Wijsheden uit ‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert T. Kiyosaki

Denk jij dat je door slechts hard werken rijk wordt? Dan denk je helaas precies als een ‘poor dad’! Het boek ‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert T. Kiyosaki zou onmisbaar blijken te zijn als je graag wil weten hoe je rijk wordt.

Kiyosaki’s slogan is ‘What the rich teach their kids about money that the poor and middle class don’t ‘….en dat maakt ons natuurlijk nieuwsgierig.

Want wat wordt kinderen van rijke ouders dan met de paplepel ingegoten?

Volgens Kiyosaki denkt een ‘poor dad’, niet op de juiste manier over het verdienen van geld, terwijl een ‘rich dad’ zijn kinderen het geheim van veel geld verdienen op een eenvoudige manier kan bijbrengen.

Over Robert T. Kyosaki 

Het boek ‘Rich Dad Poor Dad’ is voor velen een echte aanrader als je wil leren hoe je rijk wordt.

‘Rich Dad Poor Dad’ is Roberts eigen verhaal. Hij schrijft over opgroeien met twee vaders, zijn echte vader ‘poor dad’ en de vader van zijn beste vriend ‘rich dad’.

Kiyosaki schrijft over beide mannen, hoe zij zijn gedachten over geld en investeren hebben vormgegeven. 

Hij ontkracht in zijn boek de mythe dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te zijn. Kiyosaki legt ook het verschil uit tussen werken voor je geld en je geld voor je laten werken. Deze klassieker bestaat al 20 jaar en in zijn 20e jubileumeditie geeft Kiyosaki een update van de afgelopen 20 jaar over de wereldeconomie, geld en beleggen.

Tijdens zijn middelbareschooltijd was hij overal wel goed in, maar sprong er nergens echt uit. Daarna studeerde hij rechten, om vervolgens op diverse vlakken werkervaring op te doen. ‘Al die snippers hebben mij tot een succesvolle ondernemer gemaakt!’ aldus Robert T.Kyosaki.  

Een aantal waardevolle lessen uit ‘Rich Dad Poor Dad’

Voor iedereen die het boek nog niet kent, vertel ik je hieronder over een paar van de meest waardevolle lessen uit ‘Rich Dad Poor Dad’. 

Don’t let people push you around

Dit is de eerste les van Kiyosakis. Niet altijd doen wat anderen van je verwachten, doe je eigen ding en neem het heft in handen om jouw droomleven te bereiken.

Wees goed geïnformeerd

Om rijk te worden, moet je goed weten om te gaan met geld en regels, lees veel – over management, cash flow, ‘management of systems’ en ‘people’  – en start met oefenen. Je kan bijvoorbeeld met een klein budget vast gaan investeren. 

Don’t work for money, let money work for you. 

Als je alleen je uren factureert, zul je altijd hard moeten blijven werken om geld te verdienen. Niet doen; creëer passief inkomen, bijvoorbeeld door het verhuren van panden, of ontwikkel een cursus of een product en zet anderen voor je aan het werk. Verdien zonder dat je zelf alle uren moet maken. Focus je kortom op het creëren van passief inkomen.

Do not fall into the rat race

Ga niet steeds meer kopen als je meer geld te besteden hebt. Op die manier wordt je nooit rijk, want door steeds meer geld uit te geven, bouw je geen vermogen op. 

Veel mensen werken keihard, kopen een huis, een dikke auto en na hun promotie kopen ze een nog groter huis en een nog dikkere auto. Op deze manier creëer je torenhoge lasten, waardoor je altijd harder moet blijven werken.

Verhoog je inkomen en houd je kosten laag. Investeer liever in assets!

Investeer in assets 

Bouw van je inkomen dus eerst assets op, daarvan ga je je uitgaven betalen. Als je je uitgaven kan betalen van je assets, en je laat je assets groeien, word je alleen maar rijker. 

Denk bijvoorbeeld aan aandelen, intellectueel eigendom, liquide middelen, tijdelijke beleggingen, langetermijnbeleggingen en onroerend goed dat je verhuurt.  

Be a generalist

Wie een succesvolle ondernemer wil zijn, moet een generalist zijn.

Als ondernemer moet je dus van veel dingen afweten, maar huur je ‘gewoon’ een specialist in voor details. 

Ontwikkel een paar ‘Specialized Skills’: Marketing en Sales

Wees een generalist, maar zorg dat je een topper wordt in marketing en sales. Goede communicatie is de sleutel tot jouw succes, want alleen zo haal je klanten binnen.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Vraag jezelf bij nieuwe uitdagingen niet af hoe, maar wie het gaat doen. 

Huur mensen in daar waar jij geen specialist in bent. ‘Don’t be the smartest person in the room’. Omring je bij voorkeur met mensen die veel weten van dingen die jij wilt leren. Mensen die wellicht slimmer, rijker en succesvoller zijn dan jij! 

Minpunten ‘Poor Dad, Rich Dad’

Kiyosaki heeft zeker een aantal goede punten, die je doen inzien dat werknemerschap niet altijd het beste pad naar rijkdom is. 

Hij zet je aan het denken, maar je krijgt echter geen heel concrete tips van hem. 

In het boek komt ‘slechts’ de noodzaak om financieel onderlegd te zijn naar voren en zijn uitleg over economie is enigszins simplistisch. 

Kiyosaki valt ook vaak in herhaling en buiten zijn tips om, bestaat de rest van het boek uit zijn persoonlijke verhaal. 

Daarnaast heeft hij een nogal hoog denkbeeld van zichzelf en spreekt hij zich een paar keer behoorlijk tegen.  

Conclusie

Het is 20 jaar geleden dat Robert Kiyosaki met ‘Rich Dad Poor Dad’ voor het eerst furore maakte. Het boek is inmiddels vertaald in tientallen talen en zijn principes, die twee decennia geleden werden bekritiseerd, lijken vandaag de dag zinvoller en misschien belangrijker dan toen. 

Er zitten ook een paar nieuwe verrassingen in zijn 20e jubileumuitgave, maar de belangrijkste les blijft het ontkrachten van de mythe dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te worden.

Kiyosaki claimt ouders te laten inzien waarom ze niet op het schoolsysteem moeten vertrouwen om hun kinderen over geld te leren. Hij vertelt ze wat ze hun kinderen over geld moeten leren, zodat deze financieel succesvol zullen worden in de toekomst.

You May Also Like
Boekhouden met Twinfield 2

Boekhouden met Twinfield

Twinfield had eerder al prima online boekhoudpakketten ontwikkeld voor de grotere organisaties. Recentelijk hebben ze ook een platform…