Alles over leasen en bijtelling

Veel ondernemers en werknemers kiezen voor het leasen van een bedrijfsauto. Het kan een fijne oplossing zijn, maar het heeft zo z’n voor- en nadelen, net als het kopen van een bedrijfsauto overigens. Ondanks dat een bedrijfsauto leasen duurder is dan kopen, kiezen veel ondernemers toch voor lease. Zo hoeven ze de investering niet in één keer te doen en houden ze voldoende liquiditeit over. Vooral bij dure auto’s wordt gebruik gemaakt van lease. Als men kiest voor een goedkopere auto is kopen in de meeste gevallen voordeliger.

Leasen op korte of lange termijn

Er zijn verschillende leaseconstructies, die wederom hun eigen voor- en nadelen hebben. Je gaat bij het leasen van een bedrijfsauto een contract aan, meestal voor een looptijd van drie tot vijf jaar. Er zijn ook maatschappijen die leasen voor een kortere periode aanbieden: ‘shortlease’, maar hier hangt wel een hoger prijskaartje aan. Alleen als je een bedrijfsauto voor een korte periode nodig hebt, is het handig om hiervoor te kiezen. 

Als je de auto voor een langere tijd nodig hebt, zijn er twee mogelijkheden:

  • Financial lease
  • Operational lease

De leasemaatschappij blijft gedurende de looptijd van beide opties altijd de juridische eigenaar. Als je niet aan je maandelijkse verplichtingen voldoet, dan komt de auto in het bezit van de leasemaatschappij.

Verschillen tussen financial en operational lease

Bij operational lease is de verhuurmaatschappij de eigenaar. De wegenbelasting, verzekering en onderhoud zitten inbegrepen in de leaseprijs, in enkele gevallen zelfs ook de brandstof. De maandelijkse lasten zijn duidelijk. Het is een soort van huren, je bent gebonden aan de collectieve afspraken die jouw leasemaatschappij heeft gemaakt voor de verzekering en reparaties. Het enige wat je zelf moet doen, is tanken. Ondernemers die geen tijd hebben voor de ‘rompslomp’ die een auto met zich meebrengt, kiezen voor operational lease.

Bij financial lease ben je zelf de economische eigenaar van de bedrijfswagen. Hierbij liggen de verantwoordelijkheden vooral bij jezelf en word je uiteindelijk ook de juridische eigenaar van de auto. Zo regel je zelf het onderhoud, de verzekering en reparaties. Je kiest zelf waar je alles onderbrengt. Je hebt geen beperkingen in kilometers en je kan zonder eerst toestemming te vragen met de auto de grens over.

Bedrijfsmatig leasen en private lease

De bijtelling bij bedrijfsmatig leasen is onvermijdelijk: Je zou ook kunnen kiezen voor private lease. Je kan dan 0,19 cent per kilometer declareren en aftrekken van de winst. Maar je mag dan de leasekosten niet rekenen tot je bedrijfskosten.

Als je voor private lease kiest, dan kan je niet voor financial lease kiezen. Leasecontracten kunnen je kredietwaardigheid beïnvloeden, ze worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie.

De belastingdienst en bedrijfsmatig leasen 

Bij financial lease staat de auto op de balans van jouw onderneming. Het wordt dus een auto van de zaak, je hebt hiermee een aantal fiscale voordelen:

  • Investeringsaftrek 
  • Renteaftrek
  • Het afschrijven van de bedrijfskosten 
  • De btw over de aanschafprijs mag je terugvorderen

Bij operational lease staat de auto op de balans van de verhuurmaatschappij en zijn de fiscale voordelen voor jou een stuk lager. Je kan slechts de btw aftrekken over de factuur van de leasemaatschappij.

Rijd je per jaar meer dan 500 kilometer privé met je bedrijfsauto, dan krijg je te maken met bijtelling. Je leaseauto wordt door de fiscus dan gezien als verkapte vorm van inkomsten. Er zijn twee categorieën: 22% bijtelling of een lagere bijtellingscategorie van 4% voor volledig elektrische auto’s.

Ons advies 

Leg, bij welke vorm van lease je ook kiest, altijd verschillende aanbieders naast elkaar. 

Bij financial lease wordt er meestal met een slottermijn gewerkt. Dit betekent dat je bij de laatste termijn het resterende bedrag in één keer over moet maken. Het is hier dus niet alleen van belang om de maandlasten te kunnen dragen, maar ook om voldoende liquiditeit te hebben om het resterende bedrag aan het einde van de looptijd te kunnen voldoen.

Bij de meeste financial lease maatschappijen kun je de maandelijkse kosten drukken door vooraf een aanbetaling te doen, maar dit is niet altijd het geval. Verder vinden sommige leasemaatschappijen het goed als je extra aflost, omdat je bijvoorbeeld een hogere omzet hebt gedraaid dan anders. Andere leasemaatschappijen houden simpelweg vast aan de maandelijkse betalingen die van te voren zijn vastgelegd in het contract. Daarnaast zijn er aanbieders waarbij je, soms eenmalig, boetevrij kunt aflossen. Er zijn ook leasemaatschappijen waarbij je verplicht bent om de looptijd van je contract uit te dienen.

Bij operational lease is het gebruikelijk dat er wordt gewerkt met een beperking van het aantal kilometers. Dus als je meer wil rijden dan dat je eerder had afgesproken, kan dit zeker, maar dan wel tegen een behoorlijke meerprijs. Lees de kleine lettertjes goed, want de bedragen kunnen heel erg uiteenlopen. De kosten van deze extra kilometers kunnen enorm oplopen.

You May Also Like
Mobiel pinapparaat 2

Mobiel pinapparaat

In Nederland betalen we amper nog contant. Ben jij een kleine zelfstandige? Hoe vaak gebeurt het jou dan…