Hoe de steeds hoger wordende hypotheekrente invloed heeft op huiseigenaren

De hypotheekrente is de rente die huiseigenaren betalen op hun hypotheeklening. Het is een belangrijk onderdeel van de totale kosten van het bezitten van een huis en kan grote invloed hebben op de financiële situatie van huishoudens. De hypotheekrente is echter niet statisch en kan fluctueren.

Gestegen hypotheekrente

In de afgelopen tijd is de hypotheekrente flink gestegen. Was vorig jaarde gemiddelde rente nog 1,5%, inmiddels is deze opgelopen tot 4,5% bij een 10 jaar rentevaste periode. Huiseigenaren met een variabele rente of kopers die momenteel nieuwe hypotheken afsluiten, hebben de gevolgen van deze stijging al ondervonden.

Daling huizenprijs

Dat de huizenprijzen dalen is inmiddels een bekend verhaal. Voor dit jaar voorspellen onder andere ABN en ING een daling van 6%, wat er voor zou zorgen dat de gemiddelde huizenprijs weer onder de €400.000 zal uitkomen.

Wat zijn de gevolgen van deze stijgende hypotheekrente voor huiseigenaren? Allereerst betekent het dat de maandelijkse hypotheeklasten voor huiseigenaren met een variabele rente of die een nieuwe hypotheek afsluiten hoger worden. Dit kan leiden tot minder financiële ruimte voor huishoudens om andere uitgaven te doen. Daarnaast kan de stijgende hypotheekrente ook leiden tot een verdere daling van de huizenprijzen, omdat huizen minder betaalbaar worden met hogere financieringskosten.

To-do voor huizenkopers

Wat kunnen huiseigenaren doen om zich voor te bereiden op deze stijgende hypotheekrente? Allereerst is het belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen en te plannen voor mogelijke stijgingen van de rente in de toekomst. Het vastzetten van de rente kan ook een optie zijn om je te beschermen tegen toekomstige stijgingen, al profiteer je daarmee niet van dalingen van de hypotheekrente.

De normen die zijn opgesteld om verantwoord te kunnen lenen zorgen al voor een zeker gevoel. Toch is het inschakelen van een expert geen overbodige luxe, zeker niet in deze roerige tijden. Wil je meer weten over je mogelijkheden op de woningmarkt? Dan kan je bij adviseurs als Univé terecht voor gedegen advies op maat.

Kunnen starters nu daadwerkelijk starten?

Voor starters die zonder veel eigen geld of zonder rijke ouders op de woningmarkt komen kijken is het nog steeds lastig om een huis te vinden. Hoewel de huizenprijzen dalen is de flink gestegen hypotheekrente een obstakel om rekening mee te houden. Daarnaast is er nog steeds te weinig aanbod aan huizen, wat ook een prikkel voor de woningmarkt betekent.

Conclusie

In conclusie kan de stijgende hypotheekrente grote invloed hebben op de financiële situatie van huiseigenaren en de huizenmarkt in het algemeen. Het is belangrijk voor (potentiële) huiseigenaren om bewust te zijn van de redenen achter de stijging van de hypotheekrente en mogelijke oplossingen te overwegen om je voor te bereiden op mogelijke stijgingen in de toekomst.

You May Also Like