Wat is jaarruimte en wat moet je er mee?

Jaarruimte, wat is dat? Heeft een schrikkeljaar meer jaarruimte? Of heeft het te maken met de afstand tot Mars? Nee en nee.

Jaarruimte

Jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij in je pensioen mag stoppen. De hoogte van je jaarruimte is afhankelijk van wat je vorig jaar verdiend hebt.

Het kan zijn dat je in loondienst bent, maar je baas niet de volledige jaarruimte als pensioenbijdrage betaalt. Of je bent ondernemer en je moet zelf je pensioen regelen. In beide gevallen is het nuttig om eens te kijken of je nog onbenutte jaarruimte hebt.

Reserveringsruimte: tot 7 jaar terug

De Belastingdienst heeft een handige tool om te bereken hoeveel jaarruimte je hebt én hoeveel je kunt repareren over de afgelopen jaren, mocht je niet alle ruimte benut hebben de afgelopen jaren. Het bedrag over de laatste 7 jaren heet reserveringsruimte. Over het laatste jaar heet het jaarruimte.

Omdat je niet direct inkomstenbelasting betaalt over de inleg die je doet in je pensioen bouw je sneller pensioen op, wat bijna altijd fiscaal aantrekkelijker is.

De maximale jaarruimte die je in 2019 op je pensioenrekening mag storten is € 12.678. Wat je ook verdient, je mag nooit meer storten dan dit bedrag. Het maximale bedrag dat je in 2019 als reserveringsruimte op je rekening mag storten, is € 7.254. Voor mensen ouder dan 55 jaar en 6 maanden is de maximale reserveringsruimte overigens € 14.322.

Pensioen

Bij het kiezen van een pensioenaanbieder is het belangrijk dat de jaarlijkse kosten laag zijn. Een extra procent aan kosten kan je na een looptijd van 30 jaar al snel de helft schelen. Meer daarover in een volgend artikel.

You May Also Like