Al jouw vragen over BTW-nummers en VAT-nummers beantwoord

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd wat nu precies het verschil is tussen een BTW nummer en een VAT nummer. Wat je vast wél weet is dat beide begrippen iets te maken hebben met de belasting. Lees verder om meer te weten te komen over de nummers en hoe je ze kunt onderscheiden- en herkennen.

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde, en VAT staat voor Value Added Taxes. Waar je in het buitenland een VAT nummer gebruikt, hanteren wij in Nederland een BTW nummer dat je ontvangt van de Belastingdienst op het moment dat je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Het BTW nummer dient als bewijs dat jij de ondernemer bent voor de omzetbelasting. Iedereen die BTW-plichtig is, moet dus zo’n nummer hebben. In het geval jij internationaal zaken doet en een transactie moet doen, krijg je vrijstelling van BTW.

Een BTW nummer en een VAT nummer dienen hetzelfde doel, namelijk om de omzetbelasting in goede banen te leiden.

Hoe is een BTW nummer opgebouwd?

In Nederland bestaat het BTW nummer uit in totaal veertien tekens: eerst de landcode (NL), vervolgens 9 willekeurige cijfers en als laatste een code bestaande uit drie tekens. In het geval van een eenmanszaak, bestaat het BTW nummer uit negen cijfers met ‘NL’ ervoor en ‘B01’ erachter. Heb je echter een BV, dan is jouw BTW nummer het RSIN/fiscaal nummer met wederom ‘NL’ voor deze cijfers en ‘B01’ erachter.  

De ‘B’ uit B01 staat voor ‘bedrijf’, en het nummer dat daarachter staat refereert naar het aantal bedrijven. Bij een tweede bedrijf wordt de code dus B02 in plaats van B01.

Zonder BTW nummer mag je als onderneming geen BTW berekenen over je producten of diensten.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd voor het BTW nummer bij eenmanszaken?

Vroeger werd er voor de creatie van een BTW nummer je burgerservicenummer gebruikt. Zo bestond voorheen het BTW nummer dus uit de landcode (NL), het burgerservicenummer, en als laatste de drie-cijferige code. Tegenwoordig worden er in het BTW nummer negen willekeurige cijfers gebruikt en dus niet meer het burgerservice- of fiscale nummer. Dit om privacy beter te beschermen.

BTW nummer en omzetbelastingnummer

Wat is nu het verschil tussen een BTW nummer en een omzetbelastingnummer? Vroeger was het omzetbelastingnummer hetzelfde nummer als het BTW nummer, alleen dan zonder de landcode (NL). Tegenwoordig zijn voor eenmanszaken de 9 cijfers van het BTW nummer niet meer gelijk aan de cijfers in het omzetbelastingnummer.

Je omzetbelastingnummer is dus eigenlijk je oude BTW nummer. Is jouw burgerservicenummer 128765234, dan is jouw omzetbelastingnummer (en dus jouw oude BTW nummer) 128765234B01.

Hoe ziet een VAT nummer eruit?

Een VAT nummer is de internationale term voor BTW nummer. Het enige verschil tussen een BTW nummer en een VAT nummer is dat er bij het VAT nummer geen spaties of punten in staan, en de cijfers dus achter elkaar worden geschreven. In het geval van een BTW nummer, worden er punten geplaatst tussen de cijfers. Stel nu dat jouw BTW nummer NL1287.65.234.B01 is, dan is jouw VAT nummer voor gebruik in het buitenland als volgt: NL128765234B01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like