Wat is een marge auto?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan een auto voor de zaak denkt, dan is de eerste stap natuurlijk het vinden van een auto die perfect past bij al jouw behoeften. Dus denk je niet alleen aan zaken zoals comfort, de beschikbare binnenruimte en de kleur van de auto, maar ook zeker aan de prijs.

Als jij vervolgens besluit een auto te kopen of te leasen, dan krijg je al snel te maken met termen zoals een marge of btw auto. Iedere auto die er op de markt verkrijgbaar is, valt namelijk in één van deze categorieën en dit gegeven kan een belangrijk financieel verschil voor jou en je bedrijf maken.

Zodoende wordt er ook regelmatig de vraag gesteld wat nu precies het verschil is tussen een marge en een btw auto.

Het verschil tussen een marge en btw auto 

Het allerbelangrijkste wat jij hierbij zou moet weten is dat een nieuwe auto, die door de fabrikant zelf afgeleverd wordt, altijd als een btw auto aan te merken is. Echter als deze auto door een particulier op naam wordt gezet, dan wordt de hieraan verbonden btw afgedragen en kan deze vervolgens niet meer teruggehaald worden. Wanneer dit heeft plaatsgevonden, spreekt men over een marge auto.   

Zelfstandig ondernemer met zakelijke auto

Als er echter door een kleine zelfstandige een zakelijke auto aangeschaft wordt, dan is het belasting-technische verhaal heel anders, want deze auto kan dan namelijk wel in de boekhouding van het bedrijf opgenomen worden. De btw zal vervolgens verrekend worden en op het moment dat de auto verkocht wordt, dient er een btw factuur opgesteld te worden en zal het restant aan btw aan de Belastingdienst betaald moeten worden. Dankzij deze constructie blijft de auto dus als een btw auto te boek staan.

Zzper die een occasion aanschaft

Ook wanneer jij als zzp’er via je bedrijf een occasion koopt, heb je nog steeds de mogelijkheid om de btw bij de Belastingdienst terug te vorderen, maar het is daarvoor wel belangrijk dat er in dit geval een btw auto aanschaft wordt. Want alleen in dat geval ontvang je namelijk het volledige btw bedrag van de aanschafwaarde van het bedrijfsvoertuig retour.

Was de vorige eigenaar ook al een zelfstandig ondernemer en is de btw door deze eigenaar verrekend? Dan gaat het hier om een btw auto. In dit geval kun jij als zzp’er de btw direct na aankoop in jouw btw-aangifte verrekenen.

Het leasen van een marge of btw auto

Vooral bij financial lease word je als ondernemer vaak met de termen marge of btw auto geconfronteerd. 

Een marge auto leasen krijgt vaak de voorkeur

Een marge auto leasen kan voor startende ondernemers de ideale financiële oplossing zijn, aangezien dit de enige manier is om zonder aanbetaling een auto te leasen. Want als je er als zzp’er voor kiest om voor een btw auto te gaan, dan ben je ook verplicht om dit btw bedrag direct aan het autobedrijf te betalen. Dit btw bedrag kan hierbij niet meegefinancierd worden. De reden hiervoor is dat jij als ondernemer dit btw bedrag namelijk bij jouw eerst volgende belastingaangifte terug mag vragen. Het terugstorten van de btw gebeurt vervolgens binnen 1 tot 4 maanden via de Belastingdienst.

Een uitzondering hierop zouden niet btw-plichtige ondernemers kunnen zijn die onder bepaalde vrije beroepen vallen vallen (zoals onder meer de gezondheidszorg, of financiële diensten en verzekeringen).

Een btw auto leasen is niet altijd mogelijk

Het btw bedrag van een auto voorschieten is echter voor veel (startende) ondernemers lang niet altijd wenselijk of mogelijk, zeker als men op dat moment niet over de financiële middelen hiervoor beschikt, of dit geld liever als een bedrijfsreserve in kas houdt. Dus blijft op dat moment enkel de keus voor een marge auto over, want op zo’n voertuig zit geen btw.

Conclusie

Wanneer jij als ‘btw-ondernemer’ een marge auto aanschaft of least, dan kun je de bij aankoop betaalde btw niet meer aftrekken. Daarentegen kun je natuurlijk wel de betaalde btw van de benzine-, gebruiks- en onderhoudskosten aftrekken.

Bij een btw auto kun jij als zzp’er wel alle betaalde btw in je btw-aangifte aftrekken. Aan het eind van elk fiscaal jaar moet je dan wel het deel terugbetalen dat op jouw privégebruik betrekking heeft. Verder moet jij bij de verkoop van de auto ook weer btw afdragen over de verkoopopbrengst van deze auto.

You May Also Like