Factuur zonder KvK

Een factuur maken zonder dat je ingeschreven staat bij de KvK en dus zonder BTW nummer, hoe doe je nu dat als particulier? Je weet waarschijnlijk wel dat normaal gesproken een factuur aan bepaalde eisen moet voldoen; je bedrijfsnaam, KvK- en BTW nummer moeten erop staan. 

Als particulier kun je niet aan deze eisen voldoen, hierdoor zijn jouw facturen als geen bedrijf of zzp’er zijnde helaas ongeldig voor de Belastingdienst. 

Hoe pak ik het dan aan, als particulier?

Een factuur sturen als particulier mag niet, maar je mag gelukkig wel een kwitantie maken en dat is erg makkelijk. Jij, als particulier, ondertekent deze kwitantie en verklaart daarmee dat het betreffende bedrijf – jouw klant – de betaling heeft voldaan en de producten of diensten ontvangen heeft. 

Op deze kwitantie moet het volgende staan:

  • de naam van het betreffende bedrijf  
  • de datum van levering 
  • wat er precies geleverd is geworden 
  • het exacte bedrag
  • jouw naam en handtekening

Jouw klant mag deze kwitantie in zijn boekhouding verwerken. Tip: er zijn gratis factuurprogramma’s te downloaden waarmee je kwitanties kunt maken. 

Ook bij slechts een eenmalige dienst maak je een kwitantie op. Op jouw aangifteformulier geef je het eenmalig verdiende bedrag aan als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Er zijn helaas geen mogelijkheden om geen of minder belasting te betalen over dat bedrag. Geef alleen jouw winst op, trek ten allen tijde je gemaakte kosten hier vanaf! 

BTW en kwitantie

Er mag geen btw over het bedrag op de kwitantie gerekend worden, dat kan immers alleen als je een BTW nummer hebt en een KvK inschrijving. Je hebt als particulier geen BTW nummer. Het bedrag dat op de kwitantie wordt vermeld, is dus het bedrag dat jij zult ontvangen. Hier hoef je geen btw over af te dragen.

Het bedrijf waaraan jij hebt geleverd, mag ook geen btw aftrekken, simpelweg omdat die er niet is. Voor het bedrijf wordt het hele bedrag op de kwitantie als kosten beschouwd. 

Er zit in principe geen limiet aan de hoogte van een kwitantie. Let wel op dat als je heel veel inkomsten hebt uit overige werkzaamheden, de belastingdienst je wellicht als ondernemer kan gaan zien. Op dat moment moet je je inschrijven bij de KvK en btw gaan afdragen.

Wanneer inschrijven bij KvK?

Als je dus te veel inkomsten genereert uit overige werkzaamheden, dan ziet de belastingdienst jou hoogstwaarschijnlijk als ondernemer. Het is daarom zaak om je tijdig in te schrijven bij de KvK en dus btw te gaan betalen, om vervolgens nauwkeurig een administratie bij te gaan houden. Soms loont het om zzp’er ofwel ondernemer te worden.

Je krijgt als ondernemer wel een belastingvrijstelling van 14%, dit is de MKB winstvrijstelling. Als je meer dan 1.225 uur per jaar voor je onderneming werkt, dan krijg je ook nog eens ondernemers – en startersaftrek.

Is veel of regelmatig bijklussen niet jouw bedoeling, dan is een kwitantie sturen als particulier geen enkel probleem voor de Belastingdienst.

Jouw inkomstenbelasting

Geef je (extra) inkomsten altijd op bij de aangifte inkomstenbelasting (IB). Belastingontduiking is fraude en dus ook strafbaar.

Geef de winst die je behaalt uit ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ op deze manier op bij de Belastingdienst: 

Je hebt bijvoorbeeld een opdracht gekregen waaraan je €50 hebt verdiend, maar je hebt wel de nodige kosten gehad om die opdracht uit te kunnen voeren, namelijk €15. Dan geef je €35 op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ (€50 – €15 = € 35). Zorg ervoor dat je je kosten altijd kunt verantwoorden aan de Belastingdienst! 

Gewerkte uren zijn altijd opbrengsten en geen kosten. Kosten omvatten alle uitgaven die jij hebt gemaakt voor jouw opdracht. Bijvoorbeeld als je een online template hebt moeten aanschaffen voor een presentatie. Die kosten mag je aftrekken van het bedrag dat je ontvangt voor deze presentatie.

Bewaar daarom altijd bonnetjes en andere bewijsstukken die je kunt overleggen bij een eventuele controle. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld achter jouw ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ komen als een bedrijf waar jij een kwitantie aan hebt gestuurd belastingcontrole krijgt. Jouw kwitantie is immers verwerkt in hun administratie. In jouw aangifte inkomstenbelasting moet hetzelfde bedrag dat op de betreffende kwitantie staat terug te vinden zijn bij ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Belasting vrij verdienen

Wist je ook dat je in Nederland tot €7.849 belastingvrij mag verdienen?

De grens waarop je belastingvrij mag verdienen, ligt nu op €7.849 in 2020. Dat komt doordat je algemene heffingskorting krijgt en een klein bedrag aan arbeidskorting. Als je dat zou verrekenen tegen het belastingtarief van de eerste schijf (37,35%) kom je uit op een belastingvrije grens van €7.849. In het geval dat je bijverdient naast jouw reguliere baan, gaat het belastingvrij bijverdienen niet op.

Conclusie

Als je geen zzp’er bent en geen eigen bedrijf hebt, mag je dus geen facturen met btw opmaken. Een kwitantie uitgeven mag echter wel; je kunt dus gewoon kwitanties opmaken aan zakelijke klanten, mits je je verdiensten maar netjes opgeeft aan de Belastingdienst. 

Zodra je een goede boterham haalt uit jouw ‘bijbaan’, wordt het waarschijnlijk tijd om je te registreren als zzp’er.

You May Also Like
Rittenadministratie 1

Rittenadministratie

Wil je echt geen bijtelling betalen voor jouw zakelijke auto? Dan mag je niet meer dan 500 privékilometers…
Kapitaalmarktrente 2

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente is de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en de rente op kredieten…
Wat is heffingskorting? 3

Wat is heffingskorting?

Iedereen die in Nederland belastingplichtig is, heeft recht op de algemene heffingskorting. Heffingskorting is een korting op jouw…