Buitenlandse BTW terugvragen

Wist je dat je niet alleen btw van inkopen uit Nederland kunt terugvorderen, maar ook van inkopen uit het buitenland? Voor btw in landen binnen de EU kun je dit doen via een teruggaafverzoek. 

Voor landen buiten de EU is het lastiger en dat gaat straks natuurlijk ook gelden voor goederen en diensten uit het Verenigd Koninkrijk. Sommige landen liggen geografisch gezien wel in Europa, maar zijn geen lid van de EU zoals Zwitserland en Noorwegen. Let daar dus ook op! 

Hoe ga je te werk?

Binnen de EU is het mogelijk om via de Belastingdienst van het desbetreffende land de btw die je hebt betaald terug te vorderen. Het terugvorderen van deze btw kan op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  • Via het eerder genoemde teruggaafverzoek. In dit geval regel je het zelf via de Belastingdienst.
  • Je doet beroep op een service om de teruggave van de btw voor jou te regelen. Hier zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden.

De Nederlandse Belastingdienst heeft een speciale website gewijd aan het terugvorderen van btw in het buitenland. Je kan hier inloggen en op de site aangeven in welk land je aangifte hebt gedaan. Het is wel de bedoeling dat je hier ook bewijzen van aanlevert, zoals: 

  • Datum van aankoop goederen of diensten
  • Betaalde bedragen 
  • Adresgegevens
  • Btw-nummer van het bedrijf van aankoop
  • De factuur

Btw terugvragen buiten EU

Wanneer je btw hebt betaald in een land dat geen lid is van de EU is, is het terugvorderen van de btw die je betaald hebt een stuk moeilijker, maar niet onmogelijk. Hoe je precies je btw terug moet vragen, hangt af van het land. Je moet vragen aan de desbetreffende belastingdienst hoe dat in zijn werk gaat. Ook hier zal je de nodige bewijsstukken aan moeten leveren om de btw terug te krijgen.

Btw verleggen en aangifte

Je kunt eventueel de buitenlandse ondernemer vragen of hij zijn goederen of diensten aan je wil leveren zonder daar btw over te berekenen. Dat is veel makkelijker. Voor het aanvragen van deze vrijstelling heb je alleen je eigen btw-nummer nodig. Dit heet ‘btw verleggen’, op die manier hoef je ook geen btw terug te vragen. 

De leverancier brengt dan geen btw in rekening, hij verlegd deze wel naar jou als afnemer. In zijn btw aangifte vermeldt de leverancier dan waarover btw verlegd is. 

Jij moet op jouw beurt de vergoeding en de btw die naar je verlegd is in jouw btw aangifte opnemen:

  • Als er btw naar jou verlegd is: in jouw btw-aangifte vul je in hoeveel btw er naar je is verlegd. Je rekent de naar jouw verlegde btw uit op basis van de betreffende facturen. Vul het btw-bedrag in bij rubriek 2 of bij rubriek 4.
  • Als jij btw hebt verlegd: in jouw btw-aangifte vul je in voor welke omzet jij btw hebt verlegd, bij rubriek 1 of bij rubriek 3.

Conclusie

Je dacht misschien dat je geen btw terug kon vragen over buitenlandse leveringen, maar niets is minder waar. Net als dat jouw buitenlandse klanten btw terug kunnen vragen over jouw leveringen. 

De Belastingdienst kan ook hier kruiscontroles doen, zorg dus dat je je belastingaangiftes netjes invult en je administratie op orde is.

You May Also Like
Kapitaalmarktrente 1

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente is de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en de rente op kredieten…