Outplacement

Begeleid worden van je huidige baan naar de volgende baan is een fijne manier om weer spoedig verder te kunnen met je carrière. Het kan namelijk gebeuren dat een bedrijf gaat reorganiseren en een werknemer zijn baan kwijtraakt, maar er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn.

De werkgever kan ondersteuning bieden bij het vinden van een nieuwe baan, door zijn werknemer outplacementbegeleiding aan te bieden. Zo is het makkelijker een nieuwe en passende baan te vinden of eventueel om een eigen onderneming op te starten. 

De werknemer kan zichzelf na het outplacement traject onderscheiden door het overleggen van een prima CV met overtuigende brief en door het goed presenteren van zichzelf.

Outplacementtraject

Je kunt een outplacementtraject individueel ingaan, maar ook in een groep. In een groep kun je tips uitwisselen en een klankbord zijn voor elkaar. Je kunt elkaar steunen als het even niet meezit. Maar individueel wordt er wel meer tijd besteed aan de persoonlijke kwesties. 

Vaak worden er tijdens zo’n traject LinkedIn trainingen of social media trainingen georganiseerd.

Een outplacementtraject bestaat uit verschillende onderdelen. 

  • De medewerker wordt allereerst door een loopbaancoach – de outplacement begeleider – ondersteund bij de verwerking van zijn ontslag. Deze coach helpt de werknemer z’n CV op orde te krijgen en zo direct te kunnen starten met solliciteren. 
  • Er worden ondertussen allerlei tests afgenomen en er ontstaat een beeld van de vaardigheden die de medewerker heeft. 
  • Er wordt gesproken met de medewerker over zijn wensen en hoe die kunnen matchen met de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Eventueel kan er een opleiding gevolgd worden.
  • Werken aan sollicitatievaardigheden, zoals solliciteren, maar ook het vinden van vacatures, gesprekken voeren en het zichzelf presenteren, daar wordt veel aandacht aan besteed.
  • Tot slot helpt een coach je met de voorbereiding van het onderhandelingsgesprek, hij leert je jezelf goed te ‘verkopen’. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat de werknemer al sollicitatie vaardig is; zijn CV dus op orde heeft en zijn wensen aansluiten op de arbeidsmarkt. Het enige wat een outplacementtraject dan zou kunnen toevoegen is een extra duwtje in de rug.

Als een perfecte werknemer, met alle benodigde vaardigheden voor een bepaalde baan, zichzelf niet heel erg goed kan verkopen, kan een coach bedrijven benaderen. Hij kan zo een passende functie vinden voor deze werknemer.

Ondernemerschap begeleiding

Sommige werknemers wensen ondernemerschap begeleiding, omdat ze graag voor zichzelf willen beginnen. Specifieke coaches bieden ondersteuning bij het bekijken of het ondernemerschap voldoende inkomen kan creëren. Ze geven de werknemer advies betreffende de te respecteren regels van het UWV en de fiscus. 

Een paar punten van begeleiding in een traject voor beginnende ondernemers zijn bijvoorbeeld hulp bij het schrijven van een ondernemersplan, het ontwikkelen van een logo en ook het opzetten van een administratie.

Outplacementbureau

De werkgever betaalt het outplacementbureau voor zijn werknemer. De werknemer mag dit bureau zelf kiezen, hierbij is het goed om eerst referenties of beoordelingen van het betreffende outplacementbureau te lezen.

Als het gaat om een grote groep werknemers, is er sprake van een sociaal plan. De werkgever heeft dan meestal al een paar outplacementbureaus uitgekozen waaruit de werknemers vervolgens weer mogen kiezen.

Het is handig om te weten wat de verschillende bureau’s aan kunnen bieden. Verzorgen ze bijvoorbeeld bepaalde workshops of psychologische tests?

De kosten voor outplacement

Een outplacement traject kan tussen de 3 en 9 maanden duren. Hoe meer budget een werknemer meekrijgt, hoe meer faciliteiten hij kan gebruiken in zijn traject. Bij een krap budget kan de werknemer voor specifieke onderdelen kiezen, natuurlijk die voor hem of haar het meest interessant zijn. 

Wist je dat een budget van een bedrijf – per werknemer – voor een outplacementtraject varieert tussen de €1.500 en €8.500 euro? Dit kan afhankelijk zijn van de volgende factoren:

  • De hoogte van de transitievergoeding
  • Wat er vastgelegd is in het sociaal akkoord 
  • Wat er afgesproken is in de vaststellingsovereenkomst 

Als een werknemer weinig budget heeft, kan hij ervoor kiezen om alleen specifieke onderdelen af te nemen bij een outplacementbureau. Als een werknemer een ruim budget heeft, kan hij wellicht alle faciliteiten van het outplacementbureau gebruiken. Hoe ruimer het budget, hoe beter.

Goed om te weten

Ben je al 2 jaar in dienst en wordt je contract niet verlengd? Dan heb je recht op een transitievergoeding! Deze vergoeding is bedoeld voor outplacementbegeleiding, zodat je snel weer aan de slag kan. Probeer een transitievergoeding exclusief btw te regelen zodat de btw niet afgetrokken wordt daarvan. Zo houd je meer budget over voor je outplacementtraject.

Het is beter om het outplacementbureau direct aan de werkgever te laten factureren dan zelf de transitievergoeding gestort te krijgen, want de fiscus zou dit als inkomen kunnen zien. En over inkomen moet nu eenmaal belasting betaalt worden.

Let op: als het gaat om ontslag met ‘wederzijds goedvinden’ hoeft de werkgever deze transitievergoeding niet te betalen.

Ter conclusie

Soms kan een ontslag jou veel goeds brengen. We begrijpen natuurlijk dat je wat tijd nodig hebt om dit te verwerken, maar aan de andere kant gaat er een nieuwe wereld voor je open met een zee van mogelijkheden. Je kunt immers weer opnieuw een keuze maken – waarschijnlijk een betere keuze – en je kunt de tijd nemen om daaraan te werken onder begeleiding van een expert.

You May Also Like
Wat is een VOF? 1

Wat is een VOF?

Je hebt samen met anderen besloten een eigen bedrijf te starten en je overweegt hier een vennootschap onder…