Wat is een BV?

Als startende ondernemer moet je bepalen welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past. De besloten vennootschap (bv) is na de eenmanszaak de meest gekozen rechtsvorm in Nederland om bedrijfsactiviteiten op te starten. Maar waarom zou je juist een bv willen starten en hoe doe je dat precies?

De bv

De besloten vennootschap is een rechtspersoon. Met andere woorden: een bv wordt door de Belastingdienst als een ondernemer beschouwd, dus zijn de btw regels zodoende ook op een bv van toepassing.

Bij andere officiële zaken wordt een bv eveneens als een ondernemer gezien, want een bv kan bijvoorbeeld een bankrekening openen, een postbus aanvragen en facturen versturen. Je wordt bij een bv niet als privépersoon aansprakelijk gesteld, dit in tegenstelling tot een eenmanszaak.

Verder is het kapitaal van een bv in aandelen verdeeld, waarbij al haar aandeelhouders enkel voor het bedrag aansprakelijk zijn dat zij daadwerkelijk in deze bv hebben geïnvesteerd. Dit betekent dat bij een mogelijk faillissement jij hier niet privé voor op draait. Tenzij er sprake is van een schandelijk bestuur, dat nalatig is geweest of heeft gefraudeerd.

Hoe een bv op te richten

Zo’n bv kun je helemaal in je eentje of samen met andere partners oprichten. Vroeger had je voor de creatie van een flex-bv een verplicht startkapitaal van €18.000 nodig, plus een bankverklaring en een accountantsverklaring bij inbreng in natura. Dat hoeft tegenwoordig gelukkig niet meer. Maar je moet jouw bv natuurlijk nog wel in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in laten schrijven.

Mits je jouw bv bij de KvK hebt ingeschreven en over een btw-nummer beschikt, kun je al voordat je jouw bv hebt opgericht met dit bedrijf zakendoen. Je handelt in dit geval als een ‘bv in oprichting’.

Als jij al een eenmanszaak hebt en die graag naar een bv om zou willen zetten, dan kan dat ook. Houd er echter wel rekening mee dat jij tijdens de overgangsperiode nog wel hoofdelijk aansprakelijk bent voor jouw eigen bedrijf.

De voor- en nadelen van de bv rechtsvorm

De bv is niet zonder reden de meeste gekozen rechtsvorm door zzp-ers en andere ondernemers. Het biedt voor een ondernemer namelijk allerlei voordelen, waaronder:

 • Geen persoonlijke aansprakelijk voor de aandeelhouders
 • Gunstige belastingtarieven over de winst uit een bv
 • Je hebt slechts een startkapitaal van een enkele cent nodig
 • Met een bv kun jij via nieuwe investeerders extra kapitaal aantrekken
 • Er kan zelf bepaald worden hoe de aandelen en het daaraan gekoppelde stemrecht verdeeld worden
 • Het laat jouw onderneming meteen al professioneel overkomen

Maar er bestaan ook nadelen:

 • Als je een bv wenst op te richten, moet je wel even bij de notaris langsgaan
 • Je moet een goed financieel plan hebben
 • De bijkomende oprichtingskosten kunnen soms hoog zijn
 • Het geld van een bv is niet direct jouw eigendom, tenzij jij het aan jezelf uitkeert
 • De boekhoudkundige verplichtingen zijn een stuk zwaarder dan bij een eenmanszaak

De structuur van een bv

De aandelen van een onderneming worden bij een bv onder een besloten groep van aandeelhouders verdeeld. Deze staan specifiek op naam en kunnen, in tegenstelling tot een naamloos vennootschap, zodoende niet vrijelijk verhandeld worden. Deze aandeelhouders zijn allemaal officieel mede-eigenaar van de onderneming.

Het komt meer dan vaak voor dat al deze aandelen in handen van slechts één persoon zijn, die in dit geval de directeur-grootaandeelhouder (DGA) genoemd wordt. Als DGA ben je als een werknemer in dienst van een bv en betaal jij jouzelf een salaris uit. Hier worden door de Belastingdienst wel strenge voorwaarden aan gesteld. Zo bedraagt het minimum jaarsalaris voor een DGA in 2020 €46.000.

Bij meerdere aandeelhouders kunnen deze zelf de leiding over het bedrijf hebben, of hier een speciaal bestuur voor aanstellen. In het laatste geval is het bestuur in dienst van de onderneming en volledig bevoegd om namens de aandeelhouders te handelen. De aandeelhouders worden in deze situatie minimaal één keer per jaar tijdens een Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van alle zaken op de hoogte gesteld.

Voor een eenmanszaak of bv kiezen?

De grote vraag voor alle zzp’ers is uiteraard of het gunstiger is om een eenmanszaak of bv op te richten. Je zou hierbij heel grof kunnen stellen dat een bv pas interessant wordt bij een omzet van meer dan €150.000.

En als jij een bv opricht, moet er uiteraard ook belasting over de winst betaald worden, iets wat men vennootschapsbelasting noemt. Deze belasting bedraagt in 2020 16,5% tot een winst van €200.000. Als jij een hogere winst behaalt dan €200.000, dan moet je 25% over deze winst betalen.

Wanneer de zaken door omstandigheden iets minder goed zouden gaan, dan is het voor een eenmanszaak relatief een stuk eenvoudiger om dit op te vangen, want een eenmanszaak betaalt immers na een zelfstandigenaftrek, startersaftrek en een mkb winstvrijstelling maar vrij weinig belasting bij een lage omzet.

Daarnaast maken de meeste ondernemers met een bv de keuze om de administratie, belastingaangiften en het opstellen van de jaarrekening uit te besteden. Voor een eenvoudige bv moet je voor deze dienstverlening gemiddeld €1.500 per jaar rekenen. Dat is bij een eenmanszaak een heel stuk voordeliger.

De keuze om voor een bv of eenmanszaak te gaan dient individueel vastgesteld te worden. Het is daarbij aan te raden om dit in goed overleg met een boekhouder, accountant of fiscalist te doen.

You May Also Like