Zzp’er worden

De keuze kan lastig zijn: wil je het liefst in loondienst werken of toch graag zelfstandig? Loondienst biedt natuurlijk de nodige zekerheid, maar de vrijheid als zzp’er plus de fiscale voordelen die je als kleine zelfstandige hebt, kunnen wellicht ook heel aantrekkelijk zijn. 

In loondienst heb je altijd het vangnet van een uitkering. Ook ziekte en het opbouwen van pensioen zijn allemaal extra zaken die in loondienst geregeld zijn. Veel zelfstandigen, in bijvoorbeeld de bouw, zouden graag in loondienst willen werken maar kunnen alleen als zzp’er aan de slag.

Soms kun je wel zelf de keuze maken en wil je liever je vrijheid hebben, dan kan het ondernemerschap een prima oplossing voor je zijn. 

Zowel zzp’er als in loondienst

Je kunt ervoor kiezen om beide werelden te combineren. Veel zzp’ers hebben een inkomen naast hun eigen bedrijf. Je kunt best parttime in loondienst zijn en de andere helft van de tijd ondernemen. Je wordt zo toch enigszins ‘beschermd’, door gedeeltelijk in loondienst te werken.

Waarom werken met een zzp’er goed is

Vaak is het fijn voor bedrijven om met een zzp’er in zee te gaan, er zitten namelijk veel voordelen aan vast:

  • Een zzp’er heeft geen nine-to-five mentaliteit, hij zal er dan ook alles aan doen om het werk snel, goed en naar alle tevredenheid af te leveren.
  • Het lijntje is kort: contacteer je een zzp’er, dan heb je te maken met een persoon die al jouw vragen kan beantwoorden en je suggesties kan geven.
  • Er wordt goed werk geleverd, want dat is uiteindelijk zijn reclame. Er is vaak maar een klein budget voor marketing, mond-tot-mondreclame is dus van groot belang voor de zzp’er.
  • Een zzp’er neemt de volledige verantwoordelijkheid voor het geleverde werk. Hij kan immers niet naar een ander wijzen als een klant ontevreden is.
  • Een zzp’er is goedkoper, want hij heeft geen groot kantoorpand en geen personeelskosten. Ook al vraagt hij een behoorlijk uurtarief, de prijs-kwaliteitverhouding is vaak beter dan bij grotere bedrijven.

Vooroordelen ten opzichte van zzp’ers

Sommige bedrijven willen liever niet met zzp’ers werken, de redenen die zij hiervoor geven zijn de volgende:

  • Als je zaken doet met een bedrijf met meerdere werknemers, is het niet erg als er iemand ziek is, maar als de zzp’er ziek wordt, dan komt er niemand in zijn plaats opdagen.
  • Een zzp’er is soms onbetrouwbaar met afspraken: als hij een grotere klus heeft, schuift hij de kleine klusjes gewoon op.
  • Een zpp’er is te duur, je kunt beter een student of een stagiaire inhuren.

Deze vooroordelen zijn meestal niet terecht, want een zzp’er is heel gedreven en zal zelden ziek thuis blijven, ook omdat hij anders niets verdient. Er zullen altijd mensen zijn die zich niet aan hun afspraken houden, maar dit is niet iets wat zzp’ers zomaar zullen doen. 

Conclusie

Werken in loondienst heeft zeker zijn voordelen, maar werken als zzp’er ook. Goed, je hebt minder zekerheid, maar je hebt daarentegen veel meer vrijheid. Je kunt je eigen tijd indelen en je eigen vakanties bepalen, zonder rekening te moeten houden met collega’s, je hoeft niet constant te vergaderen en anderen in te lichten. Jij bepaalt de koers en ook al zul je hard moeten werken, het vrije gevoel dat je als zzp’er hebt, is onbetaalbaar!

You May Also Like