Heb je als ondernemer een zakelijke creditcard nodig?

We leven tegenwoordig steeds meer in een geldloze samenleving waarbij bankpassen en creditcards letterlijk de ruggengraat van het bedrijfsleven zijn geworden. Ondernemers hoeven niet langer grote pakken geld bij zich te hebben om aankopen te doen.

Er bestaan momenteel veel gerenommeerde bedrijven die allerlei creditcard opties voor zzp’ers en kleine ondernemers aanbieden waarmee je aankopen kunt doen en eventueel leveranciers kunt betalen zonder contant geld bij je te hoeven hebben.

Eigenaren van kleine bedrijven en zzp’ers hebben vaak veel verantwoordelijkheid, en wanneer je net met jouw bedrijfje gestart bent dan ben jij al snel een manusje van alles. Natuurlijk zijn de financiën een belangrijk onderdeel van jouw onderneming. Zakelijke creditcards kunnen ook voor kleine bedrijven een belangrijke troef zijn, mits verantwoord gebruikt.

De belangrijkste aandachtspunten voor een zakelijke creditcard

  • Gebruik een creditcard niet om jouw bedrijf te financieren.
  • Het verantwoord gebruik van een zakelijke creditcard is een goede manier om persoonlijke en zakelijke uitgaven te scheiden.
  • Als jij ervoor kiest om een creditcard voor jouw bedrijfje te gebruiken, probeer dan een creditcardmaatschappij te vinden waarmee je rewards kunt verdienen die direct jouw bedrijf ten goede kunnen komen.
  • Gebruik een zakelijke creditcard enkel voor zakelijke uitgaven.

Waarom een zakelijke creditcard gebruiken

Dit zijn de belangrijkste redenen voor kleine bedrijven of zzp’er om een ​​creditcard te gebruiken:

Gemak

Een zakelijke creditcard kan, zelfs in moeilijke economische tijden, een heel handige manier zijn om voor allerlei korte termijn behoeften snel toegang tot een financiering te verkrijgen, en om de koopkracht van jouw bedrijf te vergroten.

Het wordt dan ook vaak als een aantrekkelijk alternatief aangeboden voor een traditionele kredietlijn. Maar zoals bij elke financieringsbron, brengt een zakelijke creditcard absoluut een prijskaartje met zich mee en moet deze zeer zeker zorgvuldig beheerd worden.

Het fijne van een zakelijke creditcard is dat je, waar jij je ook maar mag bevinden, behoorlijk gemakkelijk toegang tot jouw fondsen hebt. Een bedrijfseigenaar hoeft geen cash geld meer mee te nemen, omdat het simpel en handig is om met een creditcard geld op te nemen of (online) aankopen te doen.

Het helpt de persoonlijke en zakelijke uitgaven te scheiden

Het is van groot belang om al jouw persoonlijke en zakelijke uitgaven optimaal te beheren om zo een ​​duidelijk beeld te hebben van hoe jouw bedrijf daadwerkelijk functioneert. De boekhouding en financiële administratie van je bedrijf moeten te allen tijde goed overzichtelijk worden houden.

Gebruik maken van een zakelijke creditcard maakt het bijhouden van dit soort gegevens een stuk eenvoudiger. Met een zakelijke creditcard kan je al jouw kosten namelijk heel simpel overzien en zoveel mogelijk de inhoudingen ervan specificeren.

Verzekering en aankoopbescherming

Door een zakelijke creditcard te gebruiken, krijg je in veel gevallen ook (gedurende een bepaalde periode) een gratis aankoopbescherming. Dit betekent dat je een vergoeding krijgt voor het geval het artikel dat je koopt binnen de aangegeven periode gestolen wordt of zoek raakt.

Maar let op: dit omvat mogelijkerwijs geen buitenlandse transactiekosten of een aankoopbescherming van mobiele telefoons. Het is dus heel verstandig om eerst de kleine lettertjes van de voorwaarden goed te bestuderen alvorens je een bepaalde creditcard kiest.

Verdien rewards

Veel creditcards bieden hun eigen reward programma’s waar je geld, punten of miles mee kunt verdienen. Deze beloningen kunnen op verschillende manieren worden verstrekt, bijvoorbeeld in de vorm van kortingen, cadeaubonnen, merchandise en reizen.

Het kan soms de enige manier zijn om te betalen

Sommige bedrijven aanvaarden geen contant geld en accepteren enkel creditcards voor betalingen. Als jij over een zakelijke creditcard beschikt, dan kan je toch nog gemakkelijk aankopen doen of diensten van dergelijke bedrijven afnemen. Dit geldt voornamelijk bij internationaal gebruik.

Een zakelijke creditcard voor internationaal gebruik

Tegenwoordig kan je op heel veel plaatsen zakelijke transacties of online aankopen doen zonder dat je ooit jouw bedrijfslocatie hoeft te verlaten. Hoewel het in Nederland zelf niet altijd evenveel gebruikt wordt, kan een creditcard vooral bij het internationaal online shoppen behoorlijk handig zijn om zakelijk aankopen te doen. Want jij hebt hier al redelijk snel een creditcard, debetkaart of prepaid card voor nodig. Contant geld of bankoverschrijvingen zijn hierbij geen optie.

Dat geldt ook voor internationale zakenreizen. Als kleine ondernemer zal je goed moeten uitzoeken hoe jij jouw reis en aankopen in het buitenland financieren kunt.

Een zakelijke creditcard vereenvoudigt de uitgaven tijdens het reizen, aangezien contant geld veelal onhandig kan zijn, de omrekeningskoersen beroerd uitvallen en het behoorlijk vatbaar is voor verlies door diefstal. Als jouw zakelijke creditcard gestolen wordt, kan deze op een heel korte termijn geblokkeerd en vervangen worden.

Maar, elke keer dat jij in een vreemde valuta een elektronische aankoop doet, kan jouw financiële creditcard instelling je buitenlandse transactiekosten in rekening brengen, die gewoonlijk 1 tot 3% van de aankoopprijs bedragen. Zowel creditcard als debetkaart aankopen zijn onderhevig aan deze buitenlandse transactiekosten.

Conclusie

Indien jij als zzp’er of kleine ondernemer ervoor kiest om een ​​zakelijke creditcard te gaan gebruiken, dan moet je zeker rekening houden met de voor- en nadelen van het gebruik ervan. Houd rekening met de jaarlijkse kosten en onderzoek zonder meer het aanbod van alle bekende creditcardmaatschappijen. 

Probeer op deze wijze een creditcard te vinden die jou rewards kan aanbieden die zinvol zijn voor jouw bedrijf. Sommige bedrijven kunnen beter profiteren van bijvoorbeeld reis beloningen, terwijl de kans om algemene beloningen te verdienen soms beter bij andere type ondernemingen kan werken.

Nadat jij de voor jou gunstigste creditcard geselecteerd hebt, gebruik deze dan enkel wanneer dat nodig is. Overschrijd zeker niet je bestedingslimiet. Gebruik zo’n zakelijke creditcard dus ook niet om jouw bedrijf te financieren. Een zakelijke creditcard is soms een must en zorgt als fijne financiële aanvulling voor een groot gemak.

You May Also Like