Hoe kan je een Tikkie terugboeken?

De eerlijkste manier om met een grote groep mensen om te gaan bij het betalen van een restaurantrekening, is meestal het splitsen van deze rekening en iedereen zijn of haar eigen deel te laten betalen. In het buitenland noemt men dit vaak ‘going Dutch’.

Er is dan ook niets meer Nederlands dan op een date te gaan en aansluitend daarop de rekening te splitsen. Dit zou in het verleden wellicht tot allerlei lastige situaties geleid kunnen hebben, en dan met name bij gemixte koppels van Nederlandse en buitenlandse komaf, aangezien het in veel delen van de wereld nog steeds als onbeleefd beschouwd wordt!

Maar de vreugde van het daten in combinatie met een app zoals Tikkie lost dat probleem heel gemakkelijk en modern op!

Een Tikkie sturen

Tikkie is een handige gratis app waarmee je snel een betaalverzoek voor je vrienden, dates of familie creëert. Je hoeft hiervoor enkel maar de app te openen, een nieuw betalingsverzoek aan te maken en deze URL vervolgens naar de desbetreffende persoon of personen te versturen. In deze app zijn allerhande opties om de betalingsverzoeken te delen, zoals via Facebook Messenger, Whatsapp of een SMS.

De ontvanger van dit betalingsverzoek ontvangt heel simpel een unieke URL link. Met deze URL link kan de ontvanger eenvoudig via iDeal betalen.

Een andere prettige feature van Tikkie is dat je hetzelfde betalingsverzoek naar heel veel mensen tegelijkertijd kunt sturen. De URL link die jij aanmaakt, werkt dus voor meer dan één betaling, en kan daarnaast nog twee weken lang gebruikt worden. Bijzonder handig dus bij het kopen van groepstickets of restaurantbezoeken met grote groepen.

Slechts één lid van een bepaalde vriendengroep betaalt dan voor de rekening van de gehele groep. Hij of zij moet daarna iedereen vragen om zijn of haar deel van de betaling terug te betalen.

Slechts één nieuwe Tikkie voor veel verzoeken

Tikkie maakt het voor de voorschieter van dit bedrag behoorlijk eenvoudig door met slechts één nieuwe Tikkie een betalingsverzoek aan te maken en dit verzoek daaropvolgend naar een grote WhatsApp groep of naar veel individuen tegelijk te sturen.

Wanneer er een betaling voltooid is, dan krijgt de afzender van de betaalverzoeken een melding binnen en in de app staat bij elk betaalverzoek vervolgens een lijst met de namen van wie er al betaald heeft.

Vind je het vervelend om iemand te vragen om het door jou geleende geld terug te betalen? Stuur de persoon gewoon een Tikkie. Dat is perfect voor ons allemaal, en zeker voor niet-confronterende mensen. En waarom ook niet, want de betalingen gebeuren meestal vrij vlot: 50% van de Tikkies wordt namelijk binnen 30 minuten betaald en 85% van de Tikkies wordt binnen een dag betaald.

Onthoud echter dat het om een betalingsverzoek gaat, dus geen gegarandeerde betaling! De ontvanger van het verzoek kan er eenvoudigweg voor kiezen om jou niet te betalen en daar kan Tikkie verder niets aan doen.

Een Tikkie terugboeken

Tikkie heeft het onderling betalen dus heel simpel gemaakt, maar wat nu als er per ongeluk een verkeerde betaling is uitgevoerd? Is het dan mogelijk om een Tikkie terug te boeken?

Het antwoord hierop is simpel: een Tikkie kan niet teruggeboekt worden. Dit is zowel voor de ontvanger het geval als voor degene die de Tikkie verstuurt.

Volgens de website van Tikkie gaat het geld dat je via Tikkie ontvangt of betaalt namelijk via de Tikkie-tussenrekening. Je moet daar dus nooit geld op terugboeken! Als jij dus geld wil terugboeken naar de betaler van je verzoekje, dan heb je daar zijn of haar persoonlijke bankrekeningnummer voor nodig. 

Of jij zou als alternatief de betaler kunnen vragen om jou een Tikkie te sturen. Maar let op: dit alles is wederom gebaseerd op vertrouwen. De ontvanger van het geld moet immers bereid zijn om het geld weer naar de andere persoon terug te boeken.

De Tikkie oplichter

Deze bereidheid kan heel lastig voor jou zijn als jij geld naar iemand hebt overgemaakt die jou opgelicht heeft. Want ook in dit geval is het niet mogelijk om jouw geld terug te halen! Net zoals bij alle bankbetalingen waar jij zelf je akkoord voor geeft, kan deze betaling niet teruggedraaid worden.

Criminelen maken ook steeds vaker gebruik van een vervalste Tikkie betaallink om zo hun slachtoffers geld afhandig te maken. Zo’n neppe betaallink wordt naar een nagebootste Tikkie-omgeving geleid, alwaar het slachtoffer in wording zonder argwaan zijn of haar bankrekening en pincode invoert. Vanaf dat ogenblik heeft de crimineel alle benodigde gegevens om de gehele bankrekening van de verkoper leeg te plunderen…

In het geval van Tikkie fraude zou je hiervan (online) aangifte bij de politie kunnen doen. De politie kan aan de hand hiervan een onderzoek naar de betreffende IBAN starten en mogelijk verdere maatregelen tegen de Tikkie oplichter nemen.

Een Tikkie annuleren

Een Tikkie annuleren kan gelukkig wel! Dus wanneer jij per ongeluk een verkeerd betaalverzoek aan je dierbare vrienden of familie hebt verstuurd, dan kun je die altijd nog annuleren. Dat kan op elk gewenst moment nadat deze link verzonden is.

You May Also Like
Factuur voorbeeld 4

Factuur voorbeeld

Als je net begint met je bedrijfje, kan het maken van facturen misschien lastig lijken. Maar als je…