Wat betekent BTW verlegd en wanneer dit toe te passen?

Als ondernemer of ZZP-er ben je in Nederland verplicht om btw te betalen over de goederen of diensten die jij levert. In standaard situaties factureer je dit btw bedrag aan jouw klant, waarna jij dit na de btw-aangifte aan de Belastingdienst betaalt.

Wat betekent BTW verlegd?

In sommige gevallen wordt echter de btw verlegd. Dan betaalt de klant btw aan de Belastingdienst, in plaats van jou als leverancier. Dit wordt btw verleggen genoemd. Maar soms kan de btw ook naar jou verlegd worden, bijvoorbeeld wanneer jij iets in het buitenland aanschaft. In dat geval moet dit btw bedrag bij jouw btw-aangifte ingevoerd worden.

In welke situaties wordt de btw verlegd?

Btw verleggen kun je bij de volgende situaties toepassen:

 • Zakendoen met het buitenland
 • Onder aanneming en personeel uitlenen (in bouw- en schoonmaaksector & scheepsbouw)
 • Afval en oude materialen
 • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops
 • Onroerende zaken
 • Executieverkopen.
 • Levering van gas- en elektriciteitscertificaten
 • Verkoop van goud
 • Overdacht van emissierechten

Bij twijfel kan jij altijd deze handige tool van de Belastingdienst gebruiken.

Hoe je een met btw verlegd factuur moet opmaken

Wanneer jij btw verlegd, moet jij je natuurlijk wel houden aan de wettelijke eisen inzake het opmaken van een factuur. Hieronder vind je een stappenlijst:

 1. Jouw eigen bedrijfsgegevens
 2. De gegevens van jouw klant
 3. Het factuurnummer
 4. De factuurdatum
 5. De opeenvolgende nummering
 6. De aard of hoeveelheid van de goederen of diensten die jij geleverd hebt
 7. Het bedrag dat je in rekening brengt
 8. Enkel de btw verlegde omzet moet aangegeven worden, breng dus GEEN btw in rekening
 9. Op jouw factuur moet je het btw nummer van je opdrachtgever aangeven

Bij het opmaken van een btw verlegde factuur, moet je er absoluut rekening mee houden dat jij hier zelf de verantwoordelijkheid voor draagt. Weet dus wat je doet en bespreek dit met jouw opdrachtgever.

Btw verlegd in de btw-aangifte

Btw verleggen naar een ander

Als jij btw hebt verlegd naar jouw klant, dan moet je in de btw-aangifte de omzet afzonderlijk aangeven: ofwel onder ‘prestaties binnenland’ in rubriek 1, of onder ‘prestaties naar of in het buitenland’ in rubriek 3.

Btw verlegd naar jou

Indien door een andere ondernemer btw naar jou toe is verlegd, dan geef je de door jou betaalde bedragen in de btw-aangifte aan onder ‘verleggingsregelingen binnenland’ in rubriek 2, of onder ‘prestaties uit het buitenland aan u verricht’ in rubriek 4. Aangezien de btw door jou betaald moet worden, moet je het naar jou verlegde btw-bedrag tevens in dezelfde rubriek aangeven in de kolom Omzetbelasting.

Voorbeeld: als er een factuur van € 100 betaald moet worden waarop vermeld staat dat de btw verlegd is, dan geef je € 100 aan als het bedrag waarover er omzetbelasting berekend wordt en € 21 (€ 100 x 21%) als omzetbelasting.

Btw verlegging binnen de EU

In principe wordt er door geen enkele ondernemer btw betaald over de levering binnen de EU.

Wanneer jij iets aan een afnemer binnen de EU (dus geen particulier) levert, dan zorgt de EU verleggingsregeling ervoor dat jouw afnemer die verlegde btw in zijn eigen EU-land als voorbelasting mag aftrekken.

Jij moet naast jouw btw aangifte dan wel als leverancier een Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP) bij de Belastingdienst indienen. Hierin moet jij al jouw leveringen binnen de EU plus de waarde hiervan vermelden. Op de pagina over de Opgaaf ICP van de Belastingdienst is hierover wel wat meer informatie terug te vinden.

Omgekeerd kan ook: als jij zakelijke diensten of goederen vanuit een ander EU-land betrekt, dan zal deze btw op de inkoopfactuur naar jou toe verlegd worden. Jij hoeft die btw niet aan de Belastingdienst af te dragen, aangezien dit in Nederland als voorbelasting voor zakelijke kosten mag worden afgetrokken.

Handel buiten de EU en artikel 23-vergunning

Voor het importeren van goederen uit niet-Europese landen moet eveneens BTW betaald worden. Deze belasting wordt door de douane geheven. Indien je over een artikel 23 vergunning beschikt, dan betaal je in principe geen btw meer bij het invoeren van goederen. Je kunt hiermee de btw verleggen naar jouw btw-aangifte, waardoor jij meer cash op je zakelijke bankrekening tot je beschikking hebt. De Artikel 23 vergunning is een verleggingsregeling die enkel in Nederland en België voorkomt, en dit maakt het zo tot interessante landen om te importeren.

Op de Verleggingsregeling bij import: artikel 23 pagina van de belastingdienst is meer informatie over de aanvraag hiervan terug te vinden.

Tot slot

De btw verleggingsregeling is door de Belastingdienst in het leven geroepen om meer duidelijkheid te verstrekken, fraude tegen te gaan en concurrentievervalsing te voorkomen.

Heb jij een foutje gemaakt met de btw verleggingsregeling, of levert het verleggen van btw de nodige vragen, of misschien verwarring op. Neem in dat geval contact op met jouw boekhouder, administrateur of accountant. Zij helpen jou graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like