Investeren bij Lender & Spender, 4,3% rendement

Geen rendement op je spaargeld? Aandelen te risicovol? Dan is investeren bij Lender & Spender misschien de oplossing. De coronacrisis leidde bij veel aandelenbeurzen tot een dramatische koersval: is dit een reden tot paniek? Dat hoeft niet per se het geval te zijn als jij je als belegger op de lange termijn richt. Maar mocht je desondanks toch even flink op je achterhoofd hebben gekrabd en graag een ander investeringsalternatief willen beproeven zonder over te stappen op de volatiele cryptomarkt, denk dan eens aan het investeren via Lender & Spender.

Het voorspellen van de beleggingsmarkt is namelijk niet echt te doen, maar bij Lender & Spender kan je een stuk veiliger in P2P-leningen investeren, iets wat ook wel crowdfunding genoemd wordt. Dat klinkt heel interessant, maar wat houdt dit nu precies in?

P2P of Peer-to-Peer leningen

Peer-to-peer leningplatforms zoals die van Lender en Spender brengen mensen die graag geld willen investeren samen met potentiële leners die juist op zoek zijn naar een lening. Lender & Spender vervult de rol van een tussenpersoon en assisteert bij het matchen van de twee partijen plus de overdracht van geld tussen hen.

Aangezien dit geen traditionele financiële instelling is die als tussenpersoon optreedt, kunnen zowel de kredietverstrekker als de kredietnemer van gunstigere rentetarieven profiteren.

P2P-leningen kunnen een heel aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die hun beleggingsportfolio willen versterken en bereid zijn om een klein risico te nemen om dit mogelijk te maken. P2P-leningen kunnen namelijk een stuk minder volatiel en complex zijn dan het beleggen in aandelen of crypto’s.

P2P en Lender & Spender

De P2P leenmarkt bestaat pas sinds 2005, maar er bestaan desondanks al redelijk wat concurrerende sites. Wereldwijd bestaan er vele crowdfunding en crowdlending bedrijven. In Nederland is er echter veel minder keus, maar je vindt met Lender & Spender toch een fijne crowdlending website die zich specifiek op de Nederlandse markt richt.

Lender & Spender is gevestigd in Amsterdam en heeft als missie “om de markt voor consumentenleningen eenvoudiger, transparanter, eerlijker en efficiënter te maken”. Bij Lender & Spender kan je een netto rendement van ruim 4% verwachten na aftrek van alle onkosten. Dat is vergelijkbaar met indexfondsen.

Lenen bij Lender & Spender

Geld lenen bij Lender & Spender werkt gemakkelijk en snel. Het rentepercentage op een persoonlijke lening varieert van 4,1 % tot 10 %. Wat je uiteindelijk betaalt is afhankelijk van het bedrag dat je wilt lenen, de rente op de kapitaalmarkt en de waarschijnlijkheid dat je de lening kunt terugbetalen.

De gemiddelde lening bij Lender en Spender is op dit moment € 7.435, waarbij de rentepercentages aardig scherp zijn. Het loont dus zeker de moeite om een offerte op te vragen als je op zoek bent naar een lening voor bijvoorbeeld een auto, verbouwing of andere grote uitgave.

Investeren bij Lender & Spender

Investeren bij Lender & Spender lijkt een interesse toevoeging aan een gespreide portefeuille.

Bij Lender & Spender heb je de keus om eenmalig een bepaald bedrag in te leggen, maar het is ook mogelijk om maandelijks automatisch een vast bedrag van je bankrekening af te laten schrijven.

Wanneer je voor een maandelijks inleg kiest dan wordt dit bedrag zo rond de 10e van elke maand automatisch van jouw bankrekening geïncasseerd. Iedere investering wordt via een e-mail bevestigd en jij kan dit investeren op elk gewenst moment via jouw Lender & Spender account wijzigen of stopzetten.

Risico’s van Lender & Spender

Investeren bij Lender & Spender lijkt een beperkt risico te hebben. Je inleg is niet gedekt door het deposito-garantiestelsel van de Nederlandse overheid, zoals dat bij banken wel het geval is.

Om beleggers extra zekerheid te bieden werkt Lender & Spender – net als veel andere financiële instellingen – met een Stichting Derdengelden die de daadwerkelijke beleggingen uitvoert. Lender & Spender ontvangt alleen servicekosten van deze Stichting en kan niet bij de inleg van investeerders.

Lender & Spender

Op de website van Lender & Spender staan alle statistieken voor investeerders. Dat geeft vertrouwen, maar de behaalde resultaten des te meer: er zijn de laatste tijd vrijwel geen afboekingen geweest vanwege leningen die niet meer terugbetaald worden.

Mijn Lender & Spender ervaring

Het aanmeldproces van Lender & Spender gaat lekker vlot. Weinig poespas, het werkt gewoon. Mijn investering was snel verwerkt en in het dashboard is goed te zien wat het rendement is. Voorlopig heb ik er voor gekozen om het rendement direct weer te investeren.

Na een paar maanden zijn er nog geen leningen afgeboekt, dus het gaat qua risico nog erg goed. Met een rendement van ruim 4% is de opbrengst niet direct reden tot het openen van een fles champagne, maar wat mij betreft heeft Lender en Spender zeker een plek verdiend in mijn portefeuille. Sparen levert niets meer op en dit lijkt een steady alternatief.

Conclusie

Het rendement van het investeren via Lender & Spender P2P-leningen is zonder meer flink hoger dan wanneer je jouw geld op een spaarrekening laat staan. Volgens Robert Leclercq, de oprichter van Lender & Spender, is het risico van het investeren in een crowdfunding bedrijf het beste te vergelijken met een obligatiefonds zoals die van bijvoorbeeld een bedrijfsobligatie.

P2P-leningen kunnen investeerders mogelijk meehelpen extra inkomsten te genereren en hun portfolio’s te diversifiëren. In P2P-beleggen spreekt dan ook veel mensen aan die hun spaargeld graag passief voor hen willen laten werken. Het investeren bij Lender & Spender kan een goede belegging zijn met een prettig rendement. Zo help je een ander niet alleen financieel een handje, maar ook jouw eigen portemonnee!

You May Also Like
N26 betaalrekening 6

N26 betaalrekening

N26 is een Duitse bank die in 2013 gelanceerd werd en het hoofdkantoor in Berlijn heeft. Het biedt…