Wat betekent het creditcardnummer op jouw creditcard?

Met een creditcard gaat er een hele wereld voor ons open. Ze zijn bovendien gemakkelijk in gebruik. Maar vraag jij je ook wel eens af wat die ellenlange cijferreeks op de kaart betekent en waarom er überhaupt zoveel cijfers zijn?

Wat is een creditcardnummer?

Een creditcardnummer is een uniek nummer dat op de voorkant van een creditcard gedrukt is. De nummers worden meestal in reliëf op een kaart uitgevoerd, iets wat nog een overblijfsel is uit de tijd dat er nog middels zogenaamde ‘zip-zap’ machines een fysieke indruk van creditcards werd gemaakt.

Wat de cijfers op creditcards precies betekenen

De meeste creditcards beschikken over een 16-cijferige code (maar soms zijn dit 13 of 19 cijfers). Het eerste cijfer is de identificatie van het systeemnummer (waarbij 4 – VISA is en 5 – MasterCard). De volgende 5 cijfers vertegenwoordigen de uitgevende bank. Deze 6 cijfers geven jou dus informatie over het type kaart, het systeem en de bank die de kaart uitgegeven heeft.

De volgende 9 cijfers zijn enkel nuttig voor de bank zelf, omdat ze de kaarthouder identificeren. Het kaartnummer wordt zodoende door de cijfers 9 tot 15 bepaald. Ze worden gecreëerd door gebruik te maken van een speciaal algoritme.

De kans dat deze 9 nummers op twee verschillende kaarten hetzelfde zijn, is extreem laag omdat het aantal mogelijke arrangementen van 9 cijfers groter is dan het aantal mensen dat er momenteel op onze aardbol rondlopen.

Het Luhn-algoritme

Het laatste getal (het controlecijfer) wordt berekend op basis van het unieke Luhn-algoritme. Dit voorkomt dat er per ongeluk onbedoelde fouten optreden als de cijfers handmatig worden getypt.

Als jij namelijk een nummer van jouw creditcard verkeerd typt, dan weet een online validator dat je geen geldig creditcardnummer hebt ingevoerd, aangezien het nummer niet klopt volgens dit Luhn-algoritme.

En dat is ook handig voor jou, want jij weet zo direct dat je het ingevoerde nummer opnieuw moet controleren, in plaats van er later achter te komen dat jouw online aankoop om deze reden geweigerd is.

CVV

Er staat als laatste nog een andere (kleine) reeks van cijfers op jouw creditcard: de CVV of Card Verification Value (kaartverificatiewaarde).

Waar staat de CVV?

Als jij over een Visa, Mastercard of Discover creditkaart beschikt, dan bestaat deze CVV uit drie cijfers en is aan de rechterkant van jouw handtekeningstrip op de achterkant van jouw kaart gedrukt.

Op een American Express kaart bestaat de CVV uit vier cijfers en is op de voorkant van de kaart terug te vinden, nét boven en rechts van jouw creditcardnummer.

Waar is de CVV voor bedoeld?

Jouw CVV nummer is bedoeld om aan online verkopers te bewijzen dat jij echt zelf over de creditcard beschikt. Iemand die namelijk enkel jouw creditcardnummer gestolen heeft, maar niet de CVV gegevens en de vervaldatum weet, zou namelijk geen online aankopen kunnen doen. Wees dus altijd heel voorzichtig met je kaart.

Verder is het belangrijk om te weten dat (online) winkeliers dit CVV nummer niet mogen opslaan. Dus zelfs als hackers bij een datalek mogelijkerwijs jouw creditcardnummer achterhalen, kunnen ze deze nog steeds niet voor internet- of telefoonaankopen gebruiken.

Je pincode is niet je CVV nummer!

Verwar je pincode of persoonlijk identificatienummer ook niet met jouw CVV nummer. Jouw unieke pincode is het nummer dat jij gebruikt bij een geldautomaat, wanneer je via je creditcard een voorschot in contanten ontvangt, of wanneer jij een persoonlijke aankoop doet met een bankpas. Voer absoluut nooit jouw pincode in plaats van de CVV in!

Enkele veiligheidsregels

Tot slot nog een aantal extra veiligheidsregels:

  • Als jij iets met een creditcard op het internet aanschaft, doe dit dan alleen op beveiligde websites. Controleer of de website voor financiële transacties het https-protocol gebruikt. Dit beschermt jouw gegevens namelijk tegen uitlekken.
  • Als jij je creditcard verloren hebt of als iemand deze heeft gestolen, neem dan onmiddellijk contact op met de bank of creditcardverstrekker om de kaart te laten blokkeren. Als jij hierbij denkt dat iemand over jouw creditcard gegevens beschikt, breng jouw kaartaanbieder dan ook van deze vermoedens op de hoogte.
  • Houd jouw informatie actueel. Breng je bank of creditcardmaatschappij gelijk op de hoogte als jij verhuist. Op deze manier wordt mogelijk gevoelige informatie altijd naar jouw nieuwe adres verzonden, en komen het niet in handen van iemand anders.
  • Zet meteen je handtekening achterop een nieuwe creditcard.
  • Bewaar jouw creditcard(s) in een tas of portemonnee die jij dicht bij je lichaam met je meedraagt, vanwaar deze niet gemakkelijk kan worden weggerukt. Nadat je een aankoop hebt gedaan, berg jij jouw creditcard daar ook weer onmiddellijk in op.
You May Also Like
Viabuy prepaid card 4

Viabuy prepaid card

De Viabuy prepaid Mastercard is een geweldig alternatief voor een échte standaard creditcard. Het werkt immers op dezelfde…