E-Boekhouden: het beste boekhoudprogramma van 2021?

E-Boekhouden is een boekhoudprogramma voor starters, zzp’ers en bedrijven uit het mkb. De boekhoudsoftware is compleet en de ervaringen zijn positief. Met speciale acties en lage kosten weet het de afgelopen jaren veel marktaandeel naar zich toe te trekken.

Er zijn op het internet voldoende aanbieders te vinden. Heb je genoeg van jouw boekhoudprogramma en ben je op zoek naar iets nieuws? 

Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus is het lastig te stellen welk boekhoudprogramma het beste is. De bedrijven die dit jaar het snelst groeien, zijn degenen met scherpe tarieven. 

Een jaar gratis software

E-Boekhouden heeft sinds 2016 een actie lopen waarbij het starters hun software een jaar lang lang gratis aanbiedt. Niet gek dus dat het de snelste groeier is. Door starters het eerste jaar gratis de software aan te bieden, weten ze goed wat de wensen zijn van de ondernemer van morgen. Ook Moneybird met zijn relatief lage maandprijzen doet het goed. Het groeiende aantal zzp’ers in Nederland heeft enkele nog kleine, maar snelgroeiende nieuwkomers een groeispurt gebracht.

De grote bedrijven die een uitgebreide software aanbieden, zoals Exact, kunnen vaak de hogere tarieven gewoon blijven hanteren, omdat de uitgebreide software functies voor grote ondernemers de investering waard zijn. 

Veel aanbieders van boekhoudprogramma’s

Enkele aanbieders, zoals Rompslomp, bieden betaalbare software aan, waarbij kleine of startende ondernemers niet worden lastiggevallen met boekhoudtermen als onder andere ‘grootboek, journaalposten, voorraad- of salarisadministratie’. 

Zoals Exact Online het bijvoorbeeld goed doet bij de grote bedrijven, doet e-Boekhouden het juist prima in het midden- en kleinbedrijf. 

Sommige ondernemers kiezen voor gemak, anderen voor het laagste tarief en weer anderen voor de meest uitgebreide en moderne software. 

Er zijn ook boekhoudprogramma’s die momenteel een krimpend klantenbestand hebben, deze zijn vaak wat ouderwets. De moderne ondernemer wil zelf de regie in handen houden en laat een boekhouder vaak alleen meekijken ter controle. Dan is het belangrijk dat er geen boekhoudkundige kennis nodig is om het boekhoudprogramma te kunnen gebruiken. Een programma met een eenmalig aankoopbedrag is niet meer populair. Met maandelijkse inkomstenstromen kunnen de aanbieders de programma’s namelijk sneller vernieuwen.

Hoe is e-Boekhouden ontstaan?

In het jaar 2000 ontwikkelde SkillSource e-Boekhouden, omdat uit onderzoek bleek dat veel starters behoefte hadden aan begrijpelijke taal en een betaalbaar boekhoudprogramma. Het biedt vandaag de dag veel specifieke oplossingen voor hun verschillende klanten. Veel verenigingen kiezen bijvoorbeeld voor de software vanwege de mogelijkheden betreffende de ledenadministratie. Andere bedrijven, bijvoorbeeld in de financiële sector, gebruiken het vanwege de handige offertemodule.

De kosten

Zoals al eerder genoemd, zijn er voor startende ondernemers in het eerste jaar helemaal geen kosten aan e-Boekhouden verbonden. Er zijn tienduizenden bedrijven die al jaren klant zijn bij deze aanbieder en die deze kosten dragen. 

De tarieven van de verschillende pakketten:

* Starters in het eerste ondernemingsjaar: Gratis

* Kleine ondernemingen die alleen factureren: €5,95 per maand

* Kleine ondernemingen inclusief belastingaangiftes: €7,95 per maand

* Vereniging of stichting: €9,50 per maand

* Standaard zonder aangiftes: €9,50 per maand

* Standaard inclusief aangiftes: €14,50 per maand

Een starters account vervalt automatisch als je niet kiest voor een betaald abonnement.

Functies e-Boekhouden

Het facturatieprogramma is een volledig factuurprogramma inclusief UBL-facturen (door facturatie via Universal Business Language zijn sommige delen van de boekhouding geheel geautomatiseerd). 

Het programma geeft je de mogelijkheid onder andere te werken met PayPal of iDeal. Verder beschikt het programma over automatisch incasso’s, urenregistratie, voorraadadministratie, offertesoftware en relatiebeheer. Er is ook een koppeling voor de boekhouder beschikbaar.

De boekhoudmodule komt pas veel later om de hoek kijken: bij het opmaken van de balans, jaarrekening, of bij het insturen van belastingaangiftes.

Doelgroep

Over het algemeen wordt e-Boekhouden aangeschaft door kleine of middelgrote organisaties, of door starters. Het pakket kan zelfstandig, maar ook samen met een boekhouder worden gebruikt. Het wordt beschouwd als zeer gebruiksvriendelijk.

Voor nieuwkomers biedt e-Boekhouden niet alleen een handleiding voor hun software aan, maar ook een gratis boekhoudcursus. 

Keurmerk voor e-Boekhouden

e-Boekhouden ontving in 2017 het Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

De toetsingscommissie vond dat de instap voor ondernemers laag is. Ze vonden het programma uitermate geschikt voor starters, maar ook om in door te groeien.

De commissie zag in hun vergelijking met andere pakketten dat bijvoorbeeld de niet aanwezige voorbeeldadministratie gecompenseerd werd door gratis cursusmateriaal (bij de cursus hoort ook een proefaccount van 30 dagen) en de uitgebreide handleidingen. 

Het grootboekrekeningschema met 44 rekeningen werd voor grotere ondernemingen als ‘beperkt’ beoordeeld, maar het uitbreiden van deze rekeningen werd simpel bevonden. 

De werkwijze van de facturatie is volgens de toetsingscommissie compleet en makkelijk. Inkomende facturen komen namelijk binnen via een mailbox van de gebruiker, zodat facturen eerst beoordeeld kunnen worden. Als een al bestaande inkoopfactuur wordt gemaild, komt er zelfs binnen enkele minuten een mail retour met de melding dat de betreffende factuur al voorkomt in de administratie.  

Een ander pluspunt: betaalde abonnementen kan je bij e-Boekhouden op ieder moment opzeggen. De opzegtermijn is één maand. Je moet hiervoor een e-mail sturen naar de klantenservice, waarna deze het per e-mail bevestigt.

You May Also Like
Wat is een VOF? 1

Wat is een VOF?

Je hebt samen met anderen besloten een eigen bedrijf te starten en je overweegt hier een vennootschap onder…