Wel of geen BTW op verzendkosten?

Jij levert goederen aan jouw klanten, ben jij dan ook btw verschuldigd over jouw verzendkosten? Voor heel veel ondernemers is het vrij onduidelijk of je nu wel of geen btw over verzendkosten moet berekenen. En als je nu wel btw over verzendkosten moet rekenen, welk btw tarief moet je hiervoor dan gebruiken?

Welnu, indien jij de verzendkosten op jouw factuur aan de klant doorrekent, dan zijn deze wel degelijk belast met btw. De wet op de omzetbelasting is daar namelijk heel duidelijk in: “Portokosten die bij de levering van goederen in rekening worden gebracht, ter vergoeding van verschuldigde belasting wordt verschuldigd. Hierbij is hetzelfde btw tarief van applicatie als dat van die goederen.”

Waarom zit er btw op verzendkosten?

De fiscus heeft hier goed over nagedacht. De reden hiervoor is dan ook vrij simpel: de Belastingdienst wil namelijk niet dat jij met een slimme constructie omzetbelasting gaat ontduiken. Je zou bijvoorbeeld jouw te leveren goederen voor een lager bedrag op je nota kunnen zetten en het verschil in de verzendkosten gaan verwerken.

Welk btw tarief moet ik hanteren?

Het antwoord was hierboven al een beetje stiekem onthuld. Het btw tarief van de verzendkosten is namelijk gelijk aan die van je goederen. Het tarief is zodoende variabel (0%, 9% of 21%). Lever jij goederen met een hoog  belastingtarief, dan is dit ook van toepassing voor de verzendkosten. Indien er goederen met verschillende btw tarieven op de factuur staan, dan moet je het percentage van het hoogste btw tarief gebruiken. Als jouw goederen echter vrij van omzetbelasting zijn, dan hoef je over deze verzendkosten dus ook geen btw te berekenen.

Als jij als ondernemer bijvoorbeeld een computer verkoopt (21%), dan zullen de bezorgkosten eveneens met 21% btw belast zijn. Bied jij als ZZP-er kappersdiensten bij mensen thuis aan (9%) en lever je tevens aanverwante artikelen aan huis? Dan breng je ook 9% omzetbelasting in rekening over jouw gemaakte verzendkosten.

Als jij echter een zogenoemde vrijgestelde dienst verricht, zoals bijvoorbeeld bij bepaalde diensten in het onderwijs of de medische sector het geval is, dan hoef je geen btw over deze aanvullende kosten in rekening te brengen. Medicijnen zijn hiervan een goed voorbeeld. Verenigingen en stichtingen zijn eveneens vrijgesteld van het afdragen van btw.

Omzetbelasting over transportkosten

Het maakt bij dit alles overigens niet uit of jij zelf het transport of de verzending verzorgt, of dat je dit door een koerier of andere derde partij zoals PostNL laat doen. Je moet de klant gewoon een bedrag in rekening brengen voor het transport van de goederen, of jij hier nu winst over maakt of niet. Het totale bedrag wordt zonder meer belast met btw.

You May Also Like
Wat is een VOF? 2

Wat is een VOF?

Je hebt samen met anderen besloten een eigen bedrijf te starten en je overweegt hier een vennootschap onder…