Alternatieve cryptomunten Ripple en Cardano

Van 2017 tot 2020 waren Bitcoin, Ethereum en Ripple de grootste cryptomunten op basis van marktkapitalisatie. In februari 2021 vond er een bijzondere verandering plaats; Cardano stond ineens – voor een korte periode – in de top 3 lijst van meest waardevolle cryptocurrencies.

In dit artikel alles over de cryptomunten Ripple en Cardano.

Ripple (XRP)

XRP richt zich op samenwerkingen met banken – zoals Santander Bank en American Express-  en financiële instellingen.

Bij Ripple is het doel om snelle en goedkope betalingen mogelijk te maken. Je kunt met deze munt internationaal overboekingen doen en daarnaast geeft het financiële instellingen de mogelijkheid om gebruik te maken van een digitaal betalingsprotocol.

Het verschil tussen Ripple en andere crypto’s is dat het niet werkt met blockchain technologie. Ripple maakt namelijk gebruik van zijn eigen technologie – Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA)- om transacties te verwerken en te verifiëren. Dankzij deze technologie zijn transacties naar verhouding goedkoop en verbruiken ze minder stroom.

Voordelen Ripple

–          Snelle transacties: binnen slechts vijf seconden kan jouw betaling verwerkt worden.

–          Enorm lage transactiekosten: je betaalt 0,0001 dollar per transactie; dat is extreem goedkoop vergeleken met andere crypto’s.

–          Richt zich op financiële instellingen en banken: Ripple introduceert een nieuw digitaal betalingssysteem om zo de belemmeringen van de bestaande betalingssystemen te tackelen.

–          Veelzijdig: omdat Ripple samenwerkt met financiële instellingen, kan het gebruikt worden om elke valuta uit te wisselen, dus ook crypto.

Wat zijn de nadelen?

Begin dit jaar, geloofden veel mensen dat Ripple dood was. Dat komt doordat in december van 2020 de CEO’s van de munt werden beschuldigd van niet-geregistreerde verkoop van effecten ter waarde van 1,3 miljard dollars. Echter kunnen de problemen snel voorbij zijn en kan de zaak in het voordeel van Ripple worden opgelost.

Deze problemen hebben overigens geen negatieve impact gehad op de koers van de munt. De Ripple koers kreeg zelfs een boost in het midden van het proces, en bereikte een hoogste koers in drie jaar.

Cardano (ADA)

Cardano stond voor lange tijd in de top 10 lijst met grootste munten op basis van marktkapitalisatie. In 2021 bereikte het zelfs de top 3, en op het moment staat het op nummer 6 op de lijst met grootste cryptocurrencies. Doordat de munt dus eerder in de top 3 is terechtgekomen, leerden veel mensen de munt kennen en steeg hij in populariteit.

Deze cryptomunt is een derde generatie blockchain, opgericht door de mede-oprichter van Ethereum  Charles Hoskinson. No surprise dus dat beide cryptomunten op elkaar lijken. Cardano probeert hetzelfde te doen als Ethereum, maar dan op een efficiënte, democratische en gedecentraliseerde wijze.

Deze munt richt zich erop om financiële applicaties uit te voeren die door verschillende typen consumenten  over de hele wereld kunnen worden gebruikt.

Het werkt met Proof of Stake (PoS) – waar Bitcoin bijvoorbeeld met PoW werkt. Het grote voordeel van PoS is dat er veel minder rekenkracht vereist is, met als gevolg dat er minder stroom per transactie nodig is. En daarmee nemen de transactiekosten weer af.

Daarnaast is Cardano tot vooralsnog toe de enige munt waarbij ze de blockchain hebben ontwikkeld op basis van onderzoek naar de huidige problemen in de praktijk. De blockchain is ontwikkeld door experts in de industrie.

Omdat de munt nog in ontwikkeling is, zul je echter niet snel met Cardano kunnen betalen.

Voordelen Cardano

–          Regelgeving: Cardano houdt rekening met de regels in verschillende landen.

–          Gemakkelijk aanpasbaar: omdat aanpassingen gemakkelijk kunnen worden gemaakt, kan de technologie van de munt snel worden verbeterd.

–          Mooi toekomstplan: Cardano heeft veel projecten staan voor dit jaar, waaronder het verbeteren van de besluitvorming en smart contracts, en ook het toevoegen van schaalbaarheid.

Wat zijn de nadelen van Cardano?

Net zoals Ripple, is ook deze munt nog volop in ontwikkeling.     

Welke cryptomunt kopen?

Nu je wat meer weet over Ripple en Cardano, vraag je je vast af welke je moet kopen om een zo hoog mogelijk rendement eruit te halen.

Zal de Cardano koers opnieuw stijgen, of was die ene keer slechts een storing in de matrix?

Het is helaas niet eenvoudig om te zeggen welke de beste munten te zijn om te kopen, en op welk moment. Timing is essentieel. Je kunt winst maken met cryptomunten als het je lukt om deze voor een lage prijs te kopen en ze vervolgens weer te verkopen voor een hoge prijs.

Ook is het van uiterst belang om de ontwikkelingen te blijven volgen en analyses te maken.

You May Also Like