Geld overmaken met creditcard

We weten allemaal dat een creditcard erg handig is om op vakantie bij je te hebben en ook om online aankopen te doen. Tegenwoordig hebben de meesten er één of meer.

Van je bankrekening naar je creditcard zal je wel vaker geld overmaken. Maar kan het ook omgekeerd? En kan je via je creditcard ook geld naar een andere rekening overmaken? 

Wij gaan hieronder in op deze vragen.

Geld overmaken naar je betaalrekening

Je kunt vanaf jouw creditcard geld naar jouw betaalrekening overboeken, maar daar zitten wel een paar nadelen aan vast:

  • Er worden meestal transactiekosten in rekening gebracht 
  • Het overmaken neemt 2 tot 3 werkdagen in beslag
  • De hoeveelheid geld dat je kunt overboeken is afhankelijk van hoeveel je limiet is

Het voordeel is natuurlijk dat als je tegoed op je bankrekening niet toereikend is voor bijvoorbeeld een automatische afschrijving, je dat geld op deze manier kan ‘lenen’ van je creditcard. Een creditcard is dus vaak een welkome aanvulling.

Geld overmaken naar een andere rekening

Je kunt zeker ook geld overmaken naar een andere rekening met jouw creditcard, maar dit kan alleen via een omweg: namelijk door middel van een bankoverschrijving. Het is dus mogelijk om met de bank als tussenpersoon een transactie te doen van jouw card naar een andere rekening. De kosten die in rekening worden gebracht, zijn over het algemeen best hoog. Hierbij geldt: hoe hoger het bedrag is dat je overmaakt, hoe lager deze kosten zijn.

PayPal

Je zou ook kunnen overwegen om met jouw creditcard via een PayPal rekening geld over te maken naar iemand anders. Maar dan moeten jij en natuurlijk de ontvanger beude Paypal hebben. 

Geld transfer

Als degene aan wie je geld over gaat maken geen bankrekening heeft, kun je een geld transfer doen. Aanbieders zoals Transferwise of MoneyTransfer.com kunnen geld naar ieder land sturen, maar ze laten je daar wel flink voor betalen.

Dit zijn allemaal indirecte manieren, aangezien direct gewoonweg nog niet mogelijk is. In de toekomst zal het waarschijnlijk makkelijker worden om direct geld over te maken vanaf jouw creditcard naar iedere bankrekening.

Hoe maak ik geld over naar mijn bankrekening?

Je kunt geld overmaken van jouw card naar jouw eigen bankrekening via de optie – als je ingelogd bent op de betreffende creditcard site – ‘overboeken naar bank’. Om de overboeking te bevestigen, ontvang je in bijna alle gevallen een sms met code. Deze code vul je online in je persoonlijke omgeving in. Echter kan overboeken van creditcard naar bankrekening soms slechts telefonisch.

Komt het bedrag van een positief saldo op je creditcard, dan betaal je meestal geen rente of extra kosten. Het overgeboekte bedrag zie je als reservering op jouw creditcardrekening staan. Als het bedrag echter van een negatief saldo komt, wordt er vaak een percentage van het opnamebedrag doorberekend. Het is meestal alleen mogelijk om geld over te maken naar de tegenrekening van je creditcard.

Geld overmaken webshop

Bij het betalen in Nederlandse webshops gebruiken we vooral iDEAL. Maar wanneer je een internationale online aankoop doet, bijvoorbeeld op een website in de V.S., ligt het anders. Hier kun je vaak alleen met je creditcard betalen. De meeste mensen gebruiken hun creditcard daar dan ook voor. 

De betaling is niet lastig om te maken. Je voert jouw naam, adres, creditcardnummer en je cvv nummer in (het 3 cijferige nummer op de achterkant van je card). Je maakt dus vanaf je creditcard geld over naar een bepaalde webshop.

Geld overmaken naar creditcard

Je hebt wat voordelen als je geld overmaakt naar je creditcard. Je hebt een grotere bestedingsruimte en soms krijg je wat spaarrente over een positief saldo op jouw creditcard. Het geld dat je stort, zal eerst gebruikt worden voor betalingen met de creditcard. Maar wat er overblijft, daar kan in principe rente over uitgekeerd worden. Het saldo op de creditcard en ook de rente vallen simpelweg onder het depositogarantiestelsel.

Het rentepercentage is hier iets hoger dan de meeste spaarrentes bij de grote banken. De rente wordt dagelijks berekend. Dit geldt alleen voor cards die niet gekoppeld zijn aan een betaalrekening.

Het verhogen van het saldo op jouw creditcard heeft nog een ander voordeel; als het opgenomen bedrag binnen het ‘tegoed’ op jouw kaart blijft, betaal je minder transactiekosten. Als je een negatief saldo hebt, zijn de kosten bij een geldopname hoger. 

Conclusie

Een creditcard biedt je veel voordelen en is superhandig om te gebruiken voor online aankopen in buitenlandse webshops. Je kunt indirect geld storten naar een bankrekening met je card, maar het blijft toch ietwat omslachtig. In de toekomst gaat hier echter verandering in komen. Je kunt van je eigen bankrekening wel makkelijk geld naar je card storten en omgekeerd. 

We kunnen dus stellen dat een creditcard prima is om op vele manieren te gebruiken, maar het is niet zo dat je ‘eventjes snel’ geld naar iemand overmaakt.

You May Also Like
Viabuy prepaid card 1

Viabuy prepaid card

De Viabuy prepaid Mastercard is een geweldig alternatief voor een échte standaard creditcard. Het werkt immers op dezelfde…
De Visa creditcard 4

De Visa creditcard

Zoals je vast wel weet, zijn er tegenwoordig ontzettend veel verschillende creditcards beschikbaar. Voordat je er eentje kiest,…