BTW op treinkaartjes

BTW op treinkaartjes (en ander OV)

Als zzp’er moet je voor jouw opdrachtgever soms via het openbaar vervoer op pad. Je gaat dan naar een klant op locatie of reist voor hem naar een specifieke werkplek. Maar hoe gaat dit verder fiscaal in zijn werk? Zijn deze reiskosten aftrekbaar, hoe zit het met de btw en hoe zet jij als zzp’er überhaupt die reiskosten op je factuur?

Zijn OV reiskosten aftrekbaar?

Jazeker, jij mag jouw reiskosten als zzp’er aftrekken. Ze verminderen de winst van jouw onderneming en zodoende betaal je minder inkomstenbelasting. Dit kan jij uiteraard alleen doen als je alle bonnen plus ander bewijs van jouw OV ritten goed bewaart.

Als jij met de trein of bus reist, dan kan je via de ovchipkaart website gemakkelijk een uitdraai maken van jouw reisoverzicht . Die uitdraai voldoet prima aan de regeltjes van de Belastingdienst.

Mocht je als zzp’er heel veel via het openbaar vervoer reizen, kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden van de NS-Business Card, wat dé mobiliteitskaart voor de trein, bus, tram, metro en meer is.

Hoe kan ik die OV reiskosten factureren?

Er bestaan hier grofweg twee mogelijk voor:

De OV reiskosten in je uurtarief opnemen – Je rekent jouw reiskosten als onkosten van je bedrijf, net zoals jouw tools of kantoorhuur. Dit is meestal de simpelste keus, want je hoeft zo niet zoveel te administreren en factureren. Je voorkomt daarbij eveneens discussies met jouw opdrachtgevers.

De OV reiskosten apart factureren – Op deze wijze maak je het voor jouw opdrachtgever duidelijk dat deze kosten bovenop jouw uurtarief komen. Dit is vooral handig als jij af en toe voor een opdracht flinke afstanden moet afleggen, terwijl je bij andere werkzaamheden helemaal niet op pad hoeft te gaan.

En hoe zit het met de btw over OV reiskosten?

Je moet bij het doorbereken van de OV reiskosten aan de klant, alsook btw rekenen. Het maakt hierbij niet uit wat voor vergoeding je krijgt. Je moet namelijk btw over een dienst heffen, en de reiskosten vallen hier ook onder.

Het btw tarief dat je toepast is afhankelijk van de dienst die jij levert, maar voor de meeste zzp’ers is dit tarief 21%. Dus zullen de reiskosten idem dito met 21% btw belast worden. Maar ben je bijvoorbeeld een muzikant die optreed, dan is het slechts 9%. Bij combo btw tarieven moet je overigens altijd het hoogste tarief hanteren. 

Kan ik de btw op bijvoorbeeld treinkaartjes terugvragen?

Natuurlijk kan jij die btw terugvragen als je ondernemer bent. Al het openbaar vervoer valt onder het lage tarief van 9% btw. Dit btw tarief zit standaard al bij de prijs van de reis in.

You May Also Like
De beste creditcard voor miles 1

De beste creditcard voor miles

Table of Contents Beloningsprogramma’sWat zijn creditcard miles?Creditcard miles versus frequent flyer milesHoeveel is een creditcard mile waard?Welke Miles…
BTW op boeken 3

BTW op boeken

Afhankelijk van het type boek bestaan er in Nederland twee btw tarieven: een laag tarief van 9% en…
Wat is een start-up?

Wat is een start-up?

Table of Contents Waarom wordt het woord ‘start-up’ toch zoveel gebruikt?Scale-upsVan start-up naar scale-upHoe financieer je een start-up?Wat…