Wat is een holding of beheer bv?

Je hebt vast wel eens van een holding gehoord; een holding wordt vaak ook houdstermaatschappij, of beheer BV genoemd. Om een holding te hebben of te beheren, moet er altijd sprake zijn van meerdere BV’s. Er is dan een beheer BV die onder zich een of meerdere BV’s heeft waarin de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, de zogeheten werkmaatschappijen. 

Deze beheer BV of holding BV heeft een eigenaar, vaak is dit de directeur grootaandeelhouder, de ‘DGA’.

Een holding BV heeft veel voordelen, maar er moet wel een notariële oprichtingsakte opgesteld worden en er moet apart een jaarrekening voor samengesteld worden. Is een holding BV wellicht aantrekkelijk voor je? Laat je even goed adviseren door jouw accountant.

De holding BV of beheer BV

Het doel van de holding BV is om een belangrijk deel van het vermogen in deze holding onder te brengen. In de holding of beheer BV worden dus pensioenen, patenten, auto’s van de zaak, bedrijfsgebouwen en vermogen ondergebracht. Het pand bijvoorbeeld en auto’s kunnen dan verhuurd worden aan de BV met de bedrijfsactiviteiten. 

Mocht deze onderneming – met de bedrijfsactiviteiten – failliet gaan, dan verliest deze onder meer het personeel en het werk. De eigenaar heeft echter zijn pensioen, bedrijfspand en auto veilig gesteld in de holding BV.

De BV met bedrijfsactiviteiten – Werkmaatschappij –

In de werkmaatschappij vinden de dagelijkse bedrijfsactiviteiten plaats. Neem bijvoorbeeld een fabrikant van autobanden: de inkoop van materialen en de verkoop gebeurt in de werkmaatschappij. Alle contracten worden door deze BV afgesloten, zo ook de leningen. Als het tot een faillissement zou komen voor deze BV of werkmaatschappij, is gelukkig niet alles verloren. Want nogmaals: het pand, de auto en ook het pensioen van de DGA zijn veilig gesteld in de holding BV. 

Wanneer een holding BV nuttig kan zijn

Als je een aantal zaken veilig wil stellen, is het zeker slim om een holding BV op te richten in verband met het volgende:

  • Het dekken van risico’s bij een eventueel faillissement
  • De verwachting om de onderneming ooit te verkopen
  • Het vastgestelde minimum DGA-loon dat moet worden ontvangen (dat staat in 2020 op minimaal €46.000 bruto per jaar, je hoeft het jaarloon dan slechts eenmaal uit te keren en niet meerdere keren)
  • Het veiligstellen van je pensioen en eventuele lijfrente

DGA loon

De Belastingdienst verplicht jou als DGA van een BV om een minimaal DGA loon te ontvangen. In 2020 is dit, zoals eerder genoemd, €46.000. Ben je DGA van meerdere werkmaatschappijen, dan moet je in allemaal een minimum DGA salaris ontvangen. Bij vier bedrijven is dat dan zomaar even 4 x €46.000. In totaal maar liefst € 184.000! 

Als je echter DGA van de holding BV van deze vier werkmaatschappijen bent, ‘hoef’ je maar één keer het fiscaal DGA salaris te ontvangen.

Bij faillissement werkmaatschappij(en)

Zoals je al hebt begrepen, dekt de holding BV in theorie vaak het risico van verlies van het vermogen bij een faillissement van de werkmaatschappij. Het is in praktijk niet altijd zo, want als de eigenaar van de holding BV de werkmaatschappij in gevaar brengt door onverantwoorde  beslissingen te nemen, kan hij aansprakelijk gesteld worden met de aandelen van de holding. Er is dus geen garantie voor het veilig stellen van vermogen, maar de holding vergroot deze kans wel.  

Je bedrijf verkopen 

Je zult vast jouw bedrijf willen verkopen op een dag. Redenen daarvoor kunnen zijn:

  • Ouderdom 
  • Je kinderen of werknemers willen het bedrijf voortzetten

Met een holding BV ben je flexibeler. Je kunt vast een gedeelte verkopen, maar nog wel winst uit de onderneming krijgen. Je kunt jezelf zo voorzichtig uit het bedrijf terugtrekken. 

De verkoop van een werkmaatschappij is belastingtechnisch gezien een stuk voordeliger met een holding BV, je houdt dan meer geld over. Een bedrijfsovername is eenvoudiger en voordeliger bij verkoop met een holding BV.

Uitkeren van winst

Door de voordelige deelnemingsvrijstelling in Nederland, zijn hier veel hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven gevestigd, onder andere de koffieketen Starbucks en ook Apple. Deze bedrijven hebben een enorm belastingvoordeel op deze manier. Voor Nederland zijn ze natuurlijk een geweldige bron van inkomsten.

Hoe dat precies werkt? De winst van de werkmaatschappij wordt uitgekeerd aan de holding BV. De holding kan het op zijn beurt uitkeren aan de aandeelhouders. Omdat Nederland dus de deelnemingsvrijstelling kent, wordt de winst ‘maar’ één keer belast. Er hoeft dus niet twee keer belasting over deze winst betaald te worden. 

Er moet dan wel een deelneming bestaan, bijvoorbeeld wanneer de holding BV ofwel ‘moedermaatschappij’ ten minste 5% van de aandelen van de dochter in bezit heeft. 

In dit geval hoeft er geen 15% dividendbelasting over betaald te worden, alleen als de holding BV dividend uitkeert aan de DGA.

Conclusie

Bij het beheren van één of meerdere BV’s met bedrijfsactiviteiten is het vaker wel dan niet lonend om er een holding BV boven te hebben staan. Het is geen garantie voor 100% veiligheid, maar bij een correcte bedrijfsvoering biedt deze holding je toch een hoge mate van bescherming.

You May Also Like
Factuur voorbeeld 4

Factuur voorbeeld

Als je net begint met je bedrijfje, kan het maken van facturen misschien lastig lijken. Maar als je…