In afwachting van uw reactie verblijf ik

Een formele brief of email is op verschillende manieren af te sluiten. Je zou een afsluiting zoals “In afwachting van uw reactie verblijf ik” of “Erop vertrouwend dat u volledig bent geïnformeerd” kunnen gebruiken. Zo sluit je die brief natuurlijk behoorlijk zakelijk af, ook al wil je daarbij natuurlijk niet te ouderwets overkomen.

Je zou om deze reden ook kunnen kiezen voor een wat modernere taal. Want een moderne afsluiting is vaak wat persoonlijker en spreekt de lezer dan ook meer aan. Mocht je desondanks toch kiezen voor een klassieke afsluiting, gebruik ‘m dan wel goed en vergeet hierbij de komma’s en hoofdletters niet, want dit blijft een formele en afstandelijke afsluiting die absoluut juist geschreven moet worden.

Een formele groet

Een typische voorbeeldzin als “In afwachting van uw reactie verblijf ik” kan tegenwoordig nog wel gebruikt worden, maar gebruik deze dan enkel in puur zakelijke brieven waarbij jij de persoon in kwestie niet kent. Plus bij zo’n formele brief hoort uiteraard ook een formele groet.

Het gaat hierbij niet over de afsluitende paragraaf, maar over de woorden die vóór de komma en boven jouw eigen naam met eventuele handtekening staan. Met “Hoogachtend” afsluiten is misschien net even iets té formeel, dus is de veiligste afsluiting nog bijna altijd “met vriendelijke groet’. Let ook hierbij op de juiste interpunctie, zoals een punt en komma bij deze afsluiter.

Een pakkende afsluiter

Net zo belangrijk als de juiste opening van jouw brief, plus de toon van de inhoud hiervan, is een passende en soms pakkende afsluiting uiteraard ook van cruciaal belang. Het kan soms moeilijk zijn om hierin de perfecte balans te vinden. Welke afsluitende zin jij ook uitkiest om te gebruiken, het blijft heel belangrijk dat je een goede afsluiter hiervoor gebruikt.

Wees altijd zeker van jezelf en sluit de brief zodoende af met een concrete zin die echt van jouzelf afkomstig is.  Plus in een zakelijke afsluitende zin moet je nooit vaag, twijfelend of te afwachtend overkomen. Een pakkende afsluitende zin zal, als jij heel zelfverzekerd overkomt, de ontvanger van jouw brief namelijk al snel aansporen om tot de actie over te gaan die jij wenst.

Als jij dus een reactie van iemand wenst, dan is een concrete afsluitende zin al snel “In afwachting van uw reactie”. Als jij echter een sollicitatiebrief wegstuurt, dan is jouw doel natuurlijk niet enkel een reactie te verkrijgen, maar om daadwerkelijk voor een gesprek uitgenodigd te worden. Maak in dit geval dan ook in je afsluitende zin duidelijk dat jij heel graag jouw motivatie plus cv in een gesprek verder wilt toelichten.

Enkele voorbeelden van formele, zakelijke afsluitzinnen zijn:

  • Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
  • Erop vertrouwend dat u volledig bent geïnformeerd,
  • In afwachting van uw antwoord,
  • In afwachting van uw reactie,
  • Wij hopen spoedig iets van u te vernemen.
  • In afwachting van uw spoedige reactie,
  • U dankend voor de te nemen moeite,
  • Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met…

Zoals zelf te lezen is, zijn deze bovenstaande slotzinnen allemaal behoorlijk formeel. Als jij jouw brief wel zakelijk wenst af te sluiten, maar niet zo ouderwets deftig als hierboven, overweeg dan om één van de wat modernere zinnen te gebruiken. In deze persoonlijkere slotzinnen komt het woord ‘ik’ namelijk eerder voor. Dit maakt zo’n brief een stuk minder afstandelijk, maar toch nog redelijk formeel.

  • Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
  • Graag zie ik uw reactie (spoedig) tegemoet.
  • Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd;
  • Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
  • Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met….
  • Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Een slotzin gebruiken

Het is niet aan te raden om van het ene op het andere moment jouw belangrijke brief af te sluiten. In plaats daarvan zou je ook in één zin kunnen aangeven dat jij jouw brief afrondt, om in de daaropvolgende zin daadwerkelijk een afsluiting te maken.

Dit is niet echt noodzakelijk, want jij zou je brief ook prima na de hoofdinhoud af kunnen sluiten met de fameuze ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder jouw naam. Maar een passende en pakkende slotzin toevoegen kan nooit kwaad, mits die zin goed past bij de rest van de toon van jouw brief.

You May Also Like