Zit er BTW op verzekeringen?

Zit er btw op verzekeringen?

Er zijn hier nog wel eens misverstanden over, maar het antwoord is eigenlijk heel simpel. Verzekeringen zijn in Nederland vrijgesteld van btw, dus hoef je er geen btw over te betalen. Over verzekeringen wordt daarentegen wel assurantiebelasting berekend.

Dus geen btw op verzekeringen

In Nederland afgesloten verzekeringen bevatten dus geen btw, maar wel assurantiebelasting en dit wordt over de verzekeringspremie betaald als er een verzekering door de verzekeraar en de verzekeringnemer afgesloten wordt. Deze wordt, net als BTW, aan de overheid afgedragen.

De verwarring die vaak door deze assurantiebelasting veroorzaakt wordt, komt waarschijnlijk door het feit dat hier eveneens een belastingpercentage van 21% gehanteerd wordt, net zoals bij het hoge btw tarief. Het verschil tussen btw en assurantiebelasting is echter dat die assurantiebelasting niet verrekend of teruggevorderd kan worden.

Verzekeringen als kosten opvoeren

Als ondernemer of ZZP’er ben jij waarschijnlijk voor een aantal zaken verzekerd. Veel van deze verzekeringskosten zijn aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Deze AOV premie kan jij als ZZP’er namelijk van jouw jaarlijkse inkomstenbelasting aftrekken, want volgens de Wet Inkomstenbelasting 2001 zijn de premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) fiscaal aftrekbaar in box 1. Dat is heel fijn, aangezien jouw AOV-premie soms behoorlijk kan oplopen!

Verzekeringspremies kunnen in sommige gevallen dus van jouw winst afgetrokken worden, wat uiteindelijk tot het betalen van minder belasting leidt. Houd er echter rekening mee dat enkel zakelijke verzekeringen hieronder vallen. Een persoonlijke verzekering, zoals een inboedelverzekering, is dus niet aftrekbaar.

You May Also Like
Marketingmix 1

Marketingmix

De marketingmix is de oplossing om een bepaalde doelgroep, of meerdere doelgroepen te bereiken. Door het combineren van diverse…