Leer hoe je een Etsy winkel opent en met verkopen begint

Etsy is een online marktplaats die zich richt op handgemaakte producten, vintage items, kunst en ambachtelijke artikelen. Dit zijn unieke producten die niet zo snel ergens anders te vinden zijn. In principe kan alles wat met de hand is vervaardigd in een Etsy winkel verkocht worden.

Daarnaast verkopen veel kunstenaars er digitaal te downloaden items, zoals kunstafdrukken, briefpapier ontwerpen, planners of andere afdrukbare documenten. Deze digitale goederen kunnen ook uit printables, stickers en kaarten bestaan.

De vintage items op Etsy moeten minimaal 20 jaar oud zijn om voor plaatsing in aanmerking te komen. Voorbeelden van vintage items die op Etsy worden verkocht, zijn onder meer kleding, accessoires, sieraden, foto’s, huishoudelijke artikelen, games, boeken en speelgoed.

Hoe werkt Etsy?

Verkopen op het Etsy e-commerce platform is eenvoudig. Het vereist echter wel het nodige werk en de aandacht van de verkoper om advertenties te creëren die aantrekkelijk zijn, en er moet uiteraard een goede klantenservice worden aangeboden. Om op Etsy te kunnen verkopen, moet je wel eerst een account aanmaken voordat je een storefront kunt openen.

Wat verder ook belangrijk is om te weten, is dat je als verkoper geen zakelijke vergunning of kvk nummer nodig hebt om bij Etsy een winkel te kunnen openen. De inkomsten bij de Belastingdienst melden is echter een verantwoordelijkheid van de verkoper zelf. Dat geldt ook voor de btw aangifte. De verkoper moet zijn of haar btw-nummer aan Etsy doorgeven. 

Hoe ga je aan de slag met Etsy?

Volg de onderstaande stappen bij het opzetten van jouw Etsy shop:

1. Plannen

Als jij Etsy voor jouw sales overweegt, dan heb je waarschijnlijk al items in gedachten die je graag zou willen verkopen. Het is handig om met een specifiek item te beginnen om een eenvoudigere marketing en organisatie mogelijk te maken. Naarmate jouw Etsy winkel groeit, kan jouw aanbod dat ook doen.

2. Registreren 

Maak een Etsy account aan en kies een geschikte gebruikersnaam. Selecteer een profielfoto, schrijf een biografie en vul alle resterende informatie velden in. Vergeet ook niet de servicevoorwaarden en beleidsregels goed door te nemen.

3. Openen

Nadat jij jouw Etsy profiel hebt aangemaakt, ga je naar de ‘verkopen’ sectie op Etsy om een ​​winkel te openen. Selecteer jouw taal, land, valuta en winkelnaam. Om er aantrekkelijker voor jouw klanten uit te zien, wil je uiteraard een professionele gebruikersfoto of logo plaatsen, evenals een aantrekkelijke winkelbanner.

4. Vindbaarheid

De meeste kopers op Etsy gebruiken de zoekfunctie om een winkel en de gewenste producten te vinden, dus moet je de best mogelijke SEO methoden gebruiken om optimaal in de zoekresultaten tevoorschijn te komen.

5. Voorraad

Zodra jouw winkel ingericht is, is het de hoogste tijd om aanbiedingen te maken. Voeg foto’s met een hoge kwaliteit toe en bedenk mooie product omschrijvingen. Stel jouw prijzen goed vast om in ieder geval alle kosten te dekken, inclusief natuurlijk de verzendkosten.

6. Verzending en beoordeling

De kopers op Etsy kunnen een beoordeling over jou als verkoper en de kwaliteit van het product achterlaten. Bied voor de beste beoordelingen dan ook een professionele klantenservice aan met correcte informatie over hoe snel het artikel verzonden wordt en hoe de klant met jou contact kan opnemen als er zich een probleem voordoet.

Hoeveel kost het verkopen op Etsy?

Er zijn geen opstartkosten om een Etsy winkel te openen. In plaats daarvan worden verkopers wel kosten in rekening gebracht voor het aanbieden en verkopen van items op het platform.

Het gaat hier om: listingkosten van $0,20 (ongeveer € 0,17) per aanbieding, 5% transactiekosten van de totaalprijs (verzending, personalisatie en cadeauverpakking) en Etsy betalingen die uit een vast bedrag plus een variabel percentage bestaan afhankelijk van het land. Voor Nederland wordt 4% van de verkoop + €0,30 in rekening gebracht.

Heb ik een Etsy shop nodig?

Etsy biedt een unieke marktplaats speciaal voor ambachtslieden, kunstenaars en verkopers van vintage items om al hun goederen te verkopen zonder een fysieke winkel of een individueel e-commerce platform nodig te hebben.

Met Etsy kan elke verkoper heel simpel een online winkel openen. Veel consumenten kennen en vertrouwen dit platform al. Door gebruik te maken van Etsy zullen jouw overheadkosten verminderen, zul je tijd besparen en wordt het een stuk gemakkelijker om met potentiële klanten over de hele wereld in contact te komen.

You May Also Like