Ingeklaard door de douane

Je bent blij, want jouw bestelling is er eindelijk! Je hebt voor een prima prijs een product uit China of misschien wel Amerika kunnen bestellen. Maar hoe vervelend is het dan om te ontdekken dat er over jouw bestelling nog een extra bedrag aan de postbode moet worden betaald? 

Die extra kosten zijn de inklaringskosten. Best een teleurstelling, want je geïmporteerde product blijkt ineens niet meer zo goedkoop als dat je dacht. 

Inklaringskosten zijn dus de kosten die de douane rekent voor het afhandelen van de inklaring, van de door jou geïmporteerde goederen van buiten Europa. 

Hoe lang duurt inklaren?

Het inklaren kan soms best lang duren, maar de douane mag een pakket maximaal 30 dagen vasthouden. Als er geen illegale items in je pakket zitten, krijg je het pakket dus in ieder geval binnen 30 dagen thuis. Je kunt de douane niet telefonisch bereiken, er rest je dan ook niets anders dan gewoon wachten totdat je jouw pakket thuisbezorgd krijgt.

Als de douane jouw pakket eenmaal heeft ingeklaard, betekent dit dat jouw pakket is vrijgegeven en naar je doorgestuurd wordt.

De Nederlandse douane checkt de meeste pakketjes vanuit buiten Europa, maar vaak zijn het de grotere pakketten die ze eruit pikken. Soms heb je gewoon mazzel en betaal je geen inklaringskosten! 

We leggen je hieronder haarfijn uit wanneer je die kosten betaalt en hoeveel je betaalt.

De inklaringskosten

Inklaringskosten bestaan uit een hele rits kosten; 

  • De kosten van de douaneaangifte van de goederen
  • Het voorschieten van de verschuldigde douanerechten 
  • BTW en andere heffingen
  • Opslagkosten 
  • De administratieve afhandeling

Onder de €22 worden er geen inklaringskosten berekend. Voor bedragen hoger dan €22 betaal je 21% extra. Als je een item van meer dan €150 wil kopen, reken dan op ongeveer 25% extra kosten. 

Dan zijn er ook nog de kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring, deze prijzen liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van jouw bestelling. PostNL rekent €13 en UPS rekent bijvoorbeeld 2,5% van de waarde, met een minimum van €10,50.

Voorkomen inklaringskosten

Het gebeurt meer dan eens dat de leverancier uit bijvoorbeeld India een lagere waarde van jouw bestelling op het pakket schrijft. Op deze manier worden de inklaringskosten gedrukt of soms voorkomen. 

Als de douane jouw pakket er tussenuit pikt, stelt de douane – helaas – zelf de waarde vast van jouw pakket, op basis van grondslagen die zijn vastgelegd in het Communautair Douanewetboek. 

Je kunt ook meerdere items apart bestellen, maar soms heeft de douane het door. Vooral als ze drie keer een zelfde pakketje zien langskomen van net onder de €22. Er wordt dan alsnog een rekening opgemaakt door hen.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een paar sneakers van €45 bestelt in de V.S. en dit pakket wordt er door de douane steekproefsgewijs uitgepikt, dan vindt er een waardering plaats. Je zult dan aan de postbode nog een extra bedrag van €22,45 aan inklaringskosten moeten betalen (dit bedrag is opgebouwd uit €13 aan douane inklaringskosten door PostNL en €9,45 aan BTW). 

Hiermee komen de totale kosten van jouw sneakers op €67,45 en dat kan best een teleurstelling zijn, omdat je daar niet op had gerekend. 

Wanneer jouw bestelling er niet door de douane wordt uitgepikt, betaal je helemaal niets extra’s aan de postbode. 

Merkrecht bij importeren 

Inklaringskosten kunnen vervelend zijn, maar het kan erger! 

Als er volgens de douane namaak artikelen in jouw pakket zitten, kunnen ze deze zending tegenhouden. Je koopt bijvoorbeeld een prachtige, niet originele lederen tas van Gucci voor €50, waarvan je al vermoedde dat deze niet echt kon zijn. In bijvoorbeeld China doen ze daar niet moeilijk over, maar in Europa bestaat er een uitgebreide wetgeving over namaak artikelen. 

De douane voert dus veiligheidscontroles uit op de meeste goederen die van buiten de Europese Unie Nederland binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in Nederland is toegestaan, we hebben het dan vooral over nep artikelen, wapens en medicijnen.

Let dus goed op wat je bestelt. Je kunt mazzel hebben, maar als jouw pakket ertussenuit wordt gepikt, dan ben je de pineut!

Kan ik bezwaar maken tegen inklaringskosten?

Dat kan! Wanneer de douane zelf de waarde van jouw pakket inschat, kan er wel eens een foutje gemaakt worden; ze kunnen de waarde te hoog inschatten. In dat geval kun je bezwaar maken en de inklaringskosten in sommige gevallen terugvorderen. 

Dit kun je rechtstreeks bij de douane doen. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt. Je kunt geen geld terugvragen zonder factuur.

Conclusie

Soms loont het om items te bestellen vanuit buiten de EU. Als je iets boven de €22 bestelt en het geluk hebt dat de douane jouw pakket er niet ter controle tussenuit pikt, hoef je niets extra’s te betalen. 

Soms, als je een duur artikel voor veel minder kan bestellen op een niet EU website, kan het nog steeds heel voordelig zijn, ook al brengt de douane jou inklaringskosten in rekening.

Het kan natuurlijk ook zo zijn –  mits ze jou inklaringskosten in rekening brengen – dat jouw bestelling net zo duur blijkt te zijn als in een Nederlandse webshop.

Weeg voor jezelf dus af wat het meest voordelig is en of je het risico kunt nemen. Het belangrijkste is dat je ervan op de hoogte bent dat er eventuele douanekosten bij kunnen komen.

You May Also Like