Zakelijk schrijven: ‘word’ of ‘wordt’?

Bij het schrijven van een zakelijke brief of e-mail wil je natuurlijk geen flater begaan. Je wil netjes de regels volgen en dus ook de spelling en de vervoeging van de werkwoorden op de juiste manier doen. ‘Wordt’(?) je, of ‘word’(?) je daar soms ook een beetje simpel van? 

Alle gekheid op een stokje… Kost het jou soms veel moeite om te weten wanneer je een d of t gebruikt? Wees gerust, het overkomt ons allemaal wel eens. Als je het even niet meer weet dan hebben wij een paar tips en trucs om jou door de vervoegingen van de Nederlandse taal heen te slepen. Lees verder en jij ‘word’ (?) of ‘wordt’ (?) een kei in het vervoegen van regelmatige en onregelmatige werkwoorden. 

De tegenwoordige tijd 

Allereerst bespreken we de regels voor de tegenwoordige tijd en vervolgens geven we je een ezelsbruggetje. Zo zal jij voortaan altijd weten of er wel of niet een t toegevoegd moet worden aan een werkwoord.

  • Je neemt het hele werkwoord, bijvoorbeeld ‘worden’
  • Haal ‘-en’ eraf en de stam blijft over
  • Zet een t achter de stam en je hebt wordt (niet bij de ik-vorm)
  • Let op: als je of jij achter het werkwoord komt, dan komt er geen t achter!

Ons goed werkende ezelsbruggetje:

Verander het werkwoord in een ander makkelijk werkwoord, bijvoorbeeld ‘lopen’.

Jij loopt, hij loopt, dus jij wordt en hij wordt. 

Vind je het lastig of verwarrend om een werkwoord als ‘lopen’ te gebruiken? 

Dan hebben we nog een andere gouden tip voor je: gebruik een werkwoord zonder enige betekenis. Zonder betekenis? Ja, gebruik bijvoorbeeld ‘smurfen’. Ik smurf, jij smurft, hij smurft. Dit werkt altijd en tovert nog een glimlach op je gezicht ook!

Het voltooid deelwoord

Om te weten of het voltooid deelwoord op een d of t eindigt, neem je het hele werkwoord, bijvoorbeeld ‘zeuren’. 

  • Het voltooid deelwoord begint met ge/be plus de stam
  • De stam is het hele werkwoord min –en. We hebben dan over ‘gezeur’
  • De laatste letter van de stam, de ‘r’ in dit geval, zit deze in ‘t kofschip?
  • Als de laatste letter van de stam niet hierin voorkomt dan eindigt het voltooid deelwoord op een d. Het voltooid deelwoord van ‘zeuren’ is dan ook ‘gezeurd’
  • Komt de laatste letter van de stam wel voor in ‘t kofschip? Dan eindigt het voltooid deelwoord op een t

Ons ezelsbruggetje: zet het werkwoord in de verleden tijd, bijvoorbeeld ‘zeurde’. Door de letter d in zeurde, weet je dat het voltooid deelwoord een d heeft. Net als bij het werkwoord ‘betalen’: in de verleden tijd is dat ‘betaalde’, dus weten we dat het voltooid deelwoord eindigt op een d.

Klaar om je grammaticaal perfecte zakelijke brief of e-mail te schrijven?

Na het lezen van de regels en onze trucjes kun jij er zeker van zijn de correcte vervoegingen in jouw zakelijke brief te gebruiken. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat het een ‘piece of cake’ is. Wellicht had je slechts een ‘opfris lesje’ nodig en weet je nu weer helemaal hoe het zit. ‘Word’ jij nu ook een spellingsfreak en ga je je inkomende post checken op fouten?

You May Also Like