Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Stel je wordt ontslagen; dat is natuurlijk alles behalve leuk. Hoe moeilijk het ook kan zijn, wil je er niet te lang bij stilstaan en zul je snel op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt  omtrent je ontslag en overweeg eventueel een nieuw avontuur als zzp’er!

Een ontslag verloopt meestal via het UWV of soms via de kantonrechter. Werkgevers zitten niet te wachten op een hoop rompslomp en proberen ingewikkelde procedures vaak te vermijden. Door echter de arbeidsovereenkomst te beëindigen met ‘wederzijds goedvinden’, wordt het voor hen – en voor jou – een stuk makkelijker. Er is voor jou dan ook ruimte voor onderhandeling, jij moet als werknemer immers schriftelijk instemmen met het ontslag.

Onderhandelen

Het is verstandig om over je ontslag te onderhandelen, je wil financieel natuurlijk zo goed mogelijk uit deze situatie komen. Dit kun je zelf doen, maar je kan je ook laten helpen door een professional.

Via het UWV of de kantonrechter is een ontslagprocedure lang, vrij ingewikkeld en kostbaar voor de werkgever. Deze procedures kan je werkgever voorkomen door jou een vaststellingsovereenkomst toe te sturen.

Doordat de werkgever veel baat heeft bij een dergelijke overeenkomst, kan jij ook jouw eisen stellen en hard onderhandelen. Zo hebben jullie beiden voordeel van het ontslag. 

Als je ontslagen wordt en zeker ook als je als zzp’er aan de slag gaat, is het fijn om een mooie ontslagvergoeding mee te krijgen.

Factoren van onderhandeling

  • Een ontslagvergoeding is ongetwijfeld de meest onderhandelde factor. Wat meer geld achter de hand hebben is natuurlijk altijd goed, maar als je zzp’er gaat worden is het helemaal belangrijk om een buffer te hebben. Je inkomen zal in het begin nog niet voldoende zijn om in je levensonderhoud te voorzien. 
  • De einddatum: ook niet onbelangrijk. Het moet duidelijk zijn wanneer je met jouw werkzaamheden kan stoppen. Dan kun jij zo snel mogelijk beginnen met het binnenhalen van je eerste opdrachten als zzp’er. Of je begint misschien al snel met solliciteren naar een nieuwe baan. 
  • Vrijstelling van werk: het zou mogelijk zijn de laatste weken niet meer bij je werkgever te werken, terwijl je nog wel loon ontvangt. Zo kun je eventueel al de basis leggen voor je nieuwe bedrijfje. Je kunt vast aan de slag met de naam, de marketing en de inschrijving bij de KvK.
  • Recht op een WW-uitkering: in de meeste gevallen behoud je dit recht, dit staat dan in je  vaststellingsovereenkomst. Je ontslag en de overeenkomst moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het initiatief voor ontslag moet altijd bij je werkgever liggen en niet bij jou.

Aan de slag als zzp’er

De keuze om als zzp’er te beginnen na ontslag in loondienst wordt best vaak gemaakt. Je kunt als zzp’er helemaal je eigen ding doen en jij bent degene die beslissingen maakt, niet jouw werkgever. Natuurlijk moet er hard gewerkt worden, maar je hebt ook veel vrijheid.

Ook als je als zzp’er vanuit de WW start is dat erg gunstig, want je mag een deel van je uitkering behouden tijdens het opstarten van je onderneming. Op die manier heb je naast een goede ontslagvergoeding (en misschien werk vrijstelling), nog een extra voordeel. 

Conclusie

Als je het ontslag spel goed speelt, kun je er zeker op vooruit gaan. Je staat als werknemer sterk en maakt grote kans er een prima vergoeding uit te slepen. Een ontslag is dus niet alleen maar vervelend en naar.. Er kan namelijk iets moois uit voortkomen, zoals je start als zzp’er!

You May Also Like