Een private lease auto- iets voor jou?

Ontzettend veel Nederlanders maken tegenwoordig gebruik van private leasing. Blijkbaar vinden ze dat er veel voordelen aan vastzitten. Zoals met eigenlijk alles, heeft het echter ook een aantal nadelen. Lees verder om na te gaan of private lease een goede oplossing is voor jou.

Wat is private lease precies?

In 1980 werd private lease voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Je huurt dan een auto in plaats van er een te kopen. Een lease contract loopt maximaal een jaar of vijf. Je betaalt een vast bedrag per maand voor een compleet pakket waar een all-risk verzekering in zit, maar ook de kosten van de wegenbelasting en de reparatie- en onderhoudskosten van de betreffende auto. Je betaalt alleen zelf de brandstof en je eigen risico bij reparaties aan de auto.

Minder rompslomp 

Je hebt beduidend minder zorgen als je voor private lease kiest:

  • Bijna alle kosten voor het autogebruik zijn al geregeld via het door jou afgesloten pakket
  • Vaak ontvang je met een private lease aanbieding behoorlijk wat korting
  • Je hebt bijna nergens omkijken naar
  • Je hebt nooit onverwachte, hoge garagekosten

Private lease en duurzaamheid 

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een steeds grotere rol in onze maatschappij, private leasing wordt mede daarom steeds populairder. Maar wat is het verband tussen private lease en duurzaamheid? Wat betreft de CO2 uitstoot, worden er aan een private lease auto strenge eisen gesteld. Alleen de zuinige auto’s komen in aanmerking voor een lage bijtelling. Zo kan jij flink besparen op je autokosten en de lage CO2 uitstoot komt het milieu ten goede.

Private lease en zzp’ers

Als je als kleine of beginnende ondernemer niet zomaar een bepaald bedrag voor een nieuwe of tweedehands auto beschikbaar hebt, is private lease misschien wel de oplossing. 

Je zal als ondernemer best heel wat kilometers afleggen, om te reizen naar klanten, beurzen of leveranciers. 

Je zal niet makkelijk een groot bedrag kunnen besteden aan de aankoop van een representatieve auto. De maandlasten moeten niet te hoog zijn voor je en je wil geen onverwachte uitgaven. Wil je toch een betrouwbare, nieuwe auto waarmee je goed voor de dag komt? Ga dan voor private lease.

Zakelijke lease

Je kan ook een auto op de zaak leasen, maar als je dat doet, moet je rekening houden met de bijtelling van privé gebruik. Wanneer je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, wat eigenlijk altijd het geval is, dan krijg je te maken met deze fiscale bijtelling. De bijtelling hangt af van de cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. Deze uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

In 2020 worden er door de Belastingdienst twee tarieven gehanteerd voor de bijtelling: 8% voor nul CO2-uitstoot in gram per kilometer en 22% voor meer dan nul CO2-uitstoot in gram per kilometer. 

Het is dus zo dat alle auto’s met een benzine- of dieselmotor een bijtellingspercentage hebben van 22%. Echter, voor elektrische auto’s tot €45.000 geldt een bijtelling van 8%. Over het bedrag dat je uitgeeft boven de €45.000 betaal je wel 22% bijtelling. Voor auto’s op waterstof is het bijtellingspercentage van 8% geldig, zonder rekening te hoeven houden met de limiet van €45.000.

Dit verlaagde bijtellingspercentage van 8% geldt voor een periode van 60 maanden. Na afloop van deze periode wordt het percentage weer opnieuw vastgesteld. 

Wat zijn de nadelen van private lease?

We kunnen over het algemeen stellen dat private lease goedkoper is dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Als je veel schadevrije jaren hebt, krijg je bij een minderheid van de private lease-aanbieders misschien een lagere leaseprijs. De meeste lease-aanbieders berekenen aan iedere bestuurder echter exact dezelfde premie. Jouw no-claim korting valt in de meeste gevallen weg bij het leasen van een auto. 

Meestal is het ook zo dat na drie jaar geen auto bestuurd te hebben met eigen verzekering, je schadevrije jaren voorgoed verloren gaan.

Stel je ook eens voor dat je ontslag krijgt en je wil onder je lease contract uit: contractbreuk brengt hoge kosten met zich mee. 

Als je een nieuwe woning wil kopen, is private lease ook niet verstandig: het verlaagt namelijk de maximale hypotheek. De bank brengt 65% van het leasebedrag per maand in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. 

Pas als je meer dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, dan wordt leasen pas voordelig, 

Hoe hoog zijn jouw jaarlijkse autokosten?

Veel Nederlandse autobezitters weten niet hoe hoog hun jaarlijkse autokosten uiteindelijk zijn. Bij private lease weet je dat wel, want je hebt slechts het maandbedrag, plus je benzinekosten. Heel praktisch en overzichtelijk.

Het is verstandig om de kosten en voor- en nadelen van de verschillende bedrijven eens goed op een rij te zetten voor jezelf. Let op de kortingen en kijk welk contract het beste bij jou past.

You May Also Like
Kapitaalmarktrente 3

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente is de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en de rente op kredieten…