijd.

In vergelijking met de drie grote banken zijn de prijsverschillen soms vrij groot. Grote banken zitten niet altijd op meer kleine zakelijke klanten te wachten, hun service laat dan ook vaak te wensen over.

Onze tips

Welk pakket je ook kiest voor je bedrijfsrekening, de kosten zijn meestal meer dan €100 per jaar. Deze kosten zijn dan wel fiscaal aftrekbaar.

Let echter op! Wat je als ondernemer het beste kunt doen voordat je een rekening opent is het volgende: 

  • Ga op zoek naar speciale kortingsacties voor starters; vaak wordt de zakelijke rekening het eerste jaar gratis aangeboden. Vooral de kleinere banken verwelkomen de startende ondernemers nu eenmaal graag.
  • Verdiep je in de kosten die je gaat krijgen na het eerste jaar.
  • Check goed of je een pakketprijs krijgt of slechts een basispakket waarbij extra kosten in rekening worden gebracht voor internetbankieren, transacties, abonnementskosten en/of pinpassen.
  • Let erop dat je de rekening kunt koppelen aan jouw boekhoudprogramma.
You May Also Like
Overstappen van bankrekening 6

Overstappen van bankrekening

Table of Contents Spaargeld overzetten naar andere bank: wel of niet doen?Vergelijk bankrekeningenWat kost de meest eenvoudige betaalrekening?Rood…
Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder?

Table of Contents Een boekhouder inschakelenEen boekhouder kan zichzelf snel terugverdienenWat zijn de gemiddelde kosten van een boekhouder?Liever…