Ex Works (EXW) Incoterms

EXW is een term die je vaak op orders of facturen ziet staan en is een van de Incoterms (International Commercial Terms). EXW staat voor Ex Works: een internationale handelsterm waarbij de verkoper verantwoordelijk is voor het klaarzetten van de goederen voor verzending. Veelal worden goederen, bijvoorbeeld op pallets, klaargezet om opgehaald te worden. De koper van deze goederen is verantwoordelijk voor de verzending vanuit het magazijn van de verkoper tot de plaats van bestemming.

De voordelen van de verkoper

Heel fijn voor de verkoper dus, die slechts verantwoordelijk is voor het inpakken en klaarzetten van de goederen voor transport. Na het laden van de zending worden alle risico’s en verantwoordelijkheden tijdens het transport overgedragen aan de koper.

De verkoper is wel verplicht de koper te helpen met eventuele export licenties en andere transportdocumenten, maar alles op kosten van de koper.

Soms helpt de verkoper ook bij het laden van de goederen op de vrachtwagen en de koper is zelfs dan verantwoordelijk voor schade bij het laden. 

Incoterms

Wereldwijd worden er standaard handelstermen (Incoterms) gebruikt, opgesteld door de International Chamber of Commerce (Kamer Van Koophandel). Naast Ex Works zijn er dus nog andere Incoterms, waaronder:

Free on Board (FOB)

Als je als koper voor Free on Board kiest, regelt de leverancier het transport tot in de haven van aankomst, dat is in Nederland meestal Rotterdam. De verkoper is dan verantwoordelijk voor alle kosten betreffende de zending, tot de aankomst in de haven. 

Vanaf deze plek heb jij, als koper, de volledige verantwoordelijkheid voor de zending en dien je het verdere vervoer zelf te regelen. Zo ook de inklaring, de invoerrechten en de douaneformaliteiten bij de invoer van de goederen. FOB is min of meer het tegenovergestelde van Ex Works.

CIF

Cost, Insurance and Freight: dit betekent kosten, verzekering en vracht. De verkoper moet de verzekering voor de goederen afsluiten en betalen. Het risico is dan ook helemaal voor hem tot aan de bestemmingshaven. 

Wanneer wordt EXW toegepast?

Vaak kan de verkoper ook het transport regelen, maar wil deze er natuurlijk iets op verdienen. De koper kiest er daarom ook wel voor het transport zelf te regelen, dus EXW, dat is goedkoper.

Ex Works wordt meestal toegepast door bedrijven die behoorlijke orders plaatsen, waarbij bijvoorbeeld een of meerdere containers vol zitten.

Maar heb je een heel grote bestelling geplaatst die ontzettend belangrijk is voor jouw onderneming, dan is het wellicht beter om geen Ex Works overeen te komen. Als er iets gebeurt tijdens het transport, dan komt de schade voor jouw rekening. Je zal dan gedwongen zijn een transportverzekering af te sluiten, of voor Free on Board (FOB) te kiezen.

Conclusie

Bij het plaatsen van een order, vooral in het buitenland, let dan goed op de leveringsvoorwaarden van de verkoper. Zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt qua transport en verantwoordelijkheid. Zorg er daarnaast voor dat je begrijpt wat de veel voorkomende afkortingen (Incoterms) betekenen.

You May Also Like