Wat kost een postzegel?

Ben jij iemand die nog (steeds) echte brieven via de post verstuurd? Nou, dan heb je volgens ons een lintje verdiend, want je houdt zo een oer-Hollandse traditie in ere! Post is tijdrovender en moeilijker te gebruiken dan alle elektronische alternatieven van tegenwoordig, zoals e-mails, sms berichten, blogposts, Twitter en alle andere sociale netwerken.

Dankzij de digitalisering worden steeds meer fysieke producten en media door hun digitale versies vervangen. Brieven worden daarom vaak via een elektronische communicatie verspreid.

De e-mail en ‘slakken post’

Vooral een e-mail wordt gebruikt om veel tekst en afbeeldingen over te dragen. Deze berichten kunnen redelijk vlot en vaak al binnen enkele minuten verzonden en ontvangen worden; het is dan ook geen wonder dat de meeste e-mailgebruikers de reguliere post ‘slakken post’ noemen.

E-mails hebben echter doorgaans een informeel karakter en zijn zeer geschikt voor korte, to-the-point correspondentie. Dit kan een groot voordeel zijn voor al die mensen die graag in een vrije en ontspannen omgeving willen samenwerken of chatten.

Informeel getypt versus formeel geschreven

Maar dit informele karakter van de e-mail kan ook een nadeel zijn. Belangrijke documenten, zoals juridisch bindende contracten, moeten doorgaans via een traditioneel postkantoor verzonden worden. Deze methode wordt als formeler en betrouwbaarder beschouwd, terwijl e-mailberichten zich meestal tot een routinematige communicatie beperken.

We versturen tegenwoordig liever onze berichtjes via Facebook of WhatsApp. Maar als je een mooie ansichtkaart of een originele – jawel – persoonlijk met de hand geschreven brief verstuurd, daar kan jij daar iemand ook echt gelukkig mee maken.

De prijs van postzegels in 2021

Maar wat kost een postzegel tegenwoordig? Dat is een goede vraag, want de posttarieven gaan elk jaar weer ietsje meer omhoog. En jawel, een envelop of pakket versturen is ook in 2021 weer iets duurder geworden.

Betaalde je in 2020 nog €0,91 per postzegel, nu in januari 2021 moet jij €0,96 voor een postzegel neerleggen. En ook de tarieven van andere briefpost is weer aardig omhoog gegaan. Kijk hier zelf maar even naar een beknopt overzicht van de tarieven voor postzegels in 2021.

  • Nederland 1: €0,96 voor brieven tussen 0 en 20 gram
  • Nederland 2: €1,82 voor brieven tussen 20 en 50 gram
  • Brieven tussen 50 en 100 gram: €2,88, en tussen 100 en 350 gram: €3,84
  • Buspakjes: €4,50 (brieven groter dan het C4-formaat en 350 gram tot 2 kg)
  • Aangetekende brieven: €9,05
  • Internationaal: €1,55 voor een standaard brief tot 20 gram en €3,10 tussen 20 en 50 gram

Veel Nederlanders maakten in de afgelopen decembermaand en vanwege de pandemie veel vaker gebruik van digitale hulpmiddelen om elkaar met de post een kaartje of brief te versturen. Dit ging veelal via een postzegelcode.

De postzegelcode

Heb jij al eens een postzegelcode gebruikt? Als jij namelijk geen postzegels in huis hebt, maar wel iets op de post moet doen, dan kan zo’n postzegelcode een uitkomst bieden. Deze postzegelcode is het moderne alternatief voor een gewone likbare postzegel.

Je kunt jouw post namelijk heel eenvoudig met een digitale postzegelcode frankeren. Via de online PostNL app geef je in dit geval aan wat jij precies wilt versturen: een kaartje of een heuse brief. Je selecteert vervolgens welk gewicht het heeft en wat de bestemming ervan is. Jij ziet daarna gelijk wat de prijs van jouw digitale postzegel is.

Na dit alles vul jij jouw persoonlijke e-mailadres in en ga je aansluitend naar het betaalproces, wat eenvoudig via iDeal verloopt. Als je hiermee klaar bent, ontvang je per e-mail een unieke postzegelcode die 5 dagen geldig is.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is deze postzegelcode op de plek schrijven waar jij anders een postzegel plakt. Je kan jouw brief of ansichtkaart daarna gelijk op de post doen! Vergeet het zeker niet binnen die 5 dagen te posten, want anders zul je een compleet nieuwe postzegelcode moeten aanschaffen. De kosten van een postzegelcode zijn overigens gelijk aan die van de standaard postzegel. 

Volgens een melding van PostNL zelf verstuurden ruim 590.000 mensen in December 2020 een kaartje met een postzegelcode, bijna het driedubbele van zo’n 210.000 personen in december 2019.

Waarom de postzegels steeds duurder worden

In het verleden werden er nog vrij veel brieven per post verstuurd, waarop de post graag flink wat winst wilde maken. De postzegeltarieven gingen daarom ieder jaar weer omhoog. Om je een idee te geven: in 1997 betaalde je voor een gewone postzegel slechts 80 cent (in de gulden valuta), wat nu ongeveer 0.36 eurocent bedraagt.

Vandaag de dag worden er echter steeds minder brieven verstuurd, maar PostNL zegt dat de verhoging van de tarieven aanhoudt om dit verlies van minder inkomsten op te vangen.

Natuurlijk weten wij met z’n allen wel beter, want die prijs zal echt nooit meer omlaag gaan. PostNL zal anders altijd wel iets anders kunnen verzinnen om te rechtvaardigen dat de postzegels weer een stukje duurder zijn geworden.

‘Levenslang geldig’

Helaas is het verder belangrijk om te weten dat je de postzegels met een waarde in guldens niet meer kunt gebruiken. Je kunt deze oude postzegels ook niet voor nieuwe postzegels of voor geld inruilen. Maar je kunt ze uiteraard nog wel aan een verzamelaar slijten. Postzegels met een euro waarde blijven gelukkig wel levenslang geldig. Althans, zolang we nog in een euroland wonen.

You May Also Like